Trasa tramwajowa Dw. Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Czyli nowa trasa ma średnią prędkość komunikacyjną na poziomie 15,44 km/h? XD
A i tak przejazd od Nowowiejskiej do Jerozlimskich przez Chałubińskiego to pędolino jak się porówna z tym, co się odpierdala na Marszałkowskiej
.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Obwodnica ekspresowa S2-S8 podobno nie jest żadną obwodnicą, bo "biegnie przez centrum miasta".
17 w drodze do DC ma priorytet na dokładnie każdym skrzyżowaniu (choć na niektórych jest to "tylko" koordynacja stałoczasowa. 19 natomiast na ... małej Marszałkowskiej oraz Nowowiejska/Niepodległości (otwarcie 2x w cyklu). I teoretycznie na Nowogrodzkiej, ale nie jestem pewien, na ile to działa bo tych wszystkich drobnych korektach. Na reszcie trasy stałoczas, trochę uwzględniający potrzeby tramwaju - trochę nie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
I dlatego bardzo tego pojęcia centrum nie lubię, z premedytacją używam nazw dzielnic.
Tylko poprawnie... bo też był kiedyś taki jeden wiceburmistrz z Lewicy, który z lubością mówił "na Śródmieściu"...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Tylko z powodu przewiązki przy Idzikowskiego są dwie minuty ekstra w rozkładzie. Przy Wilanowskiej zresztą też.Autobus Czerwon pisze: ↑30 cze 2025, 14:29Czyli nowa trasa ma średnią prędkość komunikacyjną na poziomie 15,44 km/h? XD
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Myślę, że na Tarcho też wkrótce zaczną się wydłużenia rozkładowe. Obecny stan to peak, w którego utrzymanie na dłuższą metę po prostu nie wierzę. Tu dylatacja której ktoś nie umie zrobić, tam ktoś ważny na sygnalizację się poskarży, ówdzie nieogarnięty audytor, za to z certyfikatem, każe ograniczyć prędkość bo samochodziki przepisów nie przestrzegają* itd. Ewentualnie motorniczowie zrobią zmowę, że za mało czasu na kawę i siku mają i trzeba wydłużenie wydeptać (albo wymulić) - historia zna takie przypadki.
* - ewentualnie instruktor NR MZA będący dorabiającym gliną z WRD. Oczywiście przykład zmyśłony, jak i wszystkie pozostałe.
* - ewentualnie instruktor NR MZA będący dorabiającym gliną z WRD. Oczywiście przykład zmyśłony, jak i wszystkie pozostałe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nic nowego. Kwintesencja kolesiostwa i załatwiactwa w polskich samorządach. A jak zniosą dwukadencyjność prezydentów i burmistrzów, to jeszcze bardziej rozhula się patologia 
One są cały czas pełzająco wprowadzane. Światła przy R4 dały na cyk +2 minutki.
Nie było dwukadencyjności i patologii nie było.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ja tym jednak pamiętam, że tradycja kolesiostwa i załatwiactwa to była przed 2018 rokiem już.
Biorac pod uwage stan rozkopania wszystkiego to priorytetu na tej trasie nie zobaczymy na pewno w tym roku. Czysto teoretycznie można by wdrażać po odpaleniu Rakowieckiej dla tramwaju, ale jakoś wątpię aby realnie dało się coś zrobić w Q1 2026.
Najlepszym kawałkiem na tej trasie obecnie jest dworzec centralny. Jakieś 10 minut temu wsiadłem do 19. Motornicza 19 dostojnie olała temat i zamiast sprawnie ruszyć za 11 została na peronie. Potem trochę korka i właśnie ruszyła z DC zostawiając za sobą 4 kolejne tramwaje.
To na pewno wina ZTM (bo złe rozkłady) albo BZRD (bo złe światła). Czy masz dowody, że to przez tę motorniczą stały za nią 4 tramwaje?
-
Matt Cubis
Rok temu Glonojad pisał, że światło dla drugiego tramwaju jest na życzenie i trzeba sprawnie jechać.
Glonojad pisze: ↑26 kwie 2024, 9:04Mogło być też tak, że drugi jechał wolno albo odpuścił i dlatego się kocie oczka zrobiły. Tam jest podwójne "na życzenie" więc jak drugi nie chce przejechać, to bez łaski - sygnalizacja nie nalegaPaweł D. pisze: ↑25 kwie 2024, 14:17Nie chcę się kłócić, ale góra dwa tygodnie temu 10 która jechała jako druga chcąc wjechać na rondo dostała kropki (i stanęła). I parę razy tak było. Nie wiem czy to ten pierwszy za późno ruszył, czy za wolno jechał, czy cykl się skrócił. Nieważne, skoro było minęło. Jutro przetestuję. Zwróciłem na to uwagę, bo dla spieszącego się na pociąg każda minuta się liczy.![]()
Co zresztą tworzy mechanizm samospełniającej się przepowiedni - nie wjechałem, bo się bałem że się światło skończy, skończyło się (bo nie wjechałem) więc miałem rację.
W sensie nagranie jak stała przed skrzyżowaniem czy jak się przyznaje?
Mnie więcej tak było. 19 stała za 11 na czerwonym. Wymiana pasażerów zakończona. 11 ruszyła. 19 baaardzo dostojnie ruszyła za chwilę i stanęła zanim zgasło jej światło na przejazd. A potem to już pani stała aż się skrzyżowanie "oczyści" i wjechała na bodajże 4 zmianie świateł. Zasadniczo inni motorniczy się wjeżdżają i otrąbiają kretynów jacy blokują południową jezdnię AJ i się "magicznie" odblokowuje.Rok temu Glonojad pisał, że światło dla drugiego tramwaju jest na życzenie i trzeba sprawnie jechać.
-
Stary Pingwin
Może pani z 19 trafiła wcześniej na "wzmożenie kontrolujących", dostała działkę od przełożonych( policja też potrafi) i stwierdziła, że napinanie się szkodzi. Dojedzie ciut później na pętlę, będzie miała krótszy postój, za to spokojny sen.
miłośnik 13N