Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
[M2] Otwarcie i eksploatacja
Moderator: JacekM
Nie wiem jak z "cennikiem", ale gdyby zamiast Zacisza było PGR, dalszy "wymuszony" kształt metra byłby moim zdaniem bardziej racjonalny: Kondratowicza "w pionie", dalej druga stacja gdzieś w okolicach pętli autobusowej i najlepiej przy TT z węzłem przesiadkowym, i dalej gdzieś na Białołęce.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Jeśli już to jedna stacja pod pętlą 512, druga wzdłuż Chodeckiej na północ od Kondratowicza i dopiero następna w okolicach TT.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Wydaje mi się że zarówno na M1 jak i na M2 są pętle w torze o określonej długości rzędu kilkadziesiąt metrów i jest wymuszony odstęp jednej takiej pętli. Natomiast pętle wcześniej ograniczają prędkość stopniowo aż do 20km/h na tej przedostatniej. W efekcie do jazdy z pełną prędkością potrzebne jest pewnie ze 4-5 wolnych pętli.
Możliwe że na M2 technicznie jest to trochę inne i zamiast pętli są balisy czy coś takiego.
Te dawne ograniczenia to jeszcze jak w metrze się jeździło na semafory. I tu też dało się coś zrobić więcej, bo chyba między Gdańskim i Ratuszem był semafor na szlaku, który pozwalał na wyjazd z Gdańskiego zanim poprzedni pociąg był na Ratuszu.

Zaprosili dziennikarzy na budowane nowe stacje II linii metra. Źródło TVN Warszawa. Ktoś chyba nie ogarnął wzorka. Piekło perfekcjonisty.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
Osowski stworzył tekst, że przedłużenie M2 nastąpi nie wcześniej niż w 2027 r.
Oczywiście wszystkiemu winni urzędnicy i cały świat. Spółka MW niewinna.
A do tego trzy nowe stacje czarne, szare, brzydkie.
Oczywiście wszystkiemu winni urzędnicy i cały świat. Spółka MW niewinna.
A do tego trzy nowe stacje czarne, szare, brzydkie.
-
Warsopolis5253
A ktoś wie co z ogłoszeniem zmian? Pod koniec czerwca było mówione, że w pierwszych dniach września ogłoszą propozycję by mogły ruszyć konsultacje, a mamy ostatnie dni września i dalej nic.
- Solaris U10
Teraz mowią, że w październiku.
Nie można za wcześnie wiedzieć jaki będzie układ, bo nie będzie niespodzianki przy otwarciu!

Przecież te zmiany to i tak mieszanie herbaty bez dosypywania cukru… nie ma czym się pasjonować…
Wygląda jak miejsce na reklamęTGM pisze:Zaprosili dziennikarzy na budowane nowe stacje II linii metra. Źródło TVN Warszawa. Ktoś chyba nie ogarnął wzorka. Piekło perfekcjonisty.
Wczoraj na insta metra były pokazane przejazdy z Karolina z komentarzem, że już za kilka miesięcy.
ŁK
Kisielewski górą!
Poza tym mogę Wam zdradzić z moich ściśle tajnych źródeł arcytajną informację:
Zespół przystankowy OS. GÓRCZEWSKA zmieni nazwę na METRO LAZUROWA... albo nie zmieni.
Oczywiście pytanie czy UD Bemowo pozostanie junior partnerem m. st. Warszawy, czy zechce wspiąć się na drabinie eskalacyjnej, pozostaje wciąż otwarte - tu języczkiem u wagi jest położenie rzeczonego Bemowa na mapie mentalnej ZTMu - w kroczu.
Z poważaniem (tak poważnym jak ta poważna analiza),
prof. dr hab. Bartoś Jacczak
Transport, Strategy, Future & Pina Colada
- ZielonyJamnik
Nie wiem jak finalnie się skończy, ale jak słyszałem wstępne założenia to były obiecujące. Nawet Odolany miały wrócić.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Odolany miały wrócić na kolejową mapę Polski?ZielonyJamnik pisze: ↑wczoraj, 12:49Nie wiem jak finalnie się skończy, ale jak słyszałem wstępne założenia to były obiecujące. Nawet Odolany miały wrócić.
Wstępne założenia w ZTM zazwyczaj zlsanoboecujace i krzepiące, a później…