O numer przystanku ja bym się tak bardzo nie aferował, chociaż pewnie że lepiej gdyby przywrócili historyczny. Ogólnie ludzie z ZTM może nawet nie zdawali sobie z tego sprawy. Te numery generalnie widać tylko na stronach internetowych z rozkładami w adresach URL.primoż pisze: ↑29 cze 2023, 20:40To jest akurat inny przypadek. Numery pociągów są jednak umieszczanie na wyświetlaczach i biletach wraz z nazwą handlową pociągu (w odróżnieniu od numeru ewidencyjnego ZP), a w przypadku składów EIP nieposiadających nazw są też niekiedy ułatwieniem dla pasażera w odnalezieniu właściwego składu i nadanie nowego numeru może wiązać się z niepotrzebnym mieszaniem w głowach. Tym bardziej, jeśli za zmianą numeru nie idą żadne wartości dla pasażerów. To co jak ze zmianą numerka 137245 kilka lat temu: dla pasażera żadna wartość dodana, bo nic się nie zmieniło, a na dodatek było to mąceniem w głowach dla postronnych pasażerów, bo pojawił się jakiś nowy nieznany numer. Zwykła zmiana dla zmiany, z której się cieszyła się tylko wąska grupa pasażerów - maniacy historycznych numerków[...]
Natomiast jeśli chodzi o historyczne numery linii, to już co innego. Być może już wiecie że dla mnie nadanie innego numerka na trasie podobnej do historycznej wręcz burzy moje poczucie estetyki. Nadal bym chyba był w stanie przenumerować tak jakąś "nowszą" linię aby dzięki temu "zwolnić" numerek dla linii na trasie historycznej. No chociażby - jeśli po otwarciu tramwaju na Wilanów nastapią pewne przetasowania w palecie linii Powsina związane np. z ewentualną likwidacją 519 czy omawianym nie tak dawno przekierowaniem linii obsługującej ogród i/lub park w Powsinie do metra Kabaty
- to ja bym poważnie rozważył "uwolnienie" numerka 151 czy 239 poprzez zmianę numeru obecnych linii tak oznaczonych na jakiś inny bez zmiany ich trasy, tak aby w Powsinie powstały rodziny linii 139/239 i/lub 151/251.
Np.:
139: OS.KABATY - OGRÓD BOTANICZNY i 239: OS.KABATY - POWSIN-PARK KULTURY,
151: <M> WILANOWSKA - WAFLOWA i 251: <M> WILANOWSKA - OS.GRAPA
229: URSYNÓW PŁD - KRASNOWOLA (zamiast 239)
235(nr roboczy): RECHNIEWSKIEGO - <M> POLITECHNIKA (zamiast 151)