Tm pisze:Pytanie czy jest sens, aby TW inwestowało w wagony w żaden sposób nie związane z warszawska komunikacją.
Dla TW takiego sensu nie ma. Ja jestem zdania, że 4EGTW spokojnie by mógł na siebie zarobić sam. Jest nietypowy, pojemny i jednoprzestrzenny więc w grę wchodzi np. wynajem do najróżniejszych imprez. Moim zdaniem przede wszystkim przydałoby się stworzenie biznesplanu dla tych wagonów, by można je było stopniowo doprowadzać do roli zabytków. Wstępnie wystawa miała odbyć się właśnie w 4EGTW (dzięki czemu przeprowadzono by wcześniej niezbędne i najpotrzebniejsze prace), jednak wobec oporu Tramwajów trzeba było skorzystać ze 102Na.
jasiu pisze:nie pojmuję idei ściągania tego wagonu...
Idea jest taka, że zachowujemy w ten sposób kolejny piękny zabytkowy i unikalny tramwaj. I to uzasadnienie powinno wystarczyć każdemu miłośnikowi tramwajów.
Tm pisze:Nie sądzę, aby wagon używany liniowo w paru miastach był atrakcją turystyczna.
Mylisz się. W Poznaniu regularnie kursuje na linii turystycznej wagon 102N i nikt nie lamentuje, że jeszcze gdzie indziej jeżdżą liniowo. Myślę, że dla warszawskiej "tetki" byłoby to urozmaicenie i wzbudziłoby dużo większe zainteresowanie niż jeżdżące po mieście od 12 lat eNki i "berlinki".