Kącik porad komputerowych

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 04 kwie 2013, 23:45

Witam.

Mam problem z kartą graficzną w laptopie (ATI Mobility Radeon HD 5145). Otóż po włączeniu filmu na youtube w Firefox/IE czy filmu w Windows Media Playerze system się zawiesza po czym wyskakuje Blue Screen z kodem błędu 0x116 na pliku atikmdag.sys (sterownik grafiki).
Reinstalacja systemu, przeinstalowanie sterowników grafiki do najnowszej i najstarszej wersji nie pomagają. Podejrzewam, że nastąpiło uszkodzenie karty graficznej po n-tym przywróceniu z hibernacji (po niej zaczęły występować problemy). Problem nie występuje w Chrome i VLC Player.
OS to Win7 64bit.

Dzięki za ewentualne porady.

Już nie trzeba. Okazuje się, że grafika się uszkodziła, stąd te niebieskie ekrany...

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 05 kwie 2013, 0:07

Powrócenie z hibernacji jest czymś złym? Bo mi wywala kartę sieciową po tym.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Teokryt

Post autor: Teokryt » 05 kwie 2013, 0:10

R-9 Chełmska, Nie, ale sprawdź czy nie masz jakiś dziwnych ustawień karty sieciowej.
Obrazek

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 10 kwie 2013, 21:18

Jakoś wczoraj, czy przedwczoraj zaczęły mi się pojawiać na ekranie powidoki/artefakty po klikniętych pozycjach w menu różnych aplikacji (na razie zaobserwowałem w eksploratorze przy uruchamianiu wyszukiwarki napisów z prawego kliknięcia i w Adobe Readerze). Dzieje się to nie zawsze i na razie nie stwierdziłem czy jest związane z działaniem jakiejkolwiek aplikacji. Wygląda to tak, że otwieram sobie jakieś menu, klikam na jakąś opcję i potem na ekranie zostaje mi półprzeźroczysty pasek z tą właśnie opcją. Nie znalazłem do tej pory innego sposobu na pozbycie się takiego powidoku niż uruchomienie dowolnej gry/aplikacji w trybie pełnoekranowym (tzn z "restartem" wyświetlania - samo przełączenie przeglądarki w tryb pełnoekranowy nie wystarcza). Co robić, jak żyć i jak się tego pozbyć?

Awatar użytkownika
Maciek

Post autor: Maciek » 10 kwie 2013, 21:21

hafilip84 pisze:Jakoś wczoraj, czy przedwczoraj zaczęły mi się pojawiać na ekranie powidoki/artefakty po klikniętych pozycjach w menu różnych aplikacji (na razie zaobserwowałem w eksploratorze przy uruchamianiu wyszukiwarki napisów z prawego kliknięcia i w Adobe Readerze). Dzieje się to nie zawsze i na razie nie stwierdziłem czy jest związane z działaniem jakiejkolwiek aplikacji. Wygląda to tak, że otwieram sobie jakieś menu, klikam na jakąś opcję i potem na ekranie zostaje mi półprzeźroczysty pasek z tą właśnie opcją. Nie znalazłem do tej pory innego sposobu na pozbycie się takiego powidoku niż uruchomienie dowolnej gry/aplikacji w trybie pełnoekranowym (tzn z "restartem" wyświetlania - samo przełączenie przeglądarki w tryb pełnoekranowy nie wystarcza). Co robić, jak żyć i jak się tego pozbyć?
Pierwsze co mi przychodzi do głowy: spróbuj przeinstalować sterowniki do karty graficznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 11 kwie 2013, 0:14

:arrow: Od wczoraj pojawił mi się po raz pierwszy dziwny problem. Czas w prawym dolnym rogu monitora zatrzymuje się w momencie wyłączenia komputera. Na przykład wyłączam komputer o 17:30, włączam go potem o 20:45 i czas startuje wtedy dalej od 17:30. Co to może być i jak to naprawić?

reserved

Post autor: reserved » 11 kwie 2013, 0:17

Nie wyłączaj komputera. :P

BP,NMSP

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 11 kwie 2013, 4:33

Maciek pisze:Pierwsze co mi przychodzi do głowy: spróbuj przeinstalować sterowniki do karty graficznej.
Nie pomogło... Ale uświadomiłeś mi, że mniej więcej wtedy kiedy zaczął się ten problem, pojawiła się nowa wersja sterowników... Może to ma jakiś związek?

MZ pisze:Co to może być i jak to naprawić?
Bateria na płycie głównej? Choć zawsze wydawało mi się, że czas się cofa do 1970 roku...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 kwie 2013, 8:13

hafilip84 pisze:Bateria na płycie głównej? Choć zawsze wydawało mi się, że czas się cofa do 1970 roku...
Niekoniecznie, też tak kiedyś miałem. Może to są kolejne stadia... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 11 kwie 2013, 11:47

MZ pisze: Od wczoraj pojawił mi się po raz pierwszy dziwny problem. Czas w prawym dolnym rogu monitora zatrzymuje się w momencie wyłączenia komputera. Na przykład wyłączam komputer o 17:30, włączam go potem o 20:45 i czas startuje wtedy dalej od 17:30. Co to może być i jak to naprawić?
Bateria na płycie głównej? Choć zawsze wydawało mi się, że czas się cofa do 1970 roku...
Mi czas zaczął wariować (przyspieszać i zwalniać) i pomogło odkurzenie kompa od wewnątrz. W ogóle, prawie na wszystkie dolegliwości mojego kompa, z blue screenami włącznie, to pomaga.

http://www.tani-sklep.pl/p/Seagate/2713
http://www.tani-sklep.pl/p/WesternDigital/3912

Z czego wynika różnica w cenie tych dysków? Wskaźniki niewiele mi mówią... Chodzi o to, czy kupno tego większego, a tańszego wiąże się z jakimś szczególnym ryzykiem.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 11 kwie 2013, 14:15

WD Black to taka półka "średnio-wyższa" dysków, poniżej jest seria Blue i Green. Ma gwarancję na 5 lat. Dziwne, bo WD podaje, że dysk ma 64MB pamięci podręcznej, a w linku jest 32 :-k Seagate ma 32MB, wniosek z tego, że WD powinien być szybszy w działaniu.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

px33

Post autor: px33 » 11 kwie 2013, 14:37

JacekM pisze: Z czego wynika różnica w cenie tych dysków? Wskaźniki niewiele mi mówią... Chodzi o to, czy kupno tego większego, a tańszego wiąże się z jakimś szczególnym ryzykiem.
Weź ten: http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/3318242 . Jest tańszy od obu i szybszy od każdego innego HDD 7200RPM. Minus - roczna gwarancja (plus rok niezgodności z umową jak nie kupujesz na firmę), ale ten drugi Seagate ma tak samo

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 22 kwie 2013, 23:11

Chcę zrobić faksymile. Podpisałem się na kartce, zeskanowałem... Jak to teraz obrobić, żeby na wydruku nie wychodziły szare piksle na około podpisu i żeby to ogólnie wyglądało sensownie? Nie zależy mi, żeby udawać, że podpis jest ręczny...
Przede wszystkim: w czym to robić? W grę wchodzi darmowe oprogramowanie.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 23 kwie 2013, 0:24

wyciągnij kontrast ile się da, najlepiej podpoisz się czarnym tuszem na gładkiej kartce. (nie z długopisu)
Obrazek

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 23 kwie 2013, 9:03

Jeśli skanujesz to jako cz-b, a następnie obrób w w GIMP-ie (darmowy). Wchodzisz →kolory-krzywe ukazuje się krzywa charakterystyczna jako linia prosta rosnąca, należy większą część jej prawej strony dać maksymalnie do góry.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

ODPOWIEDZ