Wyświetlacze
O to ciekawa informacja. Nie powiem, idea tego co się wyświetla jest poniekąd słuszna przykładowo "17 MOKOTÓW /kurs skrócony/ skoro tramwaj jedzie całkowicie po swojej trasie ale nic nie mówiące słowo MOKOTÓW lepiej zastąpić nazwą ostatniego przystanku tj. Woronicza. I dla wszystkich linii co jeżdżą koło zajezdni (R2 - 7, 13) (R3 - 17, 18, 31) (R4 - 2, 6) taki zapis (nazwa ostatniego przystanku + kurs skrócony) nie powinien nikomu wadzić, ale jeśli jedzie przykładowo 33 na Mokotów jako "33 MOKOTÓW" i zapowiada, że to kurs skrócony choć wydłużony to lekko mówiąc nóż w kieszeni się otwiera
Z przypadkami typu 17 na R3 to była dłuższa dyskusja merytoryczna. W starym systemie było "Woronicza i dalej do zajezdni Mokotów", co dla pasażera było bez sensu, się prosty automat jechał walcem. W nowym powinno być "Woronicza kurs skrócony", ale nie mam możliwości dociec, czy dane z ZTM są niepełne, czy TW je źle interpretują. 33 jest bardziej intrygujące.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Takich przykładów jest więcej - są linie, gdzie zjazdy wyświetlają się prawidłowo według starego schematu (wraz z komunikatami dźwiękowymi) a są linie gdzie to się rozjeżdża.
I dalej ciekawe jest to, że niektóre Swingi na wyświetlaczach pokazują Osiedle Górczewska a inne Os. Górczewska. Hyundaie na zewnętrznych wyświetlaczach mają zapisane małymi literami wyłącznie kraniec Os. Górczewska (na obu liniach 10 i 28) oraz P+R Al. Krakowska - w tym przypadku widziałem to tylko na 7 ale na 15 już było zapisane wielkimi literami. Wygląda to jakby był większy, nie do końca zdiagnozowany problem lub po prostu różnią się dane pomiędzy brygadami. I to może być clou związany też z interpretacją zjazdów.
I dalej ciekawe jest to, że niektóre Swingi na wyświetlaczach pokazują Osiedle Górczewska a inne Os. Górczewska. Hyundaie na zewnętrznych wyświetlaczach mają zapisane małymi literami wyłącznie kraniec Os. Górczewska (na obu liniach 10 i 28) oraz P+R Al. Krakowska - w tym przypadku widziałem to tylko na 7 ale na 15 już było zapisane wielkimi literami. Wygląda to jakby był większy, nie do końca zdiagnozowany problem lub po prostu różnią się dane pomiędzy brygadami. I to może być clou związany też z interpretacją zjazdów.
Między brygadami to może być co najwyżej różnica w oznaczeniu podziału zjazdu. Dla formatu zapisu prędzej bym się spodziewał różnic w aktualizacji oprogramowania dla typów wagonów i na poszczególnych egzemplarzach.
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Czym jest owy znacznik podziału kursu?
Znacznik, który przystanek ma się pokazywać jako ten, co to potem jest zjazd do zajezdni X, coś podobnego do znaczników początku i końca objazdów.
- AdamKlocusky
- Kontakt:
O, nareszcie. Czyli jeśli dobrze rozumiem trasówkowy format jest taki:
Kod: Zaznacz cały
~~~~~~~~ TRASA ZJAZDOWA ~~~~~~~~
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może już zaczęli stopniowo proces implementacji nowych reguł?Bywalec pisze: ↑17 wrz 2024, 21:08Wydaje się, że problem nazw własnych z małych liter jest zażegnany, ale może jestem czepliwy i może ktoś wie czym się różni "Pl. Zbawiciela" od "pl. Konstytucji"? Pewnie gdyby nie to, że przystanki są obok siebie to nie zauważyłbym, że skrót jest w różnej formie zapisany...
https://pan.pl/rada-jezyka-polskiego-og ... j-pisowni/
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jedne skrócone się wydłużają, inne znikają. Deforma spowodowała zniknięcie wyświetlania i zapowiedzi o skrócie na brygadach 02x na linii 2, czy też na skrótach linii 17 jadących na Tarchomin Kościelny.Bywalec pisze: ↑17 wrz 2024, 21:29- 7, 13) (R3 - 17, 18, 31) (R4 - 2, 6) taki zapis (nazwa ostatniego przystanku + kurs skrócony) nie powinien nikomu wadzić, ale jeśli jedzie przykładowo 33 na Mokotów jako "33 MOKOTÓW" i zapowiada, że to kurs skrócony choć wydłużony to lekko mówiąc nóż w kieszeni się otwiera
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Tytuł znacznika w bazie TW jest chyba "i dalej do zajezdni" i był on stosowany od dawna - chyba od wymiany SIL-u w Swingach.AdamKlocusky pisze: ↑17 wrz 2024, 22:30O, nareszcie. Czyli jeśli dobrze rozumiem trasówkowy format jest taki:Dla trasy dojazdowej tego nie wprowadzono jak dobrze myślę?Kod: Zaznacz cały
~~~~~~~~ TRASA ZJAZDOWA ~~~~~~~~
Na 743 od zmiany czasu krańca wyświetla się Klemensiewicza p. Metro Bemowo
Dzisiaj w 516 widziałem na wyświetlaczu przednim i bocznym numer linii w negatywie.
- AdamKlocusky
- Kontakt:
Inwencja twórcza Arrivy czy kolejny beznadziejny pomysł ZTMu?
Czyli to samo co było na 151 że p. Metro Politechnika swego czasu.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1