A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 wrz 2006, 19:55

Zrobiła się afera,a Beger- posłanka z kultowymi już kurwikami w oczach O-) stała się jej główną bohaterką. I co najśmieszniejsze to w sumie pozytywną 8-[
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 wrz 2006, 20:26

Już ją obwołali Matą-Hari polskiej polityki... :rotfl:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 27 wrz 2006, 20:37

Czy wiecie, że Mata Hari przez niemal połowę życia była analfabetką?

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 27 wrz 2006, 22:06

czy ktos moze zauwazyl kilka minut temu na TVN24 wyniki sondy SMS? pytanie bylo czy opinia publiczna popiera Beger... albo jakos w ten desen... moja Mama chcialaby wiedziec :)

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 27 wrz 2006, 22:14

Niestety nie oglądałem, al nie o tym chciałem PISać. Sądze że Polacy prędzej czy później wyjdą na ulice. Ale odgonić kaczyńskich będzie trudno. Oni są chorzy, chorzy na władze. Ale my, Polacy nie z takimi już sobie poradziliśmy ! [-o<

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 27 wrz 2006, 22:19

Janeczek pisze:Niestety nie oglądałem, al nie o tym chciałem PISać. Sądze że Polacy prędzej czy później wyjdą na ulice. Ale odgonić kaczyńskich będzie trudno. Oni są chorzy, chorzy na władze. Ale my, Polacy nie z takimi już sobie poradziliśmy ! [-o<
Myślę że ty jako piętnastolatek masz olbrzymie doświadczenie polityczne,a także w próbach obalenia władzy.

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 27 wrz 2006, 22:22

jacek pisze:
Janeczek pisze:Niestety nie oglądałem, al nie o tym chciałem PISać. Sądze że Polacy prędzej czy później wyjdą na ulice. Ale odgonić kaczyńskich będzie trudno. Oni są chorzy, chorzy na władze. Ale my, Polacy nie z takimi już sobie poradziliśmy ! [-o<
Myślę że ty jako piętnastolatek masz olbrzymie doświadczenie polityczne,a także w próbach obalenia władzy.
Trochę się tym interesuje, a historie znam nie najgorzej. Wiesz pucze i rewolucje to moje hobby!

TLG

Post autor: TLG » 27 wrz 2006, 22:25

Janeczek pisze:Sądze że Polacy prędzej czy później wyjdą na ulice.
Pierdoły
Janeczek pisze:Ale odgonić kaczyńskich będzie trudno.
Ależ Ty spostrzegawczy
Janeczek pisze:Wiesz pucze i rewolucje to moje hobby!
Powiało lewactwem
15/12/2005-12/7/2019

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 27 wrz 2006, 22:26

Janeczek pisze:
jacek pisze: Myślę że ty jako piętnastolatek masz olbrzymie doświadczenie polityczne,a także w próbach obalenia władzy.
Trochę się tym interesuje, a historie znam nie najgorzej. Wiesz pucze i rewolucje to moje hobby!
Teoria i praktyka to dwie różne kwestie.
Czytanie książek może ci tylko teoretycznie pomóc w Zamachu Stanu.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2006, 23:03

Najpierw małe motto do sprawy:
"Nie należy oglądać tego, jak się robi kiełbasę i politykę" Otto von Bismarck.

A teraz do meritum. Wpadli jak śliwka w kompot. Prowokacja była wyjątkowo chamska i grubymi nićmi szyta. Nawet minister Ziobro określił to, jako błąd (Lipińskiego) estetyczny (sic!). Ale z drugiej strony to jest normalny obyczaj polityczny. Przecież targi na linii PiS - PO też dotyczyły stanowiska w resortach "siłowych". Nic nowego. Tylko że pierwszy raz na własne oczy. I stąd tyle krzyku.

I żeby nie było. PiS kocham nienawiścią czystą i pierwotną.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 wrz 2006, 23:09

pawcio pisze:Ale z drugiej strony to jest normalny obyczaj polityczny. Przecież targi na linii PiS - PO też dotyczyły stanowiska w resortach "siłowych".
No dobra, ale tu były targi na linii PiS - kto?
pawcio pisze:Nic nowego. Tylko że pierwszy raz na własne oczy.
Ja podchodzę do tego z "cynizmem historyka". Mechanizmy władzy są takie, jakie są (Bismarck miał pełną rację) i nie mam co do tego złudzeń. Natomiast tu też działają "prawa naturalne", mianowicie - odpada słabszy. Nie ten mianowicie, kto zrobił coś jako pierwszy, tylko ten, kto pierwszy na tym wpadł. W przypadku Węgier było tak samo.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2006, 23:24

PiS-rozłamowcy z Samoobrony. Chyba. Zresztą to akurat nie ma znaczenia.
I masz rację. Chodzi o to, by nie dać się złapać. A że ktoś jest dupą wołową i daje się tak podpuszczać...
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 wrz 2006, 23:29

pawcio pisze:PiS-rozłamowcy z Samoobrony. Chyba. Zresztą to akurat nie ma znaczenia.
Ma. Co innego dzielenie stanowisk wraz z koalicjantem, co innego "kupowanie" za nie pojedynczych posłów. Różnica wprawdzie subtelna, ale według mnie dość istotna ;)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 wrz 2006, 23:32

Różnica subtelna, ale nie w samym procesie negocjacji (jednak tak to będę nazywał). To raczej różnica w poziomie klasy politycznej. W Zjednoczonym Królestwie takie rzeczy są nie do pomyślenia. Ale we Włoszech znów całkiem normalne, że deputowani zmieniają klub/partię itp. co dwie chwile. A że u nas partie się same zmieniają co dwie chwile...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 wrz 2006, 0:22

pawcio pisze:Ale we Włoszech znów całkiem normalne, że deputowani zmieniają klub/partię itp. co dwie chwile.
A niech zmieniają, mi przecież nie o to chodzi, tylko o dawanie w zamian obietnic spłacenia weksli z publicznych (sejmowych) pieniędzy, umorzenia spraw sądowych itp.

ODPOWIEDZ