"Dobroci" dawniej i dziś

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Bywalec
Posty: 4890
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:17

Post autor: Bywalec » 01 paź 2011, 21:32

Bernard pisze:Były jeszcze lody, w sumie sama woda z jakimś sokiem zamrożona w długiej, foliowej, przeźroczystej torebce, który się łamało i wyciskało.
A takie lody nadal można kupić :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)
Posty: 10808
Rejestracja: 09 sie 2006, 21:15
Lokalizacja: Legionowo/Rembertów

Post autor: Bernard » 01 paź 2011, 21:38

A to nie widziałem dawno :razz: .
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Awatar użytkownika
Bywalec
Posty: 4890
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:17

Post autor: Bywalec » 01 paź 2011, 21:41

Ja w wakacje w Biedronce takie lody znalazłem.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło
Posty: 14095
Rejestracja: 13 paź 2008, 11:37

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 01 paź 2011, 22:33

Ja znalazłem takie lody w Biedronce jakieś dwa tygodnie temu, zresztą jakoś śmiesznie tanie były.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

lineeee
Posty: 5
Rejestracja: 01 paź 2011, 10:15
Lokalizacja: Świnoujście [ZSW]
Kontakt:

Post autor: lineeee » 01 paź 2011, 22:45

Szeregowy_Równoległy pisze:Ja znalazłem takie lody w Biedronce jakieś dwa tygodnie temu, zresztą jakoś śmiesznie tanie były.
To chyba dobrze że tanie, nie ? :grin:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka
Posty: 36646
Rejestracja: 13 gru 2005, 14:08
Lokalizacja: Gdzieś tam na północy...

Post autor: Bastian » 02 paź 2011, 0:08

pawcio pisze:
Gronostaj pisze:Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Spróbuj zrobić zsiadłe mleko z kartonu UHT, to zrozumiesz dlaczego.
Przecież kefiru ani się nie robi, ani nie robiło z mleka UHT :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Jerzy Dąbczak
Posty: 99
Rejestracja: 12 sty 2006, 17:46
Lokalizacja: Loża komentatorów

Post autor: Jerzy Dąbczak » 02 paź 2011, 8:19

Gronostaj pisze: Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Spróbuj kefiru Robico.

BJ
(BJ.2052)
Posty: 7395
Rejestracja: 26 maja 2008, 13:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: BJ » 02 paź 2011, 16:54

Gronostaj pisze:Jeśli chodzi o jakość - dla mnie problem stanowi wynalezienie dobrego... kefiru. Większość jest jakaś taka mdła, gorzka, ma dziwną konsystencję.
Krasnystaw i Robico - jedyne naprawdę dobre kefiry, jakie znam ;)

Awatar użytkownika
pawcio
Posty: 25357
Rejestracja: 16 gru 2005, 13:53
Lokalizacja: Os. Wilga

Post autor: pawcio » 03 paź 2011, 7:52

Bastian pisze:
pawcio pisze:Spróbuj zrobić zsiadłe mleko z kartonu UHT, to zrozumiesz dlaczego.
Przecież kefiru ani się nie robi, ani nie robiło z mleka UHT :>
Oczywiście, że tak. Mleko na kefir (sery zresztą też) w produkcji przemysłowej najpierw są wyjaławiane, a dopiero potem dodaje się sztucznie szczepy bakterii, które mają to mleko przetworzyć.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Posty: 8620
Rejestracja: 15 gru 2005, 14:25
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Post autor: MZ » 03 paź 2011, 19:50

Gronostaj pisze:W szkolnym sklepiku kupowało się oranżadę w woreczkach
:arrow: No, a już myślałem, że nikt tego wynalazku nie pamięta :).

Awatar użytkownika
TGM
Posty: 5266
Rejestracja: 14 gru 2005, 22:52

Post autor: TGM » 03 paź 2011, 21:06

Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach. Najlepsza była z dodatkowym smakiem pomarańczy :sad: .
Teraz patrząc po necie widzę, że może i nawet gdzieś tam w Germanii to robią, ale już tylko w podstawowej wersji :-? .

Awatar użytkownika
Bywalec
Posty: 4890
Rejestracja: 29 mar 2010, 20:17

Post autor: Bywalec » 03 paź 2011, 21:16

TGM pisze:Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach.
Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce, albo przynajmniej w sklepach, w których robię zakupy.
ObrazekObrazek

lineeee
Posty: 5
Rejestracja: 01 paź 2011, 10:15
Lokalizacja: Świnoujście [ZSW]
Kontakt:

Post autor: lineeee » 03 paź 2011, 21:43

Bywalec pisze:
TGM pisze:Kiedyś była dobra podróbka nutelli co się nazywała hazella i była w kilku odmianach.
Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce, albo przynajmniej w sklepach, w których robię zakupy.
Były też nutelle snickersowe. Ja mam ten zaszczyt, że mieszkam kilometr od granicy niemieckiej, także wszystko jest w moich rękach i nieraz w szafce znajdzie się nutella milki wayowa lub snickersowa :D

Tranzystor

Post autor: Tranzystor » 03 paź 2011, 21:44

Bywalec pisze:Z takich produktów to moim skromnym zdaniem Milky Way był najsmaczniejszy, ale tego już chyba nie ma w Polsce
W niektórych spożywczakach można jeszcze je napotkać. :)

Awatar użytkownika
Matrix2441
Posty: 1885
Rejestracja: 08 lip 2010, 17:27

Post autor: Matrix2441 » 04 paź 2011, 15:24

Bernard pisze:Były jeszcze lody, w sumie sama woda z jakimś sokiem zamrożona w długiej, foliowej, przeźroczystej torebce, który się łamało i wyciskało
Tak zwane kredki. Też chodziłem po szkole na kredki do cukierenki blisko szkoły. Teraz tam kurde monopolowy stoi. W innej cukierence kupowałem żelki, gumy kulki, lody (pamiętam, że bardzo lubiłem CzekoMax i Cameleo). Teraz i ta cukierenka zamknięta stoi, ale nikt nic z nią nie robi... A smaki z dzieciństwa na pewno by przypominała...

(EDIT: zmieniłem kredi na kredki :D)

ODPOWIEDZ