Wolfchen pisze:Przecież u nas nie powstanie druga Dolina Krzemowa...
A czemu by nie? Kurde, jak się będzie mówiło u nas nie powstanie, u nas sie nie robi u nas jest że głupio brzydko beznadziejnie i w ogóle tylko spuścić bombę i pozamiatać to rzeczywiście nic nie powstanie. wkurza mnie takie robienie smrodu wokół czegoś co miało by szanse bytu, tak na zasadzie, że "w Polsce nie da się"
Przypomina mi się wybór organizatora EURO2012. kazdy mówił ze u nas nie że u nas sie nie uda że u nas to wiocha. a jednak dostaliśmy taka szanse. mimo wrodzonego malkontenctwa. i teraz jak gdzieś sie noga podwinie na jakimś drobiazgu to od razu nie da sie oddajmy euro, będzie kompromitacja. od razu w skrajności.
Wolfchen pisze:Ale na przykład elektromaszynowy czy inny temu podobny mógłby zaistnieć. Ale to wszystko kreować musi rynek...
Jeśli pozwolimy na wrzucenie w miasto rzeczy nie wykwalifikowanych to taki będzie przemysł. a teg w mieście niespecjalnie jest gdzie lokować bo grunt cenny wiec przemysł wyprowadza się na obrzeża gdzie może znaleźć niewykwalifikowany personel na tańszym gruncie. takie FSO się będzie zwijać. Podobnie jak wszystkie zakłady a Elsnerowie i Pradze w okolicy linii klejowych. Huta Luccini też sie kiedyś będzie zwijać i otworzy gigantyczne tereny pod zabudowę mieszkaniową, usługową i przemysł nowoczesny. Chyba nie powiesz ze lokalizacja Huty w środku stolicy było mądrym posunięciem? fakt ze dało pracę ludziom ale problem został po dziś dzień. Tak samo jak wysypisko na radiowe - teren już na długo bezużyteczny.
Wolfchen pisze:Warszawę nie powinno obchodzić to, że mieszkańcy innych gmin nie mają szkół...
Wiem zenie powinno ale dyrektorzy szkól mają w tym swój interes, poza tym szkoły to trochę inny temat, kształcąc przyjezdnych tworzy się specjalistów który zarabia dużo i stanowią zainteresowanie inwestorów wysokiej jakości. Edukacja to klucz do sukcesu. O czym przecież wiadomo nie od diś dlatego dotuje się edukacje niezależnie do miejsca gdzie sie dobywa. Wyedukowany pracownik zarobi więcej, będzie go stac na mieszkanie w Warszawie i wydawać swoje pieniądze w tym mieście .wiec edukacja to inwestycja na długo.