Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Połączenia międzycmentarne

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 20 paź 2007, 10:55

Andrzej pisze:
Krzysiek pisze: Wybacz Zaciszanin, ale nie chcę zakładać nowego tematu.
Z dwa lata temu po obserwacjach w czasie święta Wszystkich Świętych, wymyśliłem takie coś: 2xx Nowy Rembertów - ..... Grzybowa - Wspólna - Korkowa -Kościuszkowców - Czecha -[ z powrotem przez Łysakowską- Korkową] - jak 305 - Trakt Lubelski - Zwoleńska - Patriotów - Walcownicza - Petunii - Techniczna .... Aleksandrów.
[ ewentualnie podjazdy pod cmentarz w Zbójnej Górze].
Połączenie Cmentarzy:w Nowym Rembertowie, na Korkowej, w Zerzniu, w Zbójnej Górze oraz w Aleksandrowie.
Potoki między tymi cmentarzami są , a ludzie muszą jeżdzić objazdami np. przez Marsa z wiązankami w ręku. Osobiście korzystam tylko z Cmentarza w Zerzniu, więc nie jestem interesowny . Brygady z wtyczek które są na liniach Wawerskich np.
A może ktoś jeszcze chce podciagnąć jakąś cmantarną linię pod swoje rejony zamieszkania, w celu poprawy komunikacji w weekend, choć brygad nie ma?
Najpierw proponuję przeczytanie przedostatnie zdanie postu Krzyśka, potem całość tematu i zobaczyć kto pierwszy proponował połączenie nekropolii na Bródnie z Powązkami i Wólką Węglową, a dopiero potem wydawać jakieś osądy.

W kwestii merytorycznej: pomysł Krzyśka wydaje mi się dość atrakcyjny. Taka stricte lokalna linia cmentarna byłaby ciekawym rozwiązaniem. Warto by także skoordynować ją z liniami kursującymi do centrum. Proponowałem więc Krzyśkowi wydłużenie jego linii do PKP Rembertów.

Co do pomysłu Zaciszanina - OK. Mnie się podoba, szczególnie, że sam już coś podobnego swego czasu proponowałem (i tu kolejny raz widać Andrzeju, że mijasz się z prawdą :( ).
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 20 paź 2007, 14:01

Andrzej pisze:A może ktoś jeszcze chce podciagnąć jakąś cmantarną linię pod swoje rejony zamieszkania, w celu poprawy komunikacji w weekend, choć brygad nie ma?
Jeśli chodzi o mój pomysł, to absolutnie nie opracowałem go "pod siebie", bo nie wspomniałem nic o przystanku Gilarska 02 za skrętem z ul. św. Wincentego w Budowlaną, ułatwiającym dojazd do domu. Co do propozycji Krzyśka to również nie odczułem prywaty. W kwestii merytorycznej to myśle, że byłoby to 206 bądź 209 (na kształt linii uzupełniających 207 i 208).

A brygady na obie linie (szczególnie na regularną - 400) znalazłyby się przy okazji skracania linii po wydłużeniu metra do stacji Słodowiec.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

dzidek

Post autor: dzidek » 21 paź 2007, 10:02

zanim ztm zdecyduje się na takie linie weekendowe niech najpierw z łaski swojej przekształci 401 w 5xx bo od lat mówi się, że to jedna z najpotrzebniejszych zmian tylko dziwnym trafem po dziś dzień nie ma skąd wziąć brygad na tę zmianę ](*,)
I żeby nie było, że to zły temat :P Linia 401 łączy cmentarz w Marysienie z tym na Służewcu i z Włochowskim i Ursuskim.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 paź 2007, 10:05

zanim ztm zdecyduje się na takie linie weekendowe niech najpierw z łaski swojej przekształci 401 w 5xx
Poczekaj na razie na dotarcie się tej trasy przez TS...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

dzidek

Post autor: dzidek » 21 paź 2007, 10:07

Piotrek pisze:
zanim ztm zdecyduje się na takie linie weekendowe niech najpierw z łaski swojej przekształci 401 w 5xx
Poczekaj na razie na dotarcie się tej trasy przez TS...
Czemu mieszkańcy Służewca, Ursusa i Włoch mają czekać aż ludzie na Gocławiu postanowią jeździć tą linią? Ich to niewiele interesuje...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 paź 2007, 10:09

dzidek pisze:Czemu mieszkańcy Służewca, Ursusa i Włoch mają czekać aż ludzie na Gocławiu postanowią jeździć tą linią?
To ja rozumiem tylko, że przez to, że 401 jest na takiej trasie a nie innej, puszczanie ją w weekendy może być "nie opłacalne" jak od Nowoursynowskiej ma jechać puste...

BTW nie ten temat ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

dzidek

Post autor: dzidek » 21 paź 2007, 10:12

Piotrek pisze:
dzidek pisze:Czemu mieszkańcy Służewca, Ursusa i Włoch mają czekać aż ludzie na Gocławiu postanowią jeździć tą linią?
To ja rozumiem tylko, że przez to, że 401 jest na takiej trasie a nie innej, puszczanie ją w weekendy może być "nie opłacalne" jak od Nowoursynowskiej ma jechać puste...
To niech w weekendy jeździ na skróconej trasie np. do pętli Stegny. Idąc tym tokiem myślenia gdy linia spprawdzi się na TS to ZTM wydłuży ją jeszcze bardziej i wtedy znowu argumentem przeciw przekształceniu w całotygodniową będzie konieczność "dotarcia się" linii na nowym odcinku ?! ](*,)
Piotrek pisze:BTW nie ten temat ;)
Jak najbardziej ten gdyż linia łączy 4 cmentarze w Warszawie !

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 paź 2007, 11:17

dzidek pisze:gdy linia spprawdzi się na TS to ZTM wydłuży ją jeszcze bardziej i wtedy znowu argumentem przeciw przekształceniu w całotygodniową będzie konieczność "dotarcia się" linii na nowym odcinku ?! ](*,)
Słucham? Nic takiego nie mówiłem. Źle to interpretujesz. Jakby na odcinku TS był teraz full ludzi, to po prostu nie byłoby żadnych przeciwwskazań do zmiany 401 na 5xx, a tak to są.
Jak najbardziej ten gdyż linia łączy 4 cmentarze w Warszawie !
Trochę naciągnięte, ale ok...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 21 paź 2007, 11:58

dzidek pisze:zanim ztm zdecyduje się na takie linie weekendowe niech najpierw z łaski swojej przekształci 401 w 5xx
Mniejszym nakładem brygad można uruchomić 400 niż ucałotygodniowić 401, więc kiepskie porównanie.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 21 paź 2007, 13:27

R-11 Kleszczowa pisze:
Andrzej pisze: A może ktoś jeszcze chce podciagnąć jakąś cmantarną linię pod swoje rejony zamieszkania, w celu poprawy komunikacji w weekend, choć brygad nie ma?
Najpierw proponuję przeczytanie przedostatnie zdanie postu Krzyśka, potem całość tematu i zobaczyć kto pierwszy proponował połączenie nekropolii na Bródnie z Powązkami i Wólką Węglową, a dopiero potem wydawać jakieś osądy.

W kwestii merytorycznej: pomysł Krzyśka wydaje mi się dość atrakcyjny. Taka stricte lokalna linia cmentarna byłaby ciekawym rozwiązaniem. Warto by także skoordynować ją z liniami kursującymi do centrum. Proponowałem więc Krzyśkowi wydłużenie jego linii do PKP Rembertów.

Co do pomysłu Zaciszanina - OK. Mnie się podoba, szczególnie, że sam już coś podobnego swego czasu proponowałem (i tu kolejny raz widać Andrzeju, że mijasz się z prawdą :( ).
No przepraszam, napisałem za szybko nie przemyślanego posta, ale nadal utrzymuje, że brygady w DS powinny pójść na takie połączenia jak całotygodniowe 401, czy 515 na Jelonki. Oczywiście to kropla w morzu potrzeb, bo kto pamięta, że np. też takiemu 161 należy podwoić częstotliwość?

Co do samych zaś zaproponowanych połączeń cmentarnych - to o ile 'linia Zaciszanina' miałaby pewnie jakieś powodzenie, to 'linia Krzyśka' jest cmentarno - świąteczną mutacją linii 305 (nie ukrywajmy - największego muchowoza w mieście) i nie wierzę w jej frekwencję.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 paź 2007, 13:47

Andrzej pisze:to 'linia Krzyśka' jest cmentarno - świąteczną mutacją linii 305 (nie ukrywajmy - największego muchowoza w mieście) i nie wierzę w jej frekwencję.
To by było tylko jeden raz w roku, w dniu Wszystkich Świętych, wtedy kiedy istnieją takie linie jak 288, tutaj byłaby to np. linia 205. I nie potrzeba na to dużo brygad, nawet można zaoszczedzić, mamy do zagospodarowania aż 10 brygad wtyczkowych jeżdzących w dniu Wszystkich Świętych na liniach 115, 142, 161 .
Na 161 wtyczki praktycznie mają zerowe zapełnienie na pętli Błota[ nie ma nic wspólnego z cmentarzem koło drugiej pętli], wtyczki na liniach 115,142 mają zapełnienie lokalne. Więc myśle że warto stworzyć takie połączenie realizujące połączenia międzycmentarne, dla osób które mają bliskich, zarówno na Glinkach, w Zerzniu czy w Zbójnej Górze. A na pewno sporo się takich osób znajdzie, podkreślam , tylko w tym dniu.

dzidek

Post autor: dzidek » 21 paź 2007, 14:40

ZaciszaniN pisze:
dzidek pisze:zanim ztm zdecyduje się na takie linie weekendowe niech najpierw z łaski swojej przekształci 401 w 5xx
Mniejszym nakładem brygad można uruchomić 400 niż ucałotygodniowić 401, więc kiepskie porównanie.
Jeżeli to ma być główny argument przy wyborze linii uruchamianych w weekend to ja dziękuję. Linia 401 nigdy nie będzie miała szczęścia. Najpierw trzeba z uwolnionych brygad uruchomić połączenie o które ludzie zabiegają od lat a dopiero później można tworzyć nowe linie z tych brygad, które pozostaną. Tym bardziej, że oprócz takiej 400 napisano, że można jeszcze uruchmić linię jeżdżącą po Wawrze. Obydwie krótkie to mało brygad będą potrzebować jednak po zsumowaniu okaże się, że takie 401 potrzebuje znacznie mniej brygad od tych "nowości" :)

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 paź 2007, 14:52

dzidek pisze:
ZaciszaniN pisze: Mniejszym nakładem brygad można uruchomić 400 niż ucałotygodniowić 401, więc kiepskie porównanie.
Jeżeli to ma być główny argument przy wyborze linii uruchamianych w weekend to ja dziękuję. Linia 401 nigdy nie będzie miała szczęścia. Najpierw trzeba z uwolnionych brygad uruchomić połączenie o które ludzie zabiegają od lat a dopiero później można tworzyć nowe linie z tych brygad, które pozostaną. Tym bardziej, że oprócz takiej 400 napisano, że można jeszcze uruchmić linię jeżdżącą po Wawrze. Obydwie krótkie to mało brygad będą potrzebować jednak po zsumowaniu okaże się, że takie 401 potrzebuje znacznie mniej brygad od tych "nowości" :)
Tylko że w przypadku moim, owe brygady występują właśnie tylko w dniu WŚ, ewentualnie w dniach poprzedzających lub w dniu po .
Więc nie były przydatne dla takiego 401 , kursującego przez cały rok.

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 21 paź 2007, 14:53

Krzysiek pisze:
Andrzej pisze:to 'linia Krzyśka' jest cmentarno - świąteczną mutacją linii 305 (nie ukrywajmy - największego muchowoza w mieście) i nie wierzę w jej frekwencję.
To by było tylko jeden raz w roku, w dniu Wszystkich Świętych, wtedy kiedy istnieją takie linie jak 288, tutaj byłaby to np. linia 205. I nie potrzeba na to dużo brygad, nawet można zaoszczedzić, mamy do zagospodarowania aż 10 brygad wtyczkowych jeżdzących w dniu Wszystkich Świętych na liniach 115, 142, 161.
Twój pomysł jest na pewno lepszy niż wysyłanie utajnionych wtyczek na 115, 142 i 161, o których istnieniu wiedzą tylko nieliczni.
Na 161 wtyczki praktycznie mają zerowe zapełnienie na pętli Błota.
Kiedyś 161 na Wszystkich Świętych było obsadzane przegubami :-$

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 paź 2007, 14:55

ZaciszaniN pisze:Kiedyś 161 na Wszystkich Świętych było obsadzane przegubami
No tak ,ale chyba nie było wtyczek[ nie przypominam sobie, chociaż może się myle].? ;-)A co do wtyczek na 142, bo głównie z ich korzystam w tym dniu, zapełnienie jest różne. Pusto się robi za przystankiem Cylichowska, następnie troche osób wsiada przy PKP Falenica.

ODPOWIEDZ