W zasadzie tak, koszty pomijalne w stosunku do paliwa.Wolfchen pisze:Olej do silnika, płyn do spryskiwaczy, zużycie elementów to gratis jest?MichalJ pisze:W zasadzie - tylko paliwo.
Transport Aglomeracyjny
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- marcin3001
Sieciówka w wydaniu warszawskim jest bardzo wygodna dla jej użytkowników. A dzięki temu, że jest tania, to w Warszawie da się żyć (bez samochodu) i studiować. 10 przejazdów to tylko nie licząc przesiadek, ale tego nie ma jak pomierzyć.aqqaqq pisze:Akurat sieciówka w wydaniu warszawskim jest patologiczna. Bilet na nielimitowaną liczbę przejazdów powinnien być drogi. Większość podróżnych powinna jeździć na stosunkowo tanich biletach abonamentowych, w których koszt jest powiązany z liczbą podróży - tak jak np. barcelońskie 10 przejazdówki, czy Oyster w Londynie.
Natomiast jestem w stanie sobie wyobrazić, że sieciówka miejska + podmiejska kosztuje w każdej gminie inną kwotę, w zależności od humoru gminy.
Utopia na poziomie głodnego trollaaqqaqq pisze:I jeśli pieprząc takie rozwiązanie połowa pasażerów połączyłaby dwie podróże w jedną, kupiła w lokalnym sklepie zamiast na drugim końcu miasta, poszła piechotą, załatwiła sprawę przez telefon/Internet czy przesiadłaby się na skuter, to budżet miasta zaoszczędziłby, a zanieczyszczenia powietrza byłyby mniejsze.
I ubezpieczenie, przeszło 100 zł/mc! Ale dyskusja o (nie)taniości samochodu już gdzieś była - np. sprzeczałem się z Rosą o zużycie oleju - i to nie jest wątek na to. W każdym razie w 25 zł/100 km nie uwierzę, dla mnie odniesieniem jest raczej maksimum skarbowe 84 gr/km.Wolfchen pisze:Olej do silnika, płyn do spryskiwaczy, zużycie elementów to gratis jest?MichalJ pisze:W zasadzie - tylko paliwo.
Zwłaszcza parkowanieRosa pisze:Koszty stałe.
Najlepiej wydzielić to do osobnego wątku, bo dyskusja, jak widać, wraca co jakiś czas. Co na to modzi?Rosa pisze:Dyskusja juz na ten temat była, nie ma co sie powtarzać.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Bez żartów proszę, moze bez żadnych znizek samochod z silnikiem ponad 2 litry zblizy sie do 100 zl/mc. Ja własnie jestem na etapie przedłuzania ubezpieczenia i za moje skromne 1.4 ubezpieczyciele proponuja mi składke miedzy 330 a 480 zł na rok. Auto mam zarejestrowane w Warszawie, sądze że ktos kto ma je zarejestrowane w mniejszej podwarszawskiej miejscowosci dostanie jeszcze mniejsza stawkę.KwZ pisze: I ubezpieczenie, przeszło 100 zł/mc!
W moim przypadku najdrożej wypada parking, 75 zł /mc czyli 900 zl rocznie, do tego trzeba doliczyc ubezpieczenie, przegląd coroczny z wymiana plynów, rejestracyjny + wymiana jakis drobiazgów i ta suma wynosi około 2000/rok i sa to dla mnie koszty stałe niezależne od tego czy w ciągu roku przejadę 1000km czy 10000km. (pisze o jeździe amatorskiej w ktorej nie zarzyna się klcków, czy opon w ciągu jednego sezonu)
- Bastian
- Sułtan Maroka
Szczęściarz.Rosa pisze:Bez żartów proszę, moze bez żadnych znizek samochod z silnikiem ponad 2 litry zblizy sie do 100 zl/mc. Ja własnie jestem na etapie przedłuzania ubezpieczenia i za moje skromne 1.4 ubezpieczyciele proponuja mi składke miedzy 330 a 480 zł na rok.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Ale to za samo OC pewnie...Bastian pisze:Szczęściarz.Rosa pisze:Bez żartów proszę, moze bez żadnych znizek samochod z silnikiem ponad 2 litry zblizy sie do 100 zl/mc. Ja własnie jestem na etapie przedłuzania ubezpieczenia i za moje skromne 1.4 ubezpieczyciele proponuja mi składke miedzy 330 a 480 zł na rok.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nadal. Ma fajne zniżki i szpanujeMichalJ pisze:Ale to za samo OC pewnie...Bastian pisze: Szczęściarz.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Ja nie żartuję, tylko kojarzę, co by mi dali za jakąś skromną Corsę 1,4 czy coś podobnego. Fakt, że bez żadnych zniżek. I jeszcze: ja jestem młody (25 lat), taki to statystycznie ma więcej wypadków (brawurowa jazda, po pijanemu) i to może mieć duży wpływ.Rosa pisze:Bez żartów proszę, moze bez żadnych znizek samochod z silnikiem ponad 2 litry zblizy sie do 100 zl/mc.
Czy kompanie ubezpieczeniowe pytają się o liczbę kilometrów wyjeżdżonych rocznie?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja mam tysiąc. Zniżek się dopiero będę dorabiał. Albo i nie 
- R-9 Chełmska
No to ze znizka 60% bedziesz mial 400Bastian pisze:Ja mam tysiąc. Zniżek się dopiero będę dorabiał. Albo i nie