PKP a PKS

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 05 lut 2008, 0:52

MeWa pisze:A na kolei takich problemów nie ma.
:arrow: No właśnie, nie ma miejsc gwarantowanych :P
(mam na myśli normalny bilet, bez wykupu żadnych miejscówek).

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 lut 2008, 1:43

masz bilet, wsiadasz, jedziesz. Konduktor nie wyprosi Cię, bo "nie ma miejsc" lub "nie wolno stać" ;)
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 05 lut 2008, 9:02

MeWa pisze:masz bilet, wsiadasz, jedziesz. Konduktor nie wyprosi Cię, bo "nie ma miejsc" lub "nie wolno stać"
:arrow: Tu masz rację, ale miałem na myśli gwarantowane miejsce siedzące ;).

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 05 lut 2008, 10:36

MeWa pisze:masz bilet, wsiadasz, jedziesz. Konduktor nie wyprosi Cię, bo "nie ma miejsc" lub "nie wolno stać" ;)
W te wakacje pociąg Zwardoń-Katowice, którym jechałem w Tychach nie wpuścił już nikogo z chętnych, podobnie w czasie remontu pociągi od strony Małkinii/Tłuszcza :>
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 maja 2009, 15:45

Dzulikiewicz pisze:Ruch pociągów między Warszawą a Radomiem został wstrzymany.
Jak się cieszę, że jeżdżę PKSem :P
Bo Koleje Mazowieckie mają ewidentnie pasażerów w d***e. Żeby nie było żadnych komunikatów o awarii, a ludzi trzymać w szczerym polu do czasu naprawy trakcji bez jakichkolwiek informacji, nie wspominając o braku komunikacji zastępczej - to już jest skandaliczne zachowanie kolejnego monopolisty. Jestem ciekaw, czy ktokolwiek wejdzie na drogę sądową z roszczeniem odszkodowawczym. Bo do obowiązków przewoźnika należy informacja o utrudnieniach oraz w takiej sytuacji - zapewnienie komunikacji zastępczej.

BTW - Wczoraj jeszcze ciekawa sytuacja miała miejsce w "USTRONIU" - na DWC ludzie się nie mieścili do wagonów. Oczywiście IC zrobiło łaskę i raczyło dodać jeden wagon po tym, jak ludzie zablokowali odjazd pociągu.
I wcale się nie dziwię, od dłuższego czasu pociąg ma 4-5 wagonów z miejscami do siedzenia. A jeszcze rok - dwa lata temu były składy po 10-12 wagonów w newralgicznych okresach...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 maja 2009, 18:03

Wolfchen pisze:
Dzulikiewicz pisze:Ruch pociągów między Warszawą a Radomiem został wstrzymany.
Jak się cieszę, że jeżdżę PKSem :P
Bo Koleje Mazowieckie mają ewidentnie pasażerów w d***e. Żeby nie było żadnych komunikatów o awarii, a ludzi trzymać w szczerym polu do czasu naprawy trakcji bez jakichkolwiek informacji, nie wspominając o braku komunikacji zastępczej - to już jest skandaliczne zachowanie kolejnego monopolisty. Jestem ciekaw, czy ktokolwiek wejdzie na drogę sądową z roszczeniem odszkodowawczym. Bo do obowiązków przewoźnika należy informacja o utrudnieniach oraz w takiej sytuacji - zapewnienie komunikacji zastępczej.
Ponieważ nie mam ochoty 2 tyg odpocząć od forum to postaram się być kulturalny- i grzecznie pytam - piszesz, aby pisać czy wbrew temu co piszesz jednak jechałeś tym pociągiem? Skąd wiesz że nie było komunikacji zastępczej? Czy w/g Ciebie na stacji czeka PKS -jako ZKA - i czeka na awarie? Czy uważasz że PKS ma rezerwę taboru i kierowców na wypadek takich zdarzeń? Ciekawe co by szanownym redachtorom ,,ŻW'' powiedziała p.rzecznik? Z tego co wiem wczoraj już po 16 pojechała do domu. Tyle tylko że sama musi się dowiedzieć co się dzieje.
Dla mnie to co napisałeś jest zwykłym bełkotem bez znajomości realiów jak naprawdę wyglądała sytuacja i dlaczego podjęto takie a nie inne decyzje.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 maja 2009, 18:11

rufio198 pisze:Ponieważ nie mam ochoty 2 tyg odpocząć od forum to postaram się być kulturalny- i grzecznie pytam - piszesz, aby pisać czy wbrew temu co piszesz jednak jechałeś tym pociągiem?
Jechałem PKSem. Ale widziałem, że pociągi do Radomia odjeżdżały ze zwykłymi zapowiedziami.
rufio198 pisze:Skąd wiesz że nie było komunikacji zastępczej?
Z tektu ŻW choćby?
rufio198 pisze:Dla mnie to co napisałeś jest zwykłym bełkotem bez znajomości realiów jak naprawdę wyglądała sytuacja i dlaczego podjęto takie a nie inne decyzje.
To czemu nikt z KM nie umieścił jakiejkolwiek informacji na stronie? Swoją drogą swego czasu jeździłem bardzo dużo pociągami KM i wiem, jak wyglądała podróż. Pytanie o powód opóźnienia, czy też o czas postoju na stacji powodowało conajmniej złe spojrzenie konduktora. A bełkot najczęściej wbrew pozorom wypływa z ust rzeczników prasowych.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Tm

Post autor: Tm » 01 maja 2009, 19:20

Wolfchen pisze:Jak się cieszę, że jeżdżę PKSem :P
To, co się wczoraj działo na Dworcu PKS, to przyprawia o zawrót głowy. O 6 rano nie było miejsc w żadnym PKSie w kierunku Radomia, musiałem przepłacić i jechać zwykłym (droższym od pośpiesznego) o 20:15. Na szczęście była Scania, więc dało się żyć :)
?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 maja 2009, 19:26

Tm pisze:
Wolfchen pisze:Jak się cieszę, że jeżdżę PKSem :P
To, co się wczoraj działo na Dworcu PKS, to przyprawia o zawrót głowy. O 6 rano nie było miejsc w żadnym PKSie w kierunku Radomia, musiałem przepłacić i jechać zwykłym (droższym od pośpiesznego) o 20:15. Na szczęście była Scania, więc dało się żyć :)
?
Nie rozumiem? Brak miejsc był spowodowany wyjazdami na majówki, to normalne. Jednak kupując bilet mam pewność, że pojadę, choćby i drożej. Natomiast na kolei kupuję bilet i nie wiem, czy dojadę i jak długo to zajmie.

Tm

Post autor: Tm » 01 maja 2009, 19:33

Bo oczywiście PKSy nie stoją w korkach, nie psują się i zawsze są punktualne. Trochę obiektywizmu...
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 maja 2009, 19:39

Tm pisze:Bo oczywiście PKSy nie stoją w korkach, nie psują się i zawsze są punktualne.
Tego nie powiedziałem...
Tm pisze:Trochę obiektywizmu...
Obiektywnie rzecz ujmując, to standard usług oferowanych przez PKSy i tak jest wyższy od usług oferowanych przez kolej... Bo na linii KM-8, opóźnienia pociągów jadących do Radomia są codziennością. Rzadko się zdarza, żeby pociąg osobowy przyjechał o czasie. No a w przypadku takich awarii, jak ta wczorajsza, to jednak powinny być na stacjach nadawane stosowne komunikaty, np. "Pociąg osobowy do Radomia o godzinie xx:xx dojeżdża planowo do stacji Czachówek. Podróżni udający się w dalszą podróż z powodu uszkodzenia sieci trakcyjnej mogą dojechać do stacji docelowych z poważnym opóźnieniem. Na uszkodzonym odcinku brak komunikacji zastępczej". Telefony i radio chyba istnieje na kolei, więc pasażerowie mogliby być informowani niemal na bieżąco.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 01 maja 2009, 20:22

Wracając do tematu, to jednak trzeba przyznać rację, że komunikacji zastępczej natychmiast się zorganizować nie da. Do tego trzeba (w tym przypadku, bo jednak autobusy zastępcze muszą jakoś do pociągów stojących na różnych stacjach dotrzeć) kliku godzin, a tyle zajmuje usunięcie usterki.

Ponadto nie bardzo rozumiem to lamentowanie nad biednymi mieszkańcami Radomia. Jak ktoś jeździ na takie odległości, to musi się liczyć z ryzykiem wystąpienia awarii.
Zresztą jak patrzę na rozkład tej linii, to mam nieodparte wrażenie że cała ta linia jest nijako na łasce Radomia pod który jest układany głównie rozkład jazdy. Pozostanie więc postawić pytanie: dlaczego nie ma większej ilości pociągów kursujących w relacji Czachówek - Warszawa (czyli na odcinku, gdzie ludzie są wybitnie zainteresowani częstym i dobrym dojazdem do stolicy), a za to wszystko gnane jest aż do Radomia 8-(
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Zari

Post autor: Zari » 01 maja 2009, 20:27

Czyli uważasz, że w przypadku zablokowania drogi przez np jakiś wypadek na wszystkich przystankach rozlegnie się informacja o utrudnieniach? Jak jeżdżę PKSem to dalekobieżne często mają opóźnienia i jakoś nikt informacji o opóźnieniach nie podaje. A akurat z koleją większych problemów nie miałem.
Wolfchen pisze:Obiektywnie rzecz ujmując, to standard usług oferowanych przez PKSy i tak jest wyższy od usług oferowanych przez kolej.
Mówisz ogólnie o PKS czy tylko o kursach na odcinku Warszawa-Radom?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 01 maja 2009, 20:35

Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Skąd wiesz że nie było komunikacji zastępczej?
Z tektu ŻW choćby?
No faktycznie - wiarygodne źródło informacji. Chyle czoła i jestem pod wrażeniem :bow:
Wolfchen pisze:
rufio198 pisze:Dla mnie to co napisałeś jest zwykłym bełkotem bez znajomości realiów jak naprawdę wyglądała sytuacja i dlaczego podjęto takie a nie inne decyzje.
To czemu nikt z KM nie umieścił jakiejkolwiek informacji na stronie?...
O 21 wieczorem? Ty jesteś aby na pewno wiesz o czym mówisz ? :bredzisz:
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 01 maja 2009, 20:35

Zari pisze:Mówisz ogólnie o PKS czy tylko o kursach na odcinku Warszawa-Radom?
Warszawa - Radom, Warszawa - Gdynia, Radom - Gdynia, Radom - Żyrardów. W tych relacjach jeżdżę często.

[ Dodano: |1 Maj 2009|, 2009 20:36 ]
rufio198 pisze:O 21 wieczorem? Ty jesteś aby na pewno wiesz o czym mówisz ?
A choćby i dziś...

[ Dodano: |1 Maj 2009|, 2009 20:38 ]
Frencher pisze:Ponadto nie bardzo rozumiem to lamentowanie nad biednymi mieszkańcami Radomia.
Radom jest "sypialnią" Warszawy. I rezerwuarem siły roboczej.
Frencher pisze:Zresztą jak patrzę na rozkład tej linii, to mam nieodparte wrażenie że cała ta linia jest nijako na łasce Radomia pod który jest układany głównie rozkład jazdy.
Radom generuje znaczne potoki pasażerskie, ponadto i tak rozkład jest częstokroć fikcją...
Frencher pisze:Pozostanie więc postawić pytanie: dlaczego nie ma większej ilości pociągów kursujących w relacji Czachówek - Warszawa (czyli na odcinku, gdzie ludzie są wybitnie zainteresowani częstym i dobrym dojazdem do stolicy), a za to wszystko gnane jest aż do Radomia
Popyt.
Zari pisze:Czyli uważasz, że w przypadku zablokowania drogi przez np jakiś wypadek na wszystkich przystankach rozlegnie się informacja o utrudnieniach?
Choćby na DWW, DWC/DWŚ i DWZ...

Zablokowany