Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
Pewnie Siekierki doczekają sie lepszego dojazdu dopiero po wybudowaniu Czerniakowskiej-bis. Przy odrobinie szczęścia za 3 lata.
- fik
- Naczelne Chamidło
159 się pojawiloMichalJ pisze:Jak mi zabierzecie połączenie Sielc (oba połączenia, bo nad 187 ciągle wisi widmo likwidacji) z Ochotą, to nie ręczę za siebie.
Nie upieram się nadmiernie ani przy samym podziale 167, ani przy tej konkretnej formie jego dokonania; nie mam jednak wątpliwości, że podstawą komunikacji na Bartyckiej powinna być linia a) jadąca bezpośrednio do Centrum, b) częsta, c) nie wyjeżdżająca w pola i zagony za Trasą S.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Nie każdy jedzie do Centrum.
Linia przez Gagarina i Spacerową do metra załatwia też inną ważną kwestię, czyli dodatkowe wzmocnienie 131 w dojeździe do metra.
Czy Politechnika, czy Pole Mokotowskie to sprawa drugorzędna. Jeśli jest jeszcze miejsce to raczej Politechnika.
Linia przez Gagarina i Spacerową do metra załatwia też inną ważną kwestię, czyli dodatkowe wzmocnienie 131 w dojeździe do metra.
Czy Politechnika, czy Pole Mokotowskie to sprawa drugorzędna. Jeśli jest jeszcze miejsce to raczej Politechnika.
Ja cały czas widzę mocniejsze 108 na trasie EC Siekierki - Centrum Nauki Kopernik.BJ pisze:Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać problem beznadziejnej komunikacji na Bartyckiej?

- Bastian
- Sułtan Maroka
Właśnie, każde osiedle powinno mieć linię do centrum.fik pisze:podstawą komunikacji na Bartyckiej powinna być linia a) jadąca bezpośrednio do Centrum
A nie, chyba cię z kimś pomyliłem...
(Choć zgoda, gdyby to było kosztem 171, to mógłbym to kupić - także z tego powodu, że w sumie bliższego węzła, niż Centrum, Siekierki za bardzo nie posiadają; tylko czy na Siekierkach trzeba już aż takiej komunikacji?)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Wyjazd z Bartyckiej w lewo (obecne 167) zapewnia dojazd do SGH, urzędu dzielnicy, tramwajów na Puławskiej, metra oraz jednoperonową przesiadkę w 131/180/xxx itd.
Wyjazd w prawo i przez osiedla Solca do patelni od wszystkich tych celów podróży odcina. Nie róbmy z patelni fetysza i punktu, w którym się trzeba przesiąść w każdej dłuższej relacji.
Wyjazd w prawo i przez osiedla Solca do patelni od wszystkich tych celów podróży odcina. Nie róbmy z patelni fetysza i punktu, w którym się trzeba przesiąść w każdej dłuższej relacji.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Akurat dowożenie Siekierek do metra aby mogło dojechać do centrum jest taką głupotą że głowa mała. Nie wiem też czy przejazd koło Łazienek nie jest mniej zakorkowany niż Spacerowa i Gagarina...
A Pl. Trzech Krzyży?Bastian pisze:w sumie bliższego węzła, niż Centrum, Siekierki za bardzo nie posiadają
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Plac Trzech Krzyży nie jest żadnym sensownym węzłem przesiadkowym dla osób z Siekierek.
Ale Bastian nie mówił o sensownym węźle, tylko bliższym. 
Bo jak już nawet na Wawelskiej nie ma korków...person pisze:Wbrew pozorom 167 ostatnimi czasy bywa dosyć punktualne i regularne...BJ pisze: 167 byłoby spoko, gdyby nie to, że jedzie z Bielan i można zapomnieć o punktualności i regularności.
ŁK
A może jednak 187 na pół przy Politechnice - a druga część przez Bartycką? Chciałbym powiedzieć, że z drugiej strony do Metra Wilanowska/Służew, ale to na razie się nie da przez Wilanowską i Dolinę...
ŁK
Ale naprawdę nie każdy jedzie docelowo do Centrum.Autobus Czerwon pisze:Akurat dowożenie Siekierek do metra aby mogło dojechać do centrum jest taką głupotą że głowa mała.
Osstatnio spędziłem w tamtej okolicy trochę czasu i wychodzi mi, że przede wszystkim trzeba wpuścić autobusy na Bluszczańską, niestety na puszczenie czegokolwiek większego niż Libero/Alpino nie pozwalają warunki drogowe... A szkoda, bo tamta ulica staje się powoli kręgosłupem komunikacyjnym nowego osiedla.
A 167 pełni przede wszystkim istotną rolę w dowozie Gagarina do metra, z Czerniakowskiej skręca z niewiele ponad miejscami siedzącymi. To nie jest linia dla Bartyckiej.
A 167 pełni przede wszystkim istotną rolę w dowozie Gagarina do metra, z Czerniakowskiej skręca z niewiele ponad miejscami siedzącymi. To nie jest linia dla Bartyckiej.
Tylko przypomnę, że Siekierki protestowały kiedyś przed wydłużeniem 108 do centrum w obawie, że to wywoła opóźnienia na linii. To się nie zmieniło, chyba że na gorsze, można zatem przyjąć, że wożenie Siekierek do centrum się nie uda.Autobus Czerwon pisze:Plac Trzech Krzyży nie jest żadnym sensownym węzłem przesiadkowym dla osób z Siekierek.
To jest niegłupie. Problem w tym, że 167 jadące z Gagarina też trzeba gdzieś zakrańcować. Na południe nie ma co tego pchać, na wprost się nie da, zatem tak czy tak zostają Siekierki pod krzyżem.Łukasz pisze:A może jednak 187 na pół przy Politechnice - a druga część przez Bartycką?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Jak rozumiem pomysł wywalenia 187 z Mokotowa nadal aktualny... O ile przydatność na południe od Gagarina może rzeczywiście budzić wątpliwości, to konieczność zachowania połączenia rejonów na północ od Gagarina z M. Politechnika nie powinna...
Ja bym proponował coś takiego:
167 uprościć przez TŁ i Wisłostradę, Bartycką na Siekierki. Najszybszy dojazd do metra i nie tylko... Absurdem by było, gdyby rejon ZP Bartycka i okolice odcięty by był od ulicy, która zapewnia najszybszą komunikację. 159 czy 107 jedzie sobie po uliczkach. 159 do metra w ogóle nie dojeżdża, 107 dopiero w samym Centrum, ze słabą częstotliwością, korkami.
W zastępstwie na Gagarina przesunąć 141: Wisłostrada, Gagarina, Spacerowa, Rakowiecka (dojazd do SGH, Metra Pole Mokotowskie), dalej al. Niepodległości kawałek, Odyńca, Racławicką co zapewni dojazd z tej ulicy do... stacji M. Racławicka.
A w zastępstwie 141 na Dolnej, Chełmskiej dać 168 które dzięki temu by miało prostszą trasę (oczywiście przynajmniej w kierunku Spartańskiej przez Bobrowiecką). I ewentualnie pokombinować coś ze 119 aby się ze 168 uzupełniało.
Ja bym proponował coś takiego:
167 uprościć przez TŁ i Wisłostradę, Bartycką na Siekierki. Najszybszy dojazd do metra i nie tylko... Absurdem by było, gdyby rejon ZP Bartycka i okolice odcięty by był od ulicy, która zapewnia najszybszą komunikację. 159 czy 107 jedzie sobie po uliczkach. 159 do metra w ogóle nie dojeżdża, 107 dopiero w samym Centrum, ze słabą częstotliwością, korkami.
W zastępstwie na Gagarina przesunąć 141: Wisłostrada, Gagarina, Spacerowa, Rakowiecka (dojazd do SGH, Metra Pole Mokotowskie), dalej al. Niepodległości kawałek, Odyńca, Racławicką co zapewni dojazd z tej ulicy do... stacji M. Racławicka.
A w zastępstwie 141 na Dolnej, Chełmskiej dać 168 które dzięki temu by miało prostszą trasę (oczywiście przynajmniej w kierunku Spartańskiej przez Bobrowiecką). I ewentualnie pokombinować coś ze 119 aby się ze 168 uzupełniało.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.