Komunikacja po otwarciu M2 na Targówek
Moderator: Wiliam
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Osobiście protestuje przeciwko uwalaniu 191 wydłużenien do M2. Towarowa zmasakruje jego punktualność w obie strony , więc nawet postoj wyrównawczy na przystanku używanym obecnie do trgo przez minibusa nie wystarczy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- a/p TALENT
Zgoda. Jak jeszcze dogęszczą Mordor bis kolejnymi "drapaczami chmur", Towarowa stanie na amen.
ZUS fundatorem emigracji
Może tam to nawet trambuspas dałoby radę zrobić? Pas dzielący jest tam jeszcze szeroki a potrzeba jakieś 10-15 cm w jedną i drugą stronę. Nie jest to może w tym miejscu jakaś rewolucyjna inwestycja, ale w innych miastach (Łódź, Wrocław) korzysta się z każdego miejsca, które pozwala wpuścić autobusy do tramwajów na wygodniejszą przesiadkę, a zarówno plac Zawiszy, jak i rondo Daszyńskiego są węzłami.
Wystarczyłoby żółtej farby przy odrobinie dobrej woli;-)
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
Skąd ten pomysł posyłania 191 do Ronda Daszyńskiego? Nie widzę żadnego cytatu i informacji na gazecie/ZTM.
Były tutaj takie pomysły forumowe, ale przez Raszyńską to nigdy. I rzecz jasna to wymagałoby buspasa, bo rozwaliłoby linię. I tak jestem sceptyczny.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Skuteczność buspasów jest mocno umiarkowana, zwlaszcza,jesli autobus ma zmienic kierunek ruchu w węźle. Poza tym nie widzę chętnego na zabranie 1 pasa z ,poki co, obwodnicy dla 10 autobusów na godzinę w jednym kierunku.
Na torowisku się nie zmieszczą ze względu na rozstaw torow i przepustowość Zawiszy, a bez Zawiszy TTA nie ma tam sensu.
Na torowisku się nie zmieszczą ze względu na rozstaw torow i przepustowość Zawiszy, a bez Zawiszy TTA nie ma tam sensu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Zawrotka musiałaby być przez Łucką.Glonojad pisze:Skuteczność buspasów jest mocno umiarkowana, zwlaszcza,jesli autobus ma zmienic kierunek ruchu w węźle. Poza tym nie widzę chętnego na zabranie 1 pasa z ,poki co, obwodnicy dla 10 autobusów na godzinę w jednym kierunku.
Ale wystarczy zamknąć wiadukt nad linią średnicową dla ruchu prywatnego pod pretekstem zmniejszenia obciążeń i żadne buspasy nie będą konieczne.
ŁK
Z tym, że tam nie tylko 191 by się zapewne znalazło. Już są zakusy na przeniesienie czegoś z Raszyńskiej.
To czekamy na przebudowę wiaduktu. Wciąż aktualny jest plan dwóch wlotów w Zawiszy z Towarowej?
Będą konieczne - tylko że na Prymasa
W tym mieście to prędzej odwrotnie. Patrz wiadukt na Andersa. Co zresztą akurat sens ma, tramwaje i autobusy obciążają konstrukcję znacznie bardziej od osobówek (czwarta potęga nacisku na oś).Ale wystarczy zamknąć wiadukt nad linią średnicową dla ruchu prywatnego pod pretekstem zmniejszenia obciążeń i żadne buspasy nie będą konieczne.
Mamy pomysły o 504. To nadal nie za dużo. Na Wroniej wylądowałoby pewnie dużo autobusów z Woli: 105f, 155, 255, 178. I zaraz się okaże, że choćbyś chciał, to i tak niczego więcej nie wciśniesz i nawet to 191 jest niepotrzebne.Z tym, że tam nie tylko 191 by się zapewne znalazło. Już są zakusy na przeniesienie czegoś z Raszyńskiej.
Nie znam takiego planu. Rozwiniesz?To czekamy na przebudowę wiaduktu. Wciąż aktualny jest plan dwóch wlotów w Zawiszy z Towarowej?
I tak by się przydały i powinny powstać z chwilą otwarcia S8.Będą konieczne - tylko że na Prymasa
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przecież mostu ie liczysz na osobowymi, tylko na ciągnik rakietowy "K" - oczywiście, co innego z rozwiązaniami tymczasowym czy (przed) awaryjnymi.
Na szczęście, obiekty tramwajowe są niezależne.
BUSPA na Towarowej nieźle by zadziałał na np. 504, ale wciąż uważam, że przebija ie się 191 przez dwa lewoskręty (najpierw Zawisza, potem Daszyński) by uczyniło pomysł nonsensownym. Lepiej powalczyć o 1 w szczycie na Pralkę.
Na szczęście, obiekty tramwajowe są niezależne.
BUSPA na Towarowej nieźle by zadziałał na np. 504, ale wciąż uważam, że przebija ie się 191 przez dwa lewoskręty (najpierw Zawisza, potem Daszyński) by uczyniło pomysł nonsensownym. Lepiej powalczyć o 1 w szczycie na Pralkę.
Też wolałbym 1 wydłużoną. Albo chociaż do Banacha z powrotem - jak wysiądą ludzie z 1 na pl. Narutowicza, to do kolejnej 9 mogą się nie zmieścić...