Prawko i lewko

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 0:53

Wiesz co, myślę, że będą lojalki, stosowane przez przewoźników bo tak to bez sensu obniżać ten wiek. Po drugie, ktoś może pożyczyć na przykład od rodziców czy krewnych i potem im oddać, czy tam spłacać kredyt zaciągnięty przez nich. Cóż, ja pamiętam swoje czasy licealne i czasy studenckie, no i nie wdając się już w szczegóły myślę, że dobrą granica wieku dla prawa jazdy kategorii D jest 20 lat. Są też badania naukowe, którzy opracowali mądrzejsi ode mnie, które mówią o dojrzałości młodych ludzi obecnie i kilkadziesiąt lat temu i gdybym był ministrem czy posłem, to zapoznałbym się najpierw z tymi badaniami, zanim wprowadziłbym rozwiązania ustawowe

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » dzisiaj, 10:02

Najpierw kwalifikacja wstępna, badania, kurs na D- z rok potrwa całość. Z 18 lat robi się 19.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 16:28

Kurs można będzie zacząć wcześniej - w wieku 17 lat i 9 miesięcy. Tak przynajmniej twierdzi Google.

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » dzisiaj, 17:03

Ja swój w MZA w 2014 robiłem w niecały rok.
Oni najpierw tych z urzędu pracy szkolili (jazdy), a potem reszta.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

Awatar użytkownika
ZielonyJamnik

Post autor: ZielonyJamnik » dzisiaj, 17:13

px33 pisze:
wczoraj, 15:24
Przecież i tak realną barierą będą finanse - młodzi kierowcy i tak będą musieli przejść pełny kurs kwalifikacji, który jest 2 razy droższy czyli cała impreza pewnie zbliży się do jakichś 13-15k, a czas wydłuży chyba o jakieś 3-4 tygodnie. Przewoźnik musiałby być dość zdesperowany żeby pokrywać droższy kurs, ew. musiałby wywindować czas lojalki w okolice 4-5 lat.

Lojalka w każdej robocie max 3lata, na więcej kodeks nie pozwala
Mkną po koleinach zielone jamniki... =D>

BrdzJkb

Post autor: BrdzJkb » dzisiaj, 17:34

PKS Grodzisk Mazowiecki oferuje kurs na kat. D w dwa tygodnie :)

Dorzucę jeszcze dwa wątki:
- czy w Niemczech dochodzi do tysięcy kolizji i wypadków autobusów? 18 lat na autobus jest tam od dawna,
- jak to jest, że zawody kierowców w WTP wygrywają ludzie młodsi i to pomimo modyfikacji zasad pod starszych, kiedy pierwsze zawody wygrał facet przed 30stką z prawkiem od kilku miesięcy?

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 18:16

Jest roznica między 18-latkiem aa kimś w wieku 25 czy 30 lat. Za moich czasów jak byłem na obozie PO takim szkolnym to moja klasa schlała się w nocy dość mocno i ktoś wybił jakąś szybę po pijaku. w kiblu. Mieliśmy wtedy 17-18 lat. Teraz zapewne może być nawet gorzej. I to były lekcje w terenie na stopień. Czyli nie żadne wakacje.

KacpM

Post autor: KacpM » dzisiaj, 18:39

Akurat tego typu osoby to raczej żadną pracą nie są zainteresowane, poza tym takie anegdoty można skontrować np. widokiem znacznie starszych osób po byle jakim meczu.

ziemniakizostaw

Post autor: ziemniakizostaw » dzisiaj, 19:43

Idk, z jednej strony fajnie by było, gdyby były jakieś ograniczenia wielkości autobusów dla młodych kierowców, bo bezpieczeństwo itp. Z drugiej - np. Dania promuje powrót seniorów za kółko w komunikacji i można poczytać wywiady z 83-letnim kierowcą komunikacji miejskiej. Czy on jest większym zagrożeniem, czy jednak ktoś młody?

Nasza rzeczywistość jest jaka jest, czyli kierowców nie ma i będzie to jakoś łatane. Fajnie by było, gdyby za tym otwarciem na nowych pracowników szła rzeczywista poprawa warunków pracy, a nie bitwa o przedłużenie terminu na wybudowanie toalety na krańcu w 2026 roku.

KacpM

Post autor: KacpM » dzisiaj, 20:22

No właśnie otwarcie na nowych pracowników jest po to aby tych warunków nie musieć poprawiać i na tym polega problem.

kajo

Post autor: kajo » dzisiaj, 20:36

Chciałbym przypomnieć, że obecni młodzi piją 20-30% mniej alko niż ich rodzice w ich wieku: https://stopuzaleznieniom.pl/artykuly/f ... leznienia/
A to już samo pokazuje że podchodzą odpowiedzialnej do życia. Ja nie wiem co to za porównywanie do PRL, gdzie trup pod kołami samochodów walił się gęsto i nikt się tym nie przejmował. Mamy bezpieczniejsze drogi niż 10-20 lat temu, więcej społecznego nadzoru. Ja bym się nie bał młodych.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » dzisiaj, 21:02

Teraz są podobno używki lepsze od gorzały.........
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 21:19

Przecież nie będzie nagle masowych powołań do bycia kierowcą. W wieku 24 lat można być równie niedojrzałym, w wieku 40 lat można być alkoholikiem, w wieku 50 lat można mieć problemy psychiczne. I wszystko w każdym wieku.
ŁK

reserved

Post autor: reserved » dzisiaj, 21:30

W sumie jakby tak pomyśleć to raczej jak ktoś by w wieku 18 lat robił prawo jazdy na autobus to raczej nie po to by się polansować (jak często się to ma w przypadku prawa jazdy na B - kupić potem jakąś beemkę i po dzielni z kolegami bączki kręcić). Jeśli ktoś w tym wieku decydowałby się na kurs prawa jazdy na autobus to już samo to w sobie raczej wiąże się z tym, że raczej jest to osoba która poważnie myśli o życiu, albo np. interesują ją duże pojazdy. A to już samo w sobie jest sygnałem że dana osoba raczej będzie odpowiedzialnie podchodzić do zawodu. Przecież z autobusami to nie będzie tak że każdy w klasie robi to i ja zrobię*.

* - no chyba że zrobią na tik toku jakiś challenge ;-)

Ale faktycznie oprócz różnych badań i dodatkowego sprawdzenia kandydata stawiałbym na jakieś początkowe ograniczenia w stylu - najpierw krótki autobus, albo tylko linie do 50 km (a nie że zaraz na trasę do Holandii z wycieczką).

Aczkolwiek jeśli jedynym powodem obniżenia wieku mają być braki kierowców to jestem przeciw. W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o to, by obecni dobrzy kierowcy nie odchodzili a nie że będziemy się ratować kadrą z liceum zamiast poprawić warunki socjalne i finansowe. To droga donikąd bo idąc tą drogą zaraz będziemy przyjmować do pracy niemowlaki.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 21:35

Najbardziej bym się bał że jakiś właściciel firmy transportowej będzie kazał zrobić synowi :)
ŁK

ODPOWIEDZ