Przebudowa Nowowiejskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 maja 2011, 15:30

Glonojad pisze:nie musi mieć pieszych wzdłuż Nowowiejskiej
Wątpię, by ci się udało ich wstrzymać...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 maja 2011, 15:39

Nie ma nic bardziej wkurzającego pieszego, niż dawanie pojazdom zielonego, a jemu nie. NB. Na ile trzeba wstrzymać minimalnie ruch poprzeczny, żeby przejechał tramwaj, a na ile, żeby przeszli piesi?

Czym się różni cykl połówkowy od skrócenia cyklu o połowę?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 maja 2011, 15:48

tramwaje:
otwarcie 7 sekund + kocie oczka 3 sekundy + ewakuacja 5 sekund = 15 s; może jeszcze sekundę na dojazd dałoby się odjąć (od startu aut do torów jest dalej, niż do przejścia dla pieszych)

piesi: 12 sekund (16 jeśli chcieć zapewnić dobrze przejście na raz) + 4 sekundy migające + 8 sekund ewakuacji = 24 do 28 s.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 maja 2011, 17:09

Po co tramwajowi aż 7 sekund? A właściwie 10? Zapalamy zielone, tramwaj rusza i wystarczy, żeby minął sygnalizator...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 maja 2011, 18:39

A potem po kolejnych 5 sekundach jego tył ma opuścić skrzyżowanie? :bredzisz:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 maja 2011, 18:43

A co za różnica, czy tył będzie opuszczał skrzyżowanie przez pięć sekund od 3. sekundy fazy trzysekundowej czy 7. fazy siedmiosekundowej?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Szop

Post autor: Szop » 31 maja 2011, 18:50

Zdziś:

Obrazek
Cześć.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 maja 2011, 19:01

jaką funkcję spełniają te dwie skrzyneczki widoczne na zdjęciu w torowisku po prawej stronie?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Majusi

Post autor: Majusi » 31 maja 2011, 21:14

Jarek pisze:Rozumiem, że masz na myśli cykl połówkowy.
Nic nie przeszkadza aby podwójne zielone było w tym samym cyklu.

[ Dodano: |31 Maj 2011|, 2011 21:19 ]
Glonojad pisze:tramwaje:
otwarcie 7 sekund + kocie oczka 3 sekundy + ewakuacja 5 sekund = 15 s; może jeszcze sekundę na dojazd dałoby się odjąć (od startu aut do torów jest dalej, niż do przejścia dla pieszych)

piesi: 12 sekund (16 jeśli chcieć zapewnić dobrze przejście na raz) + 4 sekundy migające + 8 sekund ewakuacji = 24 do 28 s.
Niestety międzyzielone T to razem 10" dla pojazdów (3+7) czyli minimum 17" a przy starcie pieszych dolicz przynajmniej 2" (międzyzielone w stosunku do pieszych) czyli 19".
piesi mogą mieć 8"+4 migowego (to też zielone) - 12" plus ewakuacja 8" stąd 20".

[ Dodano: |31 Maj 2011|, 2011 21:22 ]
MichalJ pisze:Po co tramwajowi aż 7 sekund? A właściwie 10? Zapalamy zielone, tramwaj rusza i wystarczy, żeby minął sygnalizator...
Właściwie masz rację bo aby opuścił punkty kolizji jest międzyzielone (nawet jak wjedzie w ostatniej sekundzie zielonego plus oczywiście 3" żółtego (czy kocich oczek). Ale Rozporządzenie mówi o 7".

[ Dodano: |31 Maj 2011|, 2011 21:24 ]
Parametrem czasu międzyzielonego jest długość T.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 maja 2011, 21:37

MeWa pisze:jaką funkcję spełniają te dwie skrzyneczki widoczne na zdjęciu w torowisku po prawej stronie?
Odwodnienie.

@MichałJ: Co za różnica, ile sekund ma T skoro i tak decyduje długość obsługi pieszych (którzy, wg IR, "nie zaakceptują czasu niewystarczającego na przejście obu jezdni"), których chcesz przepuszczać. Moim zdaniem - niepotrzebnie, formalny wymóg oczekiwania to 2 minuty, tyle by mieli zapewnione, a nieformalnie - i tak wiemy, że wchodzą kiedy chcą. Zapomnijmy o akomodacji, jeśli każda faza T ma puszczać równoległych pieszych, to absurd.

7 sekund określa rozporządzenia, a to i tak jest prawdę mówiąc minimum, żeby zauważyć sygnał, zadzwonić, poczekać na marudera i zamknąć drzwi. Co innego, gdyby były przedsygnały czy inne liczniki. Formalnie tych 3 sekund kocich oczek dodawać nie powinno się, bo to jest jednak sygnał zabraniający; jeśli chcieć z tego zrezygnować, to trzeba by zastosować sygnalizatory czterokomorowe systemu Siemensa (takie, jak stosowane we Wrocławiu). ZDM ich nie lubi (czytaj - odmawia uzgodnienia projektu w którym je zastosowano).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 31 maja 2011, 21:49

pawcio pisze:A co za różnica, czy tył będzie opuszczał skrzyżowanie przez pięć sekund od 3. sekundy fazy trzysekundowej
Tył według ciebie ma szansę dojechać do sygnalizatora po trzech sekundach od zapalenia się pionowej pałki?! :shock: Trzeba by raczej zamawiać nie u Pesy, a u Lockheeda... 8-(

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 31 maja 2011, 21:54

Tym niemniej sygnalizację liczysz tak, jakby czoło tramwaju minęło sygnalizator w ostatniej milisekundzie kocich oczek.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 maja 2011, 22:22

Dokładnie o to mi chodziło.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 31 maja 2011, 22:27

Nieprawdą jest, jakoby piesi przechodzili przez Waryńskiego jak chcą na czerwonym pod falę pojazdów. Natomiast niezapalenie im zielonego wraz z tramwajem, tylko dlatego. że faza tramwajowa jest o pojedyncze sekundy krótsza, to jakaś paranoja by była.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 31 maja 2011, 22:32

MichalJ pisze:Nieprawdą jest, jakoby piesi przechodzili przez Waryńskiego jak chcą na czerwonym pod falę pojazdów
ale przez Nowowiejską już nagminnie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ