Naprawdę nie stać was 9zł za rok?
https://m.facebook.com/story.php/?story ... 0157654190
Dla mnie spodobała się ksywka na niego, czyli Multipla
Naprawdę nie stać was 9zł za rok?

Rok czasu będzie testowany w MZA?Szymon pisze: ↑16 maja 2023, 15:33No to klika miesięcy minęło i MZA zaprezentowało testowego Yutonga U12: https://transinfo.pl/infobus/autobus-yu ... za-na-rok/
Po cholerę mi to?
<3mb112 pisze:Dobra, niech go przez rok potestują solidnie, może się przez ten czas rozleci, to wtedy będzie argument, żeby chińskich nie kupować.
To brzmi jak nazwy chińskich zupek a nie autobusówAutobus Czerwon pisze: ↑17 maja 2023, 11:46ciekawe kiedy zaczną do nas docierać autobusy marki Zonda, Zhong Tong, Golden Dragon czy King Long![]()
Musiałbym poszukać źródła, ale o ile dobrze pamiętam, to i sam Solaris ściągał komponenty do produkcji autobusów elektrycznych też z Chin właśnie. Różnica w jakości może nie być znowu taka duża pomiędzy Yutongiem a Solarisem.Autobus Czerwon pisze: ↑17 maja 2023, 11:46Prawda jest taka, że niedługo to własnie Chiny będą dzierżyć palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o liczbę sprzedanych autobusów elektrycznych w Europie (o ile już tak nie jest), a na lidera w kategorii autobusów spalinowych wyłania się za to Turcja. Z własnego doświadczenia, mogę powiedzieć że eksploatowana w innych krajach chińszczyzna trzyma się zadziwiająco dobrze. Np. w Skopje, piętrowe Yutongi z 2011 roku są w o niebo lepszym stanie niż ukraińskie LAZy z tego samego rocznika i właściwie to ciężko im coś zarzucić. Sam Yutong to jest myślę można powiedzieć jedna z lepszych chińskich marek, ciekawe kiedy zaczną do nas docierać autobusy marki Zonda, Zhong Tong, Golden Dragon czy King Long![]()
Zastanawiałbym się jak wyglądałaby opłacalność tańszych marek dla importerów - być może sam koszt transportu autobusu przez pół świata jest na tyle wysoki, że różnica między lepszym a gorszym autobusem jest niewielka, zwłaszcza biorąc pod uwagę zobowiązania gwarancyjne.Autobus Czerwon pisze: ↑17 maja 2023, 11:46Sam Yutong to jest myślę można powiedzieć jedna z lepszych chińskich marek, ciekawe kiedy zaczną do nas docierać autobusy marki Zonda, Zhong Tong, Golden Dragon czy King Long![]()
Jeszcze pozostaje kwestia selekcji komponentów i jakości montażu. Kontener baterii czy elektroniki łatwiej i taniej przesłać niż całe autobusy, może się okazać że kupując dobre chińskie części i montując je w przyzwoity sposób w dośc taniej Polsce, Solaris jest w stanie rywalizować kosztowo.Musiałbym poszukać źródła, ale o ile dobrze pamiętam, to i sam Solaris ściągał komponenty do produkcji autobusów elektrycznych też z Chin właśnie. Różnica w jakości może nie być znowu taka duża pomiędzy Yutongiem a Solarisem.
Jeśli sami narzuciliśmy na siebie wysokie normy ekologiczne niosące za sobą koszty, a import z Chin nie wiąże się z cłem rekompensującym różnicę wynikającą z emisji przy produkcji i transporcie, to mamy co chcemy.Trudno mi powiedzieć, na ile te autobusy będą trwałe, ale główny zarzut jest taki, że w ten sposób uzależniamy się jeszcze bardziej od ich gospodarki, co z tego, że jest wszystko tańsze, jak wyprowadzając produkcję wszystkiego poza Europę po prostu sami się podkładamy coraz bardziej.
Po prostu wszelkiej maści ruskie wynalazki - często niezbyt udane, zaczęły zastępować wynalazki tureckie, które nie dość że są dużo lepsze dla pasażerów, kierowców i serwisu, to jeszcze przystępne dla portfela. Nowiutki Guleryuz Cobra w kompletacji eLkowej kosztuje 670 000 zł netto (jest oferta importera w internecie, jak ktoś jest zainteresowany to może sobie kupićpx33 pisze: ↑17 maja 2023, 13:02Zastanawiałbym się jak wyglądałaby opłacalność tańszych marek dla importerów - być może sam koszt transportu autobusu przez pół świata jest na tyle wysoki, że różnica między lepszym a gorszym autobusem jest niewielka, zwłaszcza biorąc pod uwagę zobowiązania gwarancyjne.Autobus Czerwon pisze: ↑17 maja 2023, 11:46Sam Yutong to jest myślę można powiedzieć jedna z lepszych chińskich marek, ciekawe kiedy zaczną do nas docierać autobusy marki Zonda, Zhong Tong, Golden Dragon czy King Long![]()
Może też najniższy segment rynku wystarczająco dobrze obstawiają u nas różne ruskie wynalazki, których zresztą ostatnimi czasy pojawia się coraz mniej. W większych ilościach kupowano ostatnio chyba wyłącznie ZAZ-y, śmiesznie tanie ale zdaje się że też o niezbyt wysokiej żywotności