inż. Glonojad pisze:To jest do przeprowadzenia wyłącznie przy wycięciu po jednym pasie w każdą stronę z trasy krakowsko-katowickiej.
Korytarz Raszyn - Janki: drogi i szyny
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tam, gdzie są dwa pasy, chyba się da rozsunąć. Poza tym, decydująca jest i tak przepustowość na skrzyżowaniach, a właściwie to powinno nam zależeć, żeby superwygodona droga samochodem przez Raszyn wówczas (tj. tram do Okęcia i S8) nie była.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Bo niby czemu z Krakowa, Katowic czy Wrocławia miał by byc wygodny wjazd do Warszawyinż. Glonojad pisze:Tam, gdzie są dwa pasy, chyba się da rozsunąć. Poza tym, decydująca jest i tak przepustowość na skrzyżowaniach, a właściwie to powinno nam zależeć, żeby superwygodona droga samochodem przez Raszyn wówczas (tj. tram do Okęcia i S8) nie była.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A S8 to co, pies? Dla wygody wytłuszczam w swoim tekście odpowiednie fragmenty.Rosa pisze:Bo niby czemu z Krakowa, Katowic czy Wrocławia miał by byc wygodny wjazd do Warszawyinż. Glonojad pisze:Tam, gdzie są dwa pasy, chyba się da rozsunąć. Poza tym, decydująca jest i tak przepustowość na skrzyżowaniach, a właściwie to powinno nam zależeć, żeby superwygodona droga samochodem przez Raszyn wówczas (tj. tram do Okęcia i S8) nie była.
Na przyszłość proszę czytać cały wątek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czytam i widzę że chcielibyście ruch po prostu przerzucić z al Krakowskiej na S8. Warto zauważyć że w momencie KIEDY zostanie wybudowana S8 ruch na tej trasie już nie będzie taki jak teraz a znacznie się zwiększy. Przy trasie katowickiej powstają coraz to nowe zakłady,magazyny, czy po prostu domy i ludzie stamtąd beda jeździc do Warszawy w coraz większej liczbie wiec skierowanie potoku samochodow w inną strone po prostu bedzie niewystarczające.
Tramwaj w Raszynie to niestety poroniony pomysł (na miejscu mieszkańców Raszyna bym sie zresztą na coś takiego nie zgodził) natomiast WKD do Janek jak najbardziej , z tym że słuzyc to bedzie raczej mieszkańcom Warszawy jadącym na zakupy do CH Janki niz mieszkańcom podwarszawskich miejscowości.
Tramwaj w Raszynie to niestety poroniony pomysł (na miejscu mieszkańców Raszyna bym sie zresztą na coś takiego nie zgodził) natomiast WKD do Janek jak najbardziej , z tym że słuzyc to bedzie raczej mieszkańcom Warszawy jadącym na zakupy do CH Janki niz mieszkańcom podwarszawskich miejscowości.
Można argumenty?Rosa pisze:Tramwaj w Raszynie to niestety poroniony pomysł
No właśnie, a tych nie będzie wcale tak dużo.Rosa pisze:natomiast WKD do Janek jak najbardziej , z tym że słuzyc to bedzie raczej mieszkańcom Warszawy jadącym na zakupy do CH Janki niz mieszkańcom podwarszawskich miejscowości.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
Bo w tych relacjach będzie się jeździć szybkimi pociągami.Rosa pisze: Bo niby czemu z Krakowa, Katowic czy Wrocławia miał by byc wygodny wjazd do Warszawy
[ Dodano: 2006-11-29, 21:13 ]
No co Tyinż. Glonojad pisze: W 25 minut, to może docelowo będzie tramwaja dojeźdżał z Centralnego na Okęcie, ale na Raszyn - marne szanse.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jest 26, co nie zmienia faktu, że nie umiem liczyć już bez mathcada...piotram pisze: No co TyTeraz w rozkładzie do Okęcia jest 24, to w 25 do Raszyna się nie przyspieszy?
Tyle, że przepustowość S8, jako trasy całkowicie bezkolizyjnej, będzie dużo większa niż kolizyjnej obecnej. Ponadto, zdejmie się zeń ruch lokalny (raszyński), który ma udział niemały.Rosa pisze: Czytam i widzę że chcielibyście ruch po prostu przerzucić z al Krakowskiej na S8. Warto zauważyć że w momencie KIEDY zostanie wybudowana S8 ruch na tej trasie już nie będzie taki jak teraz a znacznie się zwiększy.
Do tego, przepustowość dróg w Warszawie jest mocno ograniczona i, tak naprawdę, nie ma w tym żadnego interesu Warszawy, by jednocześnie mieć dwie trasy z tego kierunku.
Wreszcie, docelowo S7 będzie podpięta do trasy ekspresowej wzdłuż kolei radomskiej.
[ Dodano: 2006-11-29, 23:16 ]
Jest chyba w planach pani prezydentPiotrek pisze:Będzie trudno, bo trzeba modernizacji ciagu do Okęcia.Teraz w rozkładzie do Okęcia jest 24, to w 25 do Raszyna się nie przyspieszy?
Zresztą, tam trzeba tylko wprowadzić priorytety i podwyższyć przystanki, od biedy można to zrobić bez pieniędzy unijnych i wielkiego projektu (chociaż trochę szkoda, bo to zawsze są korzyści ekonomiczne, które można wykorzystać w do podniesienia efektywności zakupu taboru).
Akurat do Wrocławia i Krakowa jeżdżą, co nie zmienia faktu, że jadąc IC do Wrocławia zwiedza się pół Polski, bo jedzie się przez Poznań. No i PKS-y nie zakorkują tak bardzo al. Krakowskiej, jak obecnie to robią TIR-y i samochody osobowe jadące tranzytem...MZ pisze:Nie zapominaj o komunikacji autobusowej. Nie wszędzie dojeżdżają pociągi.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Do Radomia kursują wiec nie masz co się martwićMZ pisze:piotram pisze:Bo w tych relacjach będzie się jeździć szybkimi pociągami.Nie zapominaj o komunikacji autobusowej. Nie wszędzie dojeżdżają pociągi.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel