Prawko i lewko
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Wiesz co, myślę, że będą lojalki, stosowane przez przewoźników bo tak to bez sensu obniżać ten wiek. Po drugie, ktoś może pożyczyć na przykład od rodziców czy krewnych i potem im oddać, czy tam spłacać kredyt zaciągnięty przez nich. Cóż, ja pamiętam swoje czasy licealne i czasy studenckie, no i nie wdając się już w szczegóły myślę, że dobrą granica wieku dla prawa jazdy kategorii D jest 20 lat. Są też badania naukowe, którzy opracowali mądrzejsi ode mnie, które mówią o dojrzałości młodych ludzi obecnie i kilkadziesiąt lat temu i gdybym był ministrem czy posłem, to zapoznałbym się najpierw z tymi badaniami, zanim wprowadziłbym rozwiązania ustawowe
-
Stary Pingwin
Najpierw kwalifikacja wstępna, badania, kurs na D- z rok potrwa całość. Z 18 lat robi się 19.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Kurs można będzie zacząć wcześniej - w wieku 17 lat i 9 miesięcy. Tak przynajmniej twierdzi Google.
- vernalisadonis
Ja swój w MZA w 2014 robiłem w niecały rok.
Oni najpierw tych z urzędu pracy szkolili (jazdy), a potem reszta.
Oni najpierw tych z urzędu pracy szkolili (jazdy), a potem reszta.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- ZielonyJamnik
Lojalka w każdej robocie max 3lata, na więcej kodeks nie pozwalapx33 pisze: ↑wczoraj, 15:24Przecież i tak realną barierą będą finanse - młodzi kierowcy i tak będą musieli przejść pełny kurs kwalifikacji, który jest 2 razy droższy czyli cała impreza pewnie zbliży się do jakichś 13-15k, a czas wydłuży chyba o jakieś 3-4 tygodnie. Przewoźnik musiałby być dość zdesperowany żeby pokrywać droższy kurs, ew. musiałby wywindować czas lojalki w okolice 4-5 lat.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
PKS Grodzisk Mazowiecki oferuje kurs na kat. D w dwa tygodnie 
Dorzucę jeszcze dwa wątki:
- czy w Niemczech dochodzi do tysięcy kolizji i wypadków autobusów? 18 lat na autobus jest tam od dawna,
- jak to jest, że zawody kierowców w WTP wygrywają ludzie młodsi i to pomimo modyfikacji zasad pod starszych, kiedy pierwsze zawody wygrał facet przed 30stką z prawkiem od kilku miesięcy?
Dorzucę jeszcze dwa wątki:
- czy w Niemczech dochodzi do tysięcy kolizji i wypadków autobusów? 18 lat na autobus jest tam od dawna,
- jak to jest, że zawody kierowców w WTP wygrywają ludzie młodsi i to pomimo modyfikacji zasad pod starszych, kiedy pierwsze zawody wygrał facet przed 30stką z prawkiem od kilku miesięcy?
Jest roznica między 18-latkiem aa kimś w wieku 25 czy 30 lat. Za moich czasów jak byłem na obozie PO takim szkolnym to moja klasa schlała się w nocy dość mocno i ktoś wybił jakąś szybę po pijaku. w kiblu. Mieliśmy wtedy 17-18 lat. Teraz zapewne może być nawet gorzej. I to były lekcje w terenie na stopień. Czyli nie żadne wakacje.
Akurat tego typu osoby to raczej żadną pracą nie są zainteresowane, poza tym takie anegdoty można skontrować np. widokiem znacznie starszych osób po byle jakim meczu.
-
ziemniakizostaw
Idk, z jednej strony fajnie by było, gdyby były jakieś ograniczenia wielkości autobusów dla młodych kierowców, bo bezpieczeństwo itp. Z drugiej - np. Dania promuje powrót seniorów za kółko w komunikacji i można poczytać wywiady z 83-letnim kierowcą komunikacji miejskiej. Czy on jest większym zagrożeniem, czy jednak ktoś młody?
Nasza rzeczywistość jest jaka jest, czyli kierowców nie ma i będzie to jakoś łatane. Fajnie by było, gdyby za tym otwarciem na nowych pracowników szła rzeczywista poprawa warunków pracy, a nie bitwa o przedłużenie terminu na wybudowanie toalety na krańcu w 2026 roku.
Nasza rzeczywistość jest jaka jest, czyli kierowców nie ma i będzie to jakoś łatane. Fajnie by było, gdyby za tym otwarciem na nowych pracowników szła rzeczywista poprawa warunków pracy, a nie bitwa o przedłużenie terminu na wybudowanie toalety na krańcu w 2026 roku.