Dostę™p do peł‚nego rozkł‚adu jazdy

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
maciek.dab859

Post autor: maciek.dab859 » 04 lut 2010, 14:48

Delfino pisze:Rzeczywiście to jest dobry pomysł. Czasy przejazdu można automatycznie odczytać z rozkładów publikowanych na ZTM. Tzn. zależało by mi, aby był to system jak najbardziej automatyczny. Np. wpisujemy godziny pracy danego dodatku, które odczytaliśmy na dyspozyterni i system automatycznie dorabia do tego rozkład na podstawie rozkładów przystankowych ze strony ZTM.
Ale po co system, nie można zrobić tego ręcznie. To nie jest takie proste, bo po dojeździe z zakładu na kraniec są różne przerwy - od nawet 8 min. do 1 min.
Delfino pisze:Ale problem jest taki, że trzeba by też wiedzieć ile czasu potrzebuje np. dodatek aby dojechać na kraniec i w ten sposób zgadnać o której rozkładowo odjeżdża. Podobnie ze zjazdami.
To nie jest takie trudne. Czasy dojazdu i zjazdu przewżnie są takie same, więc jeśli wypuścisz dodatek za wcześnie, to zostanie ci za dużo czasu na zjazd - wtedy przesuwasz go na następny kurs i czasy powinny być jednakowe ;-)
DAB - Dansk Automobil Byggeri A/S, Silkeborg

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lut 2010, 15:51

A co z wyprzedzaniem brygad na krańcach? Czasem się zdarza w rozkładach.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
maciek.dab859

Post autor: maciek.dab859 » 04 lut 2010, 15:52

Bastian pisze:A co z wyprzedzaniem brygad na krańcach? Czasem się zdarza w rozkładach.
To też da się zrobić. Patrzysz wtedy gdzie brygady są w tym samym czasie i na tym samym krańcu, przważnie jest jedna taka możliwość. Tego, że brygady się wyprzedzają dowiesz się z miejsca i godziny zmiany ;-)

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 04 lut 2010, 21:57

:idea: Rozkład jazdy jest dla pasażera i nie interesuję go jaka brygada i z jakiego zakładu będzie go wiozła. Pasażera interesuje punktualność i rodzaj pojazdu, niski czy wysoki, a te dane są w dostępnych rozkładach. :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 04 lut 2010, 22:33

maciek.dab859 pisze:od nawet 8 min. do 1 min.
512 DP Szczęśliwice
br. 1 (5:25) 5:33 :arrow: 8'
br. 3 (5:00) 5:10 :arrow: 10'
br. 7 (7:02) 7:13 :arrow: 11'
br. 9 (7:13) 7:37 :arrow: 24' =;

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 04 lut 2010, 22:59

Bastian pisze:A co z wyprzedzaniem brygad na krańcach? Czasem się zdarza w rozkładach.
np. dodatek wyprzedza na kursie zjazdowym na PKP OG 6/523...
przstańcie z opcją you w podpisie ;/

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 04 lut 2010, 23:35

Rav5202 pisze:
np. dodatek wyprzedza na kursie zjazdowym na PKP OG 6/523...
wyprzedzenia brygad realizujących płatny zjazd to inna sprawa, chodzi o zmiany kolejności brygad realizujących cale półkursy (bodajże 190ds i 175ds)

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 05 lut 2010, 3:24

maciek.dab859 pisze:
To też da się zrobić. Patrzysz wtedy gdzie brygady są w tym samym czasie i na tym samym krańcu, przważnie jest jedna taka możliwość. Tego, że brygady się wyprzedzają dowiesz się z miejsca i godziny zmiany ;-)
Wyprzedzają przeważnie dodatki, które nie mają zmiany, czyli masz jakąś szansę określić tylko pierwszy i ostatni kurs. Zmiany całek niekoniecznie pokrywają się z przyjazdem czy odjazdem na/z krańca. Nawet w przypadku zmiany na trasie pewność masz względną - musisz określić kierunek. Czasy dojazdów i zjazdów bywają różne dla jednego krańca, zależnie od pory dnia. Dalej: bywa, że czas dojazdu/zjazdu na oba krańce tej samej linii jest jednakowy. Czyli np dwie brygady mają wyjazdy 0500 dajmy na to, i obie startują 0525 z krańca X oraz krańca Y - zgadnij teraz łatwo, która brygada gdzie zaczyna. Czasami występują niejakie zaokrąglenia - na dojazdach, na zmianach na trasie...

Nie, żebym chciał zniechęcić. Dostęp do pełnego rozkładu byłby BARDZO przydatny dla - pomijając miłośników - samym kierowców :) Wieszałem na www - zasadniczo sam dla siebie - takie reprodukcje, żeby mieć dostęp z dowolnego miejsca (no, istotna była jeszcze kwestia odświeżenia sobie zasad obsługi arkusza kalkulacyjnego oraz programu p.n. Notepad II). Teraz nie mam czasu, za to dyspozytor musi mieć na moje telefony ;) Więc pomysł popieram. Niemniej, żeby dla mnie akcja miała jakikolwiek sens, informacja musi być w 100% pewna. Zaś z powodów wymienionych wcześniej, póki co widzę próbę wróżenia z fusów. Z koszmarnej ilości fusów. 200 linii × brygady × zakłady.

Rozkład skrócony - i to najlepiej w formie elektronicznej - to jest coś, co wierzę, że dało by się przetworzyć w sensownym czasie i przy rozsądnym nakładzie sił.
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
maciek.dab859

Post autor: maciek.dab859 » 05 lut 2010, 9:20

Cypis pisze:Czyli np dwie brygady mają wyjazdy 0500 dajmy na to, i obie startują 0525 z krańca X oraz krańca Y - zgadnij teraz łatwo, która brygada gdzie zaczyna
Brygady jeżdżą w kolejności - jeśli coś będzie nie tak to w "środku" rozkładu to wyjdzie ;-)

[ Dodano: |5 Lut 2010|, 2010 09:26 ]
Cypis pisze:Niemniej, żeby dla mnie akcja miała jakikolwiek sens, informacja musi być w 100% pewna. Zaś z powodów wymienionych wcześniej, póki co widzę próbę wróżenia z fusów.
Poczytaj moje posty oraz załączniki do nich w tematach "Wykaz brygad na poszczególnych liniach" oraz "Rozkłady brygad, na którch kursują nowe nabytki Mobilisu". Te załączniki robię sam na podstawie czasów pracy brygad (wyjazd/zmiana/zjazd).
Uważasz, że to jest wróżenie z fusów :?:

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 lut 2010, 13:03

NR pisze:wyprzedzenia brygad realizujących płatny zjazd to inna sprawa, chodzi o zmiany kolejności brygad realizujących cale półkursy (bodajże 190ds i 175ds)
Nie wiem, jak 190, ale na 175 wyprzedzań nie ma już z rok. Straszny był z nimi bałagan na Pl. Piłsudskiego.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 06 lut 2010, 1:21

maciek.dab859 pisze:Uważasz, że to jest wróżenie z fusów :?:
Postaram się, by moja odpowiedź była wyczerpująca.
Tak.

Niemniej, skoro Tobie takie dane wystarczają, pisałem Ci już jak możesz zdobyć te dotyczące ITS.
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 06 lut 2010, 1:54

pawcio pisze:Straszny był z nimi bałagan na Pl. Piłsudskiego.
w pełni się zgadzam

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 06 lut 2010, 2:28

pawcio pisze:
NR pisze:wyprzedzenia brygad realizujących płatny zjazd to inna sprawa, chodzi o zmiany kolejności brygad realizujących cale półkursy (bodajże 190ds i 175ds)
Nie wiem, jak 190, ale na 175 wyprzedzań nie ma już z rok. Straszny był z nimi bałagan na Pl. Piłsudskiego.
Nie zapominajmy o brygadowej karuzeli na 193 :D
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 06 lut 2010, 2:30

R-9 Chełmska pisze:
pawcio pisze:Nie wiem, jak 190, ale na 175 wyprzedzań nie ma już z rok. Straszny był z nimi bałagan na Pl. Piłsudskiego.
Nie zapominajmy o brygadowej karuzeli na 193 :D
tego to nawet 196 i chińska kolejność brygad na 506 nie pobije :D :D :D

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 06 lut 2010, 8:44

maciek.dab859 pisze: Brygady przeważnie jeżdżą w kolejności, czyli przed brygadę 2 nie wstawisz 3.
Miejsce zmiany ułatwia sprawdzenie w "środku" rozkładu, czy kolejność jest zachowana.
I tu się mylisz , na 506 brygady nie chodzą kolejno numerek za numerkiem. Linia ta ma te skrócone kursy do Mariensztatu i tu numeracja jest wymieszana. Pamiętam też fakt z okresu wakacji gdzie na 522 około 15-tej na Wilanowie Redutowa przepuszczała brygadę z Woronicza i tak przemieszane jeździły do końca.

[ Dodano: |6 Lut 2010|, 2010 09:03 ]
maciek.dab859 pisze:
dzidek pisze:Wątpię by chcieli nam drukować plany brygadowe. Jak sam zauważyłeś na forum jest tylu kierowców (w zasadzie z każdej zajezdni) i wystarczy jak każdy zrobi zdjęcie planu brygadowego z swojego zakładu, który wisi na tablicach na dyspozytorniach i będą aktualne dane dostępne :)
Masz rację tak by było prościej, ale niektórzy boją się zrobić zdjęć bo myślą, że to jest jakieś wielkie przstępstwo #-o że oni z pracy nic nie będą wynośić ](*,)

Ale jeśli by się na to zgodzili, to byłoby super ;-)
Na Redutowej rozkłady wiszą w gablocie , za szkłem. Próbowałem już kilka razy to sfocić ale wchodzą odbicia i aparatem którym dysponuje nie obejmuje całej szerokości rozkładu tak aby dało się jeszcze to przeczytać. Zresztą tam jest tylko podana godzina wyjazdu , miejsce zmiany i godzina zjazdu. Nie ma informacji z którego krańca zaczyna i z którego krańca ma zjazd. Wiem , wiem to by się jakoś już ustaliło mając rozkłady , tylko to jest dodatkowa robota , którą ktoś musiał by zrobić. Zanim to zrobi to ZTM już zafunduje zmiany i robota od początku. Obawiam się że jeżeli ZTM dobrowolnie nie zgodzi się udostępnić , maniakom komunikacyjnym , tych danych to ich zgromadzenie samemu będzie Syzyfową pracą , nie mającą końca.

ODPOWIEDZ