Wczoraj była
[KM] Górny Mokotów
Moderator: Wiliam
-
Matt Cubis
I światło dla autobusów zapala się wcześniej niż światło dla aut, czy razem?
Światło dla autobusów zapala się wcześniej niż dla samochodów. Ale wczesniej to zaledwie 3-4 sekundy różnicy.

-
Matt Cubis
O, to miło, bo miało tak nie być xD
-
adamrozbicki
Jaki byłby sens śluzy gdyby zapalały się razem? Chodzi o wyjazd z prawego pasa, który za chwilę zamienia się w skręt w prawo.Matt Cubis pisze: ↑10 maja 2026, 14:13I światło dla autobusów zapala się wcześniej niż światło dla aut, czy razem?
-
Matt Cubis
Według mnie żaden, ale początkowo w projekcie zapalały się razem, "bo przepustowość".
Jak jest luźno to się sprawdza, ale zazwyczaj pasy na wprost są zatkane to nic nie daje. I tak trzeba dojechać pasem do skrętu przed zmianą pasa.
No i zamiast dobrego układu wyszło jak wyszło.M0096 pisze: ↑20 cze 2024, 19:06Skoro ostatnie posty skupiają się na układzie linii po otwarciu trasy tramwajowej na Rakowieckiej, to wrzucam swoją propozycję zmian:
"119" Rakowiecka-Sanktuarium - ..., Niepodległości, Madalińskiego, Puławska, Dolna, ... - Wiśniowa Góra
"130" Spartańska - Spartańska, Woronicza, Puławska, Idzikowskiego, ... - EC Siekierki
"141" Stegny - św. Bonifacego, Powsińska, Czerniakowska, ... - Witolin
"167" Fort Radiowo/Stare Bemowo - ..., Niepodległości, Madalińskiego, św. Andrzeja Boboli, Rakowiecka - Rakowiecka-Sanktuarium
"168" P+R Krakowska - Krakowska, Hynka, Żwirki i Wigury, Racławicka, Odyńca, Puławska, Dolna, Chełmska, Czerniakowska, Polski Walczącej, ... - Witolin
"172" CH Blue City - ..., Dolna, Chełmska, Czerniakowska, Bartycka - Łososiowa
"187" Ursus Niedźwiadek - ..., Czerniakowska, Bartycka, Gościniec - Siekierki-Sanktuarium
Moja propozycja zmian opiera się na założeniu przyjęcia projektu ZTM po otwarciu tramwaju do Miasteczka Wilanów.
Większość zmian wynika z konieczności zastąpienia linii "168", która po otwarciu tramwaju na Rakowieckiej byłaby "urwana" na przystanku Sielce. Jedynym logicznym kierunkiem dalszego poprowadzenia "168", aby nie pokrywała się z tramwajem lub linią "159" jest Chełmska, dlatego wspomniana linia ("168") zostaje połączona z zachodnią połową "141", tworząc coś na kształt dawnego "301". Na Spartańskiej "168" zostaje zastąpione wydłużoną "130", która zapewnia połączenie z najbliższą stacją metra. Wschodnia połowa "141" zostaje od Sielc skierowana dotychczasową trasą linii "187" na Stegny. "187" zapewni dojazd Bartyckiej do najbliższej stacji metra. "172" zastąpi na Bartyckiej linię "167" w dojeździe na Sielce i Górny Mokotów.
Natomiast ja się ostatnio zastanawiałem nad 518. Ma dziś średnio położoną pętlę - Bielańska. Ani nie dowozi do uniwersytetu, ani do dobrych przesiadek (bez 128 i 175). I mimo, że trzeba byłoby dodać 3 brygady, to nadal uważam, że Madalińskiego potrzebuje dodatkowej oferty. Ale przedłużenie 518 przez Krakowskie, Szucha, Madalińskiego do Rakowskiej Sanktuarium robi trasę około 65 minut.
Natomiast przy okazji, bo pisałem w wątku objazdów, ze względu na obciążenie Filtrowej dużą liczbą linii tramwajowych (14, 15, 33, 79), to 36 powinno jechać przez pl. Unii, Rakowiecką do Kieleckiej. Może i na stałe.
518 na Mokotów?
65 minut to rozkład. A jakby było naprawdę?
A jakie przystanki by ominęła ta linia przyspieszona?
36 co pół godziny rozładuje tłok na Filtrowej?
65 minut to rozkład. A jakby było naprawdę?
A jakie przystanki by ominęła ta linia przyspieszona?
36 co pół godziny rozładuje tłok na Filtrowej?
Dopiero co z Szucha wyleciało 222/118 i chyba nikt specjalnie za tym nie płacze. A nawet powinno być łatwiej zawiesić na zawsze przynajmniej jego środkową część, która służy w Centrum za wentylator.
Madalińskiego nie potrzebuje czwartej linii z końca świata. To powinno by zakręcone w spiralkę 118 do przyst. Wołoska.
36 może i mogłoby jeździć Rakowiecką, ale póki co to, do pętli jeździ tam podstawowe 33. No i na pewno nie dlatego, że 2 kursy na godzinę robią coś Nowowiejskiej. Raz na pół godziny to może jeździć przez Wołoską na Wilanowską, a w Centrum robić kryterium Stawki/JP/Bankowy w którąś stronę żeby się spięło czasowo.
Madalińskiego nie potrzebuje czwartej linii z końca świata. To powinno by zakręcone w spiralkę 118 do przyst. Wołoska.
36 może i mogłoby jeździć Rakowiecką, ale póki co to, do pętli jeździ tam podstawowe 33. No i na pewno nie dlatego, że 2 kursy na godzinę robią coś Nowowiejskiej. Raz na pół godziny to może jeździć przez Wołoską na Wilanowską, a w Centrum robić kryterium Stawki/JP/Bankowy w którąś stronę żeby się spięło czasowo.
ŁK
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie mieszkam już na Mokotowie, ale gdybym mieszkał, to bym płakał.
Mam pierwsze podejrzenie, że ci, którzy w swoim czasie płakali wobec prób uwalenia 222, już wymarli. A drugie podejrzenie - że ich potomkowie nie płaczą, tylko jadą hulajnogą, uberem lub po prostu samochodem. A udział TZ spada.
Połączenie Puławskiej z Alejami Ujazdowskimi, całkiem zresztą sprawne, pustkami bynajmniej nie świeciło, przynajmniej kiedyś. Przyznaję, że nie rozumiem, w jaki sposób 118 jadące wzdłuż tramwaju od Malczewskiego aż do Placu Konstytucji miałoby być lepsze dla systemu. Bo dla pasażerów - nawet nie pytam. I ogólnie mam wrażenie, że Górny Mokotów od dawna jest wyłącznie źródłem jakichś dziwnych oszczędności, a nie miejscem, na którego rozsądnej obsłudze komunikacyjnej komukolwiek zależy
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ostatni raz 222/118 jeździło Szucha na Trakt przed tramwajowym burdelnikiem w dwudziestym drugim. Może więc nie tyle wymarli, co Alzheimer zadziałał. Z powrotem jeździło odrobinę dłużej, ale wrócić to akurat może być wygodniej „dołem” albo tym 118. Zresztą kryteria przez lata w stronę Mokotowa też były dość zawiłe, więc w te stronę wielkiej różnicy nie ma. Dodatkowo, teraz nie trzeba chodzić podziemiami przy Rozdrożu, a w ostateczności można tam dojechać 138, bo już są windy.
Ja, oczywiście, też dużo bardziej lubiłem 222 na Trakt niż 118 na Powiśle, natomiast mam wrażenie, że to będzie ostateczne jego wcielenie, a na Joliot puszczą coś w rodzaju 119 czy zmodyfikowanego 168.
Tak btw, po Joliot neoplanem już by nie pojeździł. Nie wiem w sumie, czy przeguby przechodzą - i to ciaśniej jest chyba po zewnętrznej.
Ja, oczywiście, też dużo bardziej lubiłem 222 na Trakt niż 118 na Powiśle, natomiast mam wrażenie, że to będzie ostateczne jego wcielenie, a na Joliot puszczą coś w rodzaju 119 czy zmodyfikowanego 168.
Tak btw, po Joliot neoplanem już by nie pojeździł. Nie wiem w sumie, czy przeguby przechodzą - i to ciaśniej jest chyba po zewnętrznej.
ŁK