Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Auto było na prototypowni, teraz pewnie czeka na swoją kolej na hali produkcyjnej.
Wcześniej pisałeś, że stał obok gliwickich, które w grudniu trafiły już do przewoźnika. A teraz czeka na hali produkcyjnej? Nie rozumiem...
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.
Nie rozumiem, co jest niespójne Twoim zdaniem. Auto czeka, albo przynajmniej wczoraj czekało na miejsce na hali, a nie czekało na hali.
Zresztą ja się zajmuję zupełnie innymi wozami, nie zawsze wiem, co się dzieje z testerem.
Zresztą ja się zajmuję zupełnie innymi wozami, nie zawsze wiem, co się dzieje z testerem.
Niespójne dla mnie jest informacja, że czeka na miejsce na hali produkcyjnej, z czego wnioskuję, że nie jest jeszcze gotowy.chudy5d pisze:Nie rozumiem, co jest niespójne Twoim zdaniem. Auto czeka, albo przynajmniej wczoraj czekało na miejsce na hali, a nie czekało na hali.
Wcześniej pisałeś, że stał na placu. czyli rozumiem, że był już wyprodukowany.
A tak BTW, to w tym roku produkujecie jeszcze III generację? Jeśli tak, to dla kogo?
Na placu może stać zarówno wóz gotowy, jak i jeszcze będący w toku produkcyjnym, ale na tyle "uzbrojony", że może stać na zewnątrz - nie ma reguły. Czasami bywa, że brakuje jakichś części i niekompletne wozy czekają pod chmurką na swoją kolej. Tester nie jest jeszcze gotowy.
III generacja jest jeszcze w produkcji (licząc oczywiście tylko U12 i U18) - na tą chwilę będą to wozy dla Kórnika i Warszawy (szkoleniówka).
III generacja jest jeszcze w produkcji (licząc oczywiście tylko U12 i U18) - na tą chwilę będą to wozy dla Kórnika i Warszawy (szkoleniówka).
Kiedy zostanie podpisana umowa z Grodziem na 50 brygad maxi?
Aż PKS wybłaga Urbino III u Solarisa 
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Teoretycznie PKS GM brał jeszcze pod uwagę innych producentów. Osobiście nie zdziwiłbym się gdyby w Warszawie pojawiły się też kolejne Autosany.Prosimy o przekazanie dokumentów potwierdzających przedłużenie ważności przedstawionych ofert zakupu autobusów pozostałych producentów (Mercedes, Solbus, Scania) w przypadku jeśli w dalszym ciągu w ramach Państwa oferty rozpatrywane są one do realizacji umowy.
Skąd w ogóle wzięła się rzekoma niechęć ZTM do SUIV? (o ile w ogóle jest to prawdą).
Gdzie i w jaki sposób taka niechęć jest wyrażana? Bo jakoś nie kojarzę...
- vernalisadonis
Skoro III generacja spełnia wszystkie wymogi ZTMu, to nie ma sensu brać IV.Michal pisze: Skąd w ogóle wzięła się rzekoma niechęć ZTM do SUIV? (o ile w ogóle jest to prawdą).
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
To dlaczego w innych miastach jest sens brać?
Bo w innych miastach nie masz ponad 1000 takich wozów.ashir pisze:To dlaczego w innych miastach jest sens brać?
No ale co ZTM obchodzi ile jest takich samych pojazdów? Oni płacą od kilometra, a nie od wrażeń estetycznych
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Stąd prosty wniosek, że ZTM nie wykazuje niechęci (ani chęci) do IV generacji. ZTM ma pewne wymagania, a przewoźnicy wolą wydać mniej i kupić coś, co już znają niż wydawać bez żadnego powodu więcej i szpanować IV generacją SU.
Słyszałem z pewnego źródła, że ZTM była bardzo niechętna zakupowi IV generacji przez Arrivę. Ostatecznie zamówione zostały wozy III generacji. Ta niechęć może się brać z doniesień o dużej awaryjności i niedopracowania solarisów IV generacji (vide MPK Kraków), i obaw, że mogłoby to doprowadzić do wypadania kursów zamawianych przez ZTM. Poza tym IV generacja staje się dla Warszawy droga. Tak więc recepta solarisa w najbliższym czasie jest prosta - oferować nadal III generację. Dla nas chyba to mimo wszystko lepsze od wynalazków typu solbus czy ursus (poczytajcie sobie o najnowszych wozach dla ToruniaSzeregowy_Równoległy pisze:Stąd prosty wniosek, że ZTM nie wykazuje niechęci (ani chęci) do IV generacji. ZTM ma pewne wymagania, a przewoźnicy wolą wydać mniej i kupić coś, co już znają niż wydawać bez żadnego powodu więcej i szpanować IV generacją SU.