KM a SKM

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 maja 2007, 14:43

Fikander pisze:Stoją pociągi KM do Radomia (jeszcze bipa)
Bipa była czysta? :shock: Ja zawsze trafiałem na syfną, ale może coś się już zmieniło ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 maja 2007, 14:45

Bipa była w miarę czysta. Na tyle, że dało się rozpoznać twarze pasażerów siedzących w pociągu, patrząc przez okno. W SKMce było to niemożliwe, ze względu na paromilimetrową warstwę brunatnego syfu zalegającą na całej długości składu
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

metron

Post autor: metron » 07 maja 2007, 15:20

Fikander pisze:Jak pociąg wjechał na stację, to ludzie jakby ktoś nimi sterował cofnęli się gromadnie 2 kroki w tył. Do pociągu KM wsiadło może z 5 osób.
Po paru minutach podjechała SKM, i jak to całe towarzystwo się rzuciło do wsiadania...

Wyjaśnienie sytuacji: pasażerowie nie mieli biletów na pociąg KM, bo w pociągach KM nie są honorowane bilety okresowe ZTM poza strefą miejską. Naprawdę nie zrozumiałeś, co Misiek napisał? W Ursusie już takich sytuacji nie ma, pasażerowie w 90% przypadków wsiadają w pierwsze, co przyjedzie.

To dziwne co piszesz bo kilka dni w Ursusie praktycznie nikt nie wsiadł do pociągu Kolei Mazowieckich, wielka grupa pasażerów czekała na pociąg SKM.
Sam się dziwiłem dlaczego się tak stało bo przecież od tej stacji obowiązuje wspólny bilet.

mariow

Post autor: mariow » 07 maja 2007, 15:30

Fikander pisze:
Wyjaśnienie sytuacji: pasażerowie nie mieli biletów na pociąg KM, bo w pociągach KM nie są honorowane bilety okresowe ZTM poza strefą miejską. Naprawdę nie zrozumiałeś, co Misiek napisał? W Ursusie już takich sytuacji nie ma, pasażerowie w 90% przypadków wsiadają w pierwsze, co przyjedzie.
Ja nawet czasem przepuszczam SKM zeby wsiąść w jadący za nim KM, w którym jest luzniej
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 maja 2007, 15:32

metron pisze:To dziwne co piszesz bo kilka dni w Ursusie praktycznie nikt nie wsiadł do pociągu Kolei Mazowieckich, wielka grupa pasażerów czekała na pociąg SKM.
W Twoje obserwacje pewien czas temu przestałem bezgranicznie wierzyć ;>
metron pisze:Sam się dziwiłem dlaczego się tak stało bo przecież od tej stacji obowiązuje wspólny bilet.
Patrz mój podpis.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 maja 2007, 17:35

Fikander pisze:
metron pisze:To dziwne co piszesz bo kilka dni w Ursusie praktycznie nikt nie wsiadł do pociągu Kolei Mazowieckich, wielka grupa pasażerów czekała na pociąg SKM.
W Twoje obserwacje pewien czas temu przestałem bezgranicznie wierzyć ;>
A widzisz. Dzisiaj byłem świadkiem sytuacji, która była dalszym ciągiem historii z mojego poprzedniego postu. Otóż jak SKM-ka dojechała do stacji Ursus, to mimo że dosłownie parę minut wcześniej jechał pociąg KM, to stał tłum ludzi oczekujący na SKM. Podobnie było na stacjach Włochy, Ochota. Czy na tych wszystkich stacjach zdążyły się w ciągu dosłownie 5-6 minut zebrać takie tłumy :?: A może ludzie nie wsiadali do pociągu KM, tylko woleli podróż SKM :?:
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 maja 2007, 17:40

Może dla "zwykłych" ludzi SKM jest pewniejsze od KM? Ze względu na to, że od początku był to środek transportu firmowany przez ZTM, ma korale, podobne kasowniki do tych w busach,tramach,te same bilety etc? I w tym wypadku już nie zważają na to, ze KM to jest właściwie to samo. Przynajmniej niektórzy.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Tm

Post autor: Tm » 07 maja 2007, 17:48

prędzej SKM była mniej zatłoczona od pociągu jadącego ze Skierniewic (a nawet z Grodziska), spojrzeli na rozkłady i zobaczyli, że za chwile będzie coś luźniejszego
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

przewoz

Post autor: przewoz » 07 maja 2007, 22:42

A widzisz. Dzisiaj byłem świadkiem sytuacji, która była dalszym ciągiem historii z mojego poprzedniego postu. Otóż jak SKM-ka dojechała do stacji Ursus, to mimo że dosłownie parę minut wcześniej jechał pociąg KM, to stał tłum ludzi oczekujący na SKM.
W Rembertowie również sporo ludzi zostaje, ale bywa, że ludzie właśnie tam dopełniają składy KM w porannym szczycie...
Po wprowadzeniu SKM mało kto wsiadał, sporo ludzi wysiadało z KMów (gównie dlatego, że SKMki jechały p. Centralną). Po wprowadzeniu wspólnego biletu trochę się zmieniło. Sporo ludzi wsiada w pierwszy skład, jaki im podjedzie, a że na linii Mińskiej czasem sa opóźnienia pociągów siedleckich i jada tuż przed SKMką, to często wybierają KM.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 07 maja 2007, 22:48

przewoz pisze:Sporo ludzi wsiada w pierwszy skład, jaki im podjedzie
I tak powinno być :) Niestety, nie wszyscy tak robią.
prędzej SKM była mniej zatłoczona od pociągu jadącego ze Skierniewic (a nawet z Grodziska), spojrzeli na rozkłady i zobaczyli, że za chwile będzie coś luźniejszego
Może co poniektórzy, ale nie szukałbym takiej ideologii ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 maja 2007, 22:57

Tm pisze:prędzej SKM była mniej zatłoczona od pociągu jadącego ze Skierniewic (a nawet z Grodziska), spojrzeli na rozkłady i zobaczyli, że za chwile będzie coś luźniejszego
Akurat pociąg jechał tak zapełniony na 75% miejsc siedzących. Tłoku więc nie było.

A to że ludzie wybierają SKM, to jest tylko element wniosków, jakie wyciągam z własnych obserwacji w ostatnim czasie.
Pasażerowie którzy korzystają stale z pociągów, są często skłonni wsiadać do wszystkiego co podjedzie. Ale nie rzadki jest widok, kiedy to pasażer mało doświadczony, czeka uporczywie na SKM, gdyż boi się wsiąść do KM. A boi się dlatego, gdyż nie wie gdzie takie Skierniewice czy Łowicz, a nawet Radom go wywiozą i na jakich stacjach stają. A jednak linia ZTM to ZTM, i w najgorszym wypadku dalej niż kawałek za Warszawę go nie wywiezie.

Ps. Tylko nie piszcie, że pasażer może sobie zobaczyć na tablicy jakie są stacje po trasie na danej linii. Przeciętny pasażer komunikacji warszawskiej nie jest przyzwyczajony do studiowania mapy czy schematu, zanim wsiądzie do wybranego autobusu i tramwaju [-X .

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 maja 2007, 23:08

Pociągi osobowe przyspieszone liczyć można na palcach jednej ręki i zazwyczaj korzystają one z układu torów dalekobieżnych (kierunek Skierniewice, przejazd przez centrum), więc nie róbmy z Warszawiaków bezmózgich podróżnych, które nie wiedzą, gdzie pojedzie pociąg z napisem "Łowicz".
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 maja 2007, 23:12

MeWa pisze:Pociągi osobowe przyspieszone liczyć można na palcach jednej ręki i zazwyczaj korzystają one z układu torów dalekobieżnych (kierunek Skierniewice, przejazd przez centrum), więc nie róbmy z Warszawiaków bezmózgich podróżnych, które nie wiedzą, gdzie pojedzie pociąg z napisem "Łowicz".
Kto to wie, to jest oczywiste. Ale jak wsiada ktoś pierwszy raz, to jednak widząc pociąg z kierunkiem np. Radom, jednak się mocno zastanowi czy wsiąść, czy może poczekać na coś pewniejszego z jego punktu widzenia.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 08 maja 2007, 15:56

Przewoz ma rację. Mieszkańcy warszawy w większości wsiadają do pierwszego lepszego pociągu na ich linii. Na peronie zostają ci którzy korzystają z biletów jednorazowych.
Kto to wie, to jest oczywiste. Ale jak wsiada ktoś pierwszy raz, to jednak widząc pociąg z kierunkiem np. Radom, jednak się mocno zastanowi czy wsiąść, czy może poczekać na coś pewniejszego z jego punktu widzenia
A skąd pasażer ma wiedzieć dokąd jedzie pociąg SKM skoro jechałby nim pierwszy raz? Na zewnętrznych tablicach nic nie ma. Pasażer zawsze może zapytać kierownika czy jego pociąg zatrzymuje się na właściwym przystanku

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 08 maja 2007, 17:02

Premo pisze:A skąd pasażer ma wiedzieć dokąd jedzie pociąg SKM skoro jechałby nim pierwszy raz?
Ze schematów "sieci" SKM umieszczonych na każdym peronie i w każdym pojeździe.
Polityka złym doradcą w pracy!

ODPOWIEDZ