Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Jurand

Post autor: Jurand » 15 kwie 2023, 15:33

alojz pisze:
15 kwie 2023, 15:26
KwZ pisze:
15 kwie 2023, 4:49
Opcji nie trzeba realizować w całości,prawda?
Opcja to opcja, jak sama nazwa wskazuje, nie musi być realizowana.
Pytanie raczej dotyczyło, czy opcje można realizować tylko w całości, czy można wejść w opcje z mniejszą ilością wozów niż opcja to przewiduje :-k

alojz

Post autor: alojz » 15 kwie 2023, 16:18

Jurand pisze:
15 kwie 2023, 15:33
Pytanie raczej dotyczyło, czy opcje można realizować tylko w całości, czy można wejść w opcje z mniejszą ilością wozów niż opcja to przewiduje :-k
Opcję można realizować zgodnie z zapisami SIWZ i umowy. Zwracam uwagę, że w tym przetargu nie ma przewidzianego prawa opcji.
II.2.11) Informacje o opcjach
Opcje: nie

Jest przewidziana możliwość udzielenia zamówienia uzupełniającego, a to co innego niż opcja.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 15 kwie 2023, 18:31

px33 pisze:
15 kwie 2023, 0:46
Lionsy to chyba model 2005+, C2 to jakoś ok. 2010+, więc możliwe że nic miejskiego z tego placu nie jest z tak wysokiego rocznika. Autobusy przegubowe z dobrego rocznika też nie są częste (chociaż się zdarzają, był jakiś szalony kontrakt z Holandii, gdzie normalne autobusy zastąpiono po 4 latach elektrycznymi), autobusy 8-9 m w ogóle rzadko zmieniają właścicieli.
Napisałem dlatego wyraźnie, że jest to tylko przykład.
px33 pisze:
15 kwie 2023, 0:46
A certyfikacja? I skąd u licha się bierze ta etatoza? W Warszawie czasem nie obowiązuje zasada, że trzeba mieć na etatach dość osób do obsadzenia kontraktu a poza tym można jeździć na dowolnej zasadzie?
Nie wiem czy etatoza nie bierze się z jakiejś ogólnopolskiej ustawy (tutaj jużby ktoś musiał poczytać, bo mi się zwyczajnie już nie chce szukać), a wymagania ZTM-u w wersji UoP w wystarczającej ilości plus umowa-zlecenie pojawił się na kontraktach Arrivy i Grodziska na 12-metrowce oraz Mobilisu na 9- i 18-metrowce, później już jest wymagane zatrudnianie wyłącznie na UoP.
Krokiet pisze:
15 kwie 2023, 9:20
Jak rozumiem - „etatowość” dotyczy dyspozytorów i pracowników służby nadzoru ruchu. O kierowcach nic nie ma - a zatem jednak nie podejrzewałbym tu zmian na wzór innych kontraktów.
Źle mi się wkleił cytat - kierowców też to dotyczy.
reserved pisze:
14 kwie 2023, 22:21
Ale czy będzie wtedy jakaś różnica między kontraktem na 95xx a kontraktem na 92xx i 98xx? Czy warunki zatrudnienia w obu kontraktach będą takie same? Czy w czymś się to będzie różnić? No i np. kwestia wymogu czarnych butów także w 92xx i 98xx?
Nie wczytywałem się aż tak w warunki, ale podejrzewam, że skoro idą w pełną etatowość to i też inne wymagania zrównają z obecnymi.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 kwie 2023, 18:43

Biorąc pod uwagę definicję stosunku pracy z kodeksu, skalę nadzoru nad realizacją zadania wraz ze szczegółowością jego opisu, to ja nie widzę możliwości zatrudniania kierowców na rzecz ZTM w formie umowy zlecenia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 kwie 2023, 17:13

Krokiet pisze:
15 kwie 2023, 9:20
Domas pisze:
14 kwie 2023, 21:49
Specyfikacja warunków zamówienia, rozdział VI, punkt 12 mówi: "Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy [...] dyspozytorów i pracowników służby nadzoru ruchu świadczących usługi na rzecz Wykonawcy w okresie obowiązywania Umowy."
Jak rozumiem - „etatowość” dotyczy dyspozytorów i pracowników służby nadzoru ruchu. O kierowcach nic nie ma - a zatem jednak nie podejrzewałbym tu zmian na wzór innych kontraktów.
Naszukałem się trochę, ale w miejscu [...] w tej specyfikacji stoi "kierowców,".
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 16 kwie 2023, 22:19

Kryzys postępuje. Do tej pory jeżeli przedłużano jakiś kontrakt, to na krótki okres czasu, przy okrojonej wielkości pracy przewozowej.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 16 kwie 2023, 23:05

Wozy z poprzednich kontraktów nie nadawały się do użytku, teraz mamy o niebo lepszą sytuację.

px33

Post autor: px33 » 16 kwie 2023, 23:19

pawcio pisze:
15 kwie 2023, 18:43
Biorąc pod uwagę definicję stosunku pracy z kodeksu, skalę nadzoru nad realizacją zadania wraz ze szczegółowością jego opisu, to ja nie widzę możliwości zatrudniania kierowców na rzecz ZTM w formie umowy zlecenia.
W żadnej formie i ilości? Bo pod kątem szukania zastępstw czy pracy okazjonalnej umowa o pracę jest o tyle zła, że chyba nie można mieć "otwartej" umowy na 0 etatu i dynamicznie ustalać sobie liczbę godzin. A z drugiej strony inne rodzaje współpracy nie gwarantują chociażby górnego limitu odpowiedzialności finansowej - co przy kierowaniu autobusem wartym ponad milion złotych jest cokolwiek przydatne.
Wydaje mi się, że jednak dopuszczenie wykonania jakiegoś procentu kursów przez kierowców nie na etacie i bez certyfikatu (z zastrzeżeniem że jeden kierowca nie może przepracować w ten sposób więcej niż X godzin, żeby nie stało się to formą regularnego omijania zasad) mogłoby ułatwić życie przewoźnikom w znikomy sposób wpływając na jakość obsługi.
Napisałem dlatego wyraźnie, że jest to tylko przykład.
Przykład czy nie, 8-letnie pojazdy po prostu nie są łatwo dostępne. A najkrótsze pojazdy generalnie też zwykle mają słabą dostępność niezależnie od rocznika. Może się okazać, że przewoźnik musiałby skompletować jakiś totalną zbieraninę z różnych miejsc a potem walczyć z utrzymaniem - takie rzeczy mogą windować stawkę nawet jeśli ZTM nie weźmie opcji.
Z drugiej strony, biorąc pod uwagę że to przetarg z niemal pewnym zwycięzcą, możliwe że Mobilis ma wstępnie klepnięte odpowiednie pojazdy i wszyscy są dogadani.
Nie wiem czy etatoza nie bierze się z jakiejś ogólnopolskiej ustawy (tutaj jużby ktoś musiał poczytać, bo mi się zwyczajnie już nie chce szukać), a wymagania ZTM-u w wersji UoP w wystarczającej ilości plus umowa-zlecenie pojawił się na kontraktach Arrivy i Grodziska na 12-metrowce oraz Mobilisu na 9- i 18-metrowce, później już jest wymagane zatrudnianie wyłącznie na UoP.
ZTCW ustawa jest taka, że zamawiający ma prawo (ale nie obowiązek) zastrzec że praca w ramach zamówienia ma być wykonywana przez osoby na umowie o pracę. I to w dużej części przypadków jest bardzo ok, bo dzięki temu większość pracowników ma zagwarantowane lepsze i bardziej stabilne warunki pracy, ale IMO pozostawienie pewnej swobody na niewielką skalę mogłoby wyjść na dobre właściwie wszystkim

fraktal

Post autor: fraktal » 16 kwie 2023, 23:34

Niedawny przykład KMŁ (Łomianki), która też chciała używane przegybowce z 2016 roku kupić, a kupiła ostatecznie o rok starsze pokazuje, że to nie taka łatwa sprawa. Szkoda, że organizator nie ogłosił jakiegoś przetargu na używki z rok temu, bo chętnie bym zobaczył w Warszawie ex-warbusowe Scanie z 2016, a tak kupił je już Koszalin.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 kwie 2023, 8:27

px33 pisze:
16 kwie 2023, 23:19
pawcio pisze:
15 kwie 2023, 18:43
W żadnej formie i ilości? Bo pod kątem szukania zastępstw czy pracy okazjonalnej umowa o pracę jest o tyle zła, że chyba nie można mieć "otwartej" umowy na 0 etatu i dynamicznie ustalać sobie liczbę godzin. A z drugiej strony inne rodzaje współpracy nie gwarantują chociażby górnego limitu odpowiedzialności finansowej - co przy kierowaniu autobusem wartym ponad milion złotych jest cokolwiek przydatne.
Wydaje mi się, że jednak dopuszczenie wykonania jakiegoś procentu kursów przez kierowców nie na etacie i bez certyfikatu (z zastrzeżeniem że jeden kierowca nie może przepracować w ten sposób więcej niż X godzin, żeby nie stało się to formą regularnego omijania zasad) mogłoby ułatwić życie przewoźnikom w znikomy sposób wpływając na jakość obsługi.
To kwestia formalna, a nie funkcjonalna. Ale przecież nikt nie zabrania podpisać umowy na 1/20 etatu (1 dzień grafikowy miesięcznie), a dalej w miarę potrzeby zatrudniać w czasie ponadwymiarowym.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 kwie 2023, 8:31

Nie możesz robić dla tej samej osoby umowy cywilno-prawnej ani b2b na to samo stanowisko/zakres obowiązków, na które masz zatrudnienie na uop, przez pół roku od końca uop. Więc nawet jeśli będzie powyżej wymiaru, to w ramach nadgodzin do uop.
ŁK

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 kwie 2023, 8:54

Czas ponadwymiarowy w ramach umowy o etaty to wciąż praca w ramach tej samej umowy na jej warunkach. Przy 1/20 etatu wszystko poza jednym dniem będzie traktowane jak przyjście z wolnego ale do 8h nie będzie nadgodzinami.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 kwie 2023, 9:15

pawcio pisze:Czas ponadwymiarowy w ramach umowy o etaty to wciąż praca w ramach tej samej umowy na jej warunkach. Przy 1/20 etatu wszystko poza jednym dniem będzie traktowane jak przyjście z wolnego ale do 8h nie będzie nadgodzinami.
No tak, tylko dalej to będzie uop, zgodne z zapisem w kontrakcie przetargu, wiec nic tu się nie oszczędzi.
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 17 kwie 2023, 11:30

A co ma się oszczędzać? Płacę kierowcy?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » 17 kwie 2023, 12:41

pawcio pisze:
17 kwie 2023, 8:54
Czas ponadwymiarowy w ramach umowy o etaty to wciąż praca w ramach tej samej umowy na jej warunkach. Przy 1/20 etatu wszystko poza jednym dniem będzie traktowane jak przyjście z wolnego ale do 8h nie będzie nadgodzinami.
Ja tak pracowałem na 1/20 etatu. Żeby były nadgodziny to trzeba było zrobić caly etat. Tutaj chodzi też o to, żeby wykluczyć cwaniacto, bo ktoś popracuje jedna służbę, a reszta to "setki"
Miałem wszystkie przywileje z UoP i dodatki.
Grafik był dla mnie elastyczny. Potem przeszedłem na cały etat
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

ODPOWIEDZ