O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 maja 2009, 11:51

Flash8222 pisze:Możesz już przestać pisać bzdury?
Też myślałem, że to bzdury, gdy na własne oczy widziałem jak solarka co przystanek otwierała / zamykała luki dachowe i włączała / wyłączała klimę...

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 01 maja 2009, 14:39

To akurat jest normą gdyż klimatyzacja ma schładzać do 22 stopni i gdy na przedziale będzie taka temperatura to klimatyzacja się wyłączy a potem ponownie włączy by schłodzić wnętrze pojazdu. Oczywiście tak się dzieje gdy klimatyzacja jest włączona i wyłączony jest tryb ekonomiczny pracy klimatyzacji. Ale bzdurą jest to co pisze Gregory, że jak się wyłączy klimatyzacje/ogrzewanie przez kierowcę to po chwili komputer sam ją włączy... Jeśli prawdą jest, że w wozie 8840 tak jest to oznacza, że wóz ma usterkę i powinien zająć się nim mechanik albo osoba z serwisu Solarisa.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 maja 2009, 14:40

Temperatura w przedziale pasażerskim nie podlega regulacji. Sterownik ATC automatycznie utrzymuje temperaturę na poziomie 22C. Latem za pomocą układu klimatyzacji a zimą przy udziale pieca dodatkowego ogrzewania. Po uruchomieniu silnika sterownik automatycznie włącza klimatyzację lub ogrzewanie w celu ułatwienia pracy kierowcy.
Cytat z instrukcji Solarisa.

Harry

Post autor: Harry » 01 maja 2009, 18:07

Robearth pisze:A propo klimy to nie wiem jak na innych zajezdniach ale na ostrobramskiej musisz miec odpowiedni stepel w karcie by móc użyć klimy, jesłi kierowca nie ma go w karcie to nawet przy 30 stopnich nie właczy klimy,tylko otworzy luki dachowe i odblokuje okna ](*,) A odnośnie kluczy do okien to na R3 są spięte razem z kluczykiem do stacyjki i dokumentami,
A więc jednak stemepelek istenieje! :dance:

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 01 maja 2009, 18:18

To akurat w każdym Solarisie jest, że po uruchomieniu silnika włącza się automatycznie chłodzenie/ogrzewanie. Ale jeszcze raz napiszę, że bzdurą jest to, co pisze Gregory, iż po wyłączeniu przez kierowcę przycisku dotyczącego chłodzenia/ogrzewania części pasażerskiej, komputer sam to włączy!

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 maja 2009, 19:04

Sorki, że napiszę ale gówno o tym wiesz. Na Woronicza nie ma takich Solarisów jak te na Redutowej, Stalowej i Kleszczowej....

Więc nie porównuj siebie, który zna perfekcyjnie Solarisy z obecnej dostawy (88xx i 18xx), bo tych wozów ani nie prowadziłeś, ani nie miałeś na nich szkolenia, ani nie obcujesz z nimi na co dzień, chyba że jako pasażer, od kierowcy który ma przeszkolenie na te wozy i ma stanie taki pojazd od 4 miesięcy...

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 01 maja 2009, 19:17

Miałem okazję prowadzić najnowsze U12 i jechać ze znajomym U18 i niczym nie różnią się od poprzednich Solarisów III generacji. I nie wyskakuj przed szereg gdy nie jesteś pytany.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 01 maja 2009, 19:33

Ale dużo, jeden raz osobiście prowadziłeś, a drugi raz jechałeś ze znajomym...
I już jesteś ekspertem od tej dostawy...
Głupi jesteś i głupim pozostaniesz....
Mimo, że masz już ponad rok prawo jazdy D, to uważasz się za najlepszego kierowcę w mieście, nawet od tych co mają uprawnienia na autobusy po 10-,20- czy ponad 30 lat, to dla mnie jesteś dupa, nie kierowca. Żyj w swoim świecie, może kiedyś się obudzisz z niego...

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 20:19

Flash8222 pisze:iż po wyłączeniu przez kierowcę przycisku dotyczącego chłodzenia/ogrzewania części pasażerskiej, komputer sam to włączy!
:arrow: Strasznie niereformowalny jesteś ale tak jest nie jeździłeś 88xx a tylko 81xx więc nie wypowiadaj się na temat 88xx bo te wozy różnią się i to wieloma szczegółami. reszta Bez komentarza.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 01 maja 2009, 20:48

Ja to widzę tak: rzeczywiście wielokrotnie spotkałem się z tym, że w wozie jest chłodno i nagle bach - wywietrzniki okienne się otwierają a za przystanek, dwa zamykają... Zaobserwowałem to już dawno przy 11, 12 i 15XX (które mają najmniej wydajną klimę). Do tej pory myślałem, że może kiero się bawi ale kiedy przedwczoraj miałem to samo w SU12 z Mobilisu postanowiłem zapytać Was, ale widzę że temat już został podjęty... Z pewnością jest tak, że komputer klimy otwiera dachy (przecież kierowcy na trasie nie bawią się nimi) co uważam za typowy bezsens Urbino a konkretnie producenta klimy, która jednak jak domniemam została w owy sposób zaprogramowana na życzenie Solarisa... Co za kretynizm otwierać lufty dachowe!? Skoro termostat stwierdza że jest poniżej ustalonej temeperatury to niech wyłączy nawiewy a nie na gwałt wpuszcza gorąc dachem! KRETYNIZM!!! I jeszcze o ITS: w tym roku coś cienko z chłodzeniem (ledwo ledwo), ale zwykle jest - liczę że podczas prawdziwych upałów Michalczewscy pokażą klasę jak w zeszłym roku. Pozytywne jest to, że ludzie nie otwierają za wszelką cenę okien. Kiedy jest rzeczywiście chłodno i przyjemnie, nikt nie łapie za klamki.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 maja 2009, 21:19

Autobus nie ma najmniejszego prawa decydować za kierowce, jeżeli kierowca wyłączy Klimatyzacje/Ogrzewanie to autobus może się obsrać...
Sam wiem jak i inne osoby bo sprawdzaliśmy to w #1836... Mróz -10 i specjalnie na PT wyłączyliśmy grzanie w zimę żeby zobaczyć jak to wszystko funkcjonuje...
Sprawa inaczej ma się do Lionsów w których niezależnie od woli kierowcy sam nagrzewa wóz do jakieś tam temperatury
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 22:16

niczym nie różnią się od poprzednich Solarisów III generacji.
:arrow: Różnią się , a chociażby tym ,że na dachu seria 81xx ma tylko klimę z przodu nad kierowcą ,a z serii 88xx mają dwie klimy na dachu (na ogonie i w sekcji A) w tych "waszych" na zgubione paski klinowe wasz na hol a "nasz" 5 minut na mieście i jedzie dalej. W waszych klimę wyłącza kierowca, a w Naszych komputer luzuje napinacz sprężarki i klima nie działa. Su12 ma troszeczkę inne rozwiązania elektroniczne, jak SU18. Serwis ma na każdego solarisa(partia) mają inny program w laptopach. W starszych (wcześniejszych) dostawach ustawienie prędkości odbywa się na pompie ręcznie, a serii 88xx tego już nie zrobisz, tylko przez laptopa. Więc o czym rozmowa?????????????

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 maja 2009, 22:18

O tym, że autobus nie ma prawa włączyć Klimatyzacji bez twojej zgody ](*,)
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 01 maja 2009, 22:30

Desert pisze:Autobus nie ma najmniejszego prawa decydować za kierowce, jeżeli kierowca wyłączy Klimatyzacje/Ogrzewanie to autobus może się obsrać...
:arrow: Jak tak sądzisz to jesteś "zielony" jak liść na drzewie. A o to przykład, że może i robi to : Jest u nas draiwerka Kaśka, jeżdziła 1/171 ja miałem 12 ale to nie istotne, wyświetliło się "awaria układu sterowania drzwiami", chciała zjechać z skrzyżowania (Powst. Śl./Wrocławska), komputer zatrzymał busa, zablokował koła i koniec jazdy. Na środku krzyżówki , musiała wyjąć bezpiecznik i dopiero zjechała ze skrzyżowania i na przystanku bawiła się pokrętłami aby wypuścić ludzi z autobusu. Więc nie pisz nic jak nie znasz tych wozów i ich obsługi. I dlatego wczoraj na 1/171 ganiał 4737. :D

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 01 maja 2009, 22:32

Co to ma do klimatyzacji? Wyjąc bezpiecznik F24 czy któryś obok to żaden problem ... :-"
Obrazek

ODPOWIEDZ