Połączenia transpraskie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 mar 2008, 14:48

Sądząc po tym, że nie tak dawno na 135 co 14 minut miałeś w szczycie przeguby na dodatkach (i to bez Witolina!), to ja o frekwencję tamże byłbym spokojny.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dennis

Post autor: Dennis » 13 mar 2008, 14:53

A ja nie, sądząc po obecnych solówkach na 135, zapełnionych maksymalnie w 70% (gdzieś tu zamieszczałem wyniki własnoręcznie wykonywanych pomiarów).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 mar 2008, 19:56

Dennis pisze:Mówimy jednak o poprawianiu komunikacji, a tego się efektywnie bez nakładów zrobić nie da :!:
E tam. Jak wejdzie w życie projekt ursuski, to zobaczycie, że można bez nakładów. No dobra, z nakładem, ale naprawdę minimalnym :P

Ja się w tak interesującą dyskusję nie będę wtrącał, ale docelowo - gdyby był tramwaj Winnica - Płowiecka, miejsce dla autobusowego kręgosłupa widziałbym jednak na trasie Bródno (choć kto wie, czy Zielona Białołęka go do tego czasu nie przerośnie :P) - Wincentego - Targowa - Gocław. No chyba, że i na Gocław się dojedzie jakąkolwiek szyną :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 mar 2008, 20:37

Bastian pisze:No chyba, że i na Gocław się dojedzie jakąkolwiek szyną
Byle nie nazbyt krętą.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 mar 2008, 20:41

O to to :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Dennis

Post autor: Dennis » 13 mar 2008, 21:17

Bastian pisze:(...) miejsce dla autobusowego kręgosłupa widziałbym jednak na trasie Bródno (...) - Wincentego - Targowa - Gocław
O tak, na takie 169 przystałbym z dużą ochotą =D> Oczywiście pod warunkiem zachowania w jakiś sposób relacji Bródno-Dworzec Wschodni :-$

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2008, 7:15

Bastian pisze:miejsce dla autobusowego kręgosłupa widziałbym jednak na trasie Bródno (choć kto wie, czy Zielona Białołęka go do tego czasu nie przerośnie :P ) - Wincentego - Targowa - Gocław
A w przypadku Ursusa tłumaczyłeś wszystkim, że dla Ursusa Grochów jest miejscem bardziej ciekawym niż Gocław. Czymże się różni się w ocenie Gocławia jako miejsca docelowego Ursus od Bródna?
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 14 mar 2008, 8:18

pawcio pisze:w przypadku Ursusa tłumaczyłeś wszystkim, że dla Ursusa Grochów jest miejscem bardziej ciekawym niż Gocław.
Nie pomyliłeś mnie z Jarkiem? :>
pawcio pisze:Czymże się różni się w ocenie Gocławia jako miejsca docelowego Ursus od Bródna?
Przecież to nie jest kwestia "atrakcyjności" Gocławia, tylko obsługi różnych ciągów. Grochów jest dobrze połączony z Pragą tramwajami, natomiast Gocław nie. Ostrobramska też nie, tym niemniej Gocław bym traktował jednak priorytetowo - dlatego puszczono tam 509.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2008, 8:26

Ja jednak Ostrobramską. Tam coś jest. Na Goc lawiu masz tylko mieszkania dla 60000 mieszkańców.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 mar 2008, 10:34

pawcio pisze:Ja jednak Ostrobramską. Tam coś jest. Na Goc lawiu masz tylko mieszkania dla 60000 mieszkańców.
Tylko? :>
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2008, 10:36

Z punktu widzenia celu jazdy Bródnian to raczej tylko. Na Grochowie masz coś oprócz tego.

Dennis

Post autor: Dennis » 14 mar 2008, 10:45

Powtarzam: mało kto będzie jeździł (uznając wszystkie Twoje argumenty z powyższego posta) z Bródna na Grochów przez Targową, mając do dyspozycji Nowowiatraczną. Na Gocław zaś będzie, bo tą trasą jest z grubsza "po drodze". Popatrz na mapę: gdybyś obie trasy 169, na Grochów i na Gocław, aproksymował liniami prostymi zbiegającymi się w Wileniaku, to kąt istniejący pomiędzy nimi będzie sporo mniejszy, w przypadku jazdy na Grochów. A więc ta trasa jest, mówiąc kolokwialnie, bardziej złamana, a więc naddatek drogi pomiędzy krańcami jest bardziej znaczny. I dlatego to nie jest dobra trasa. Popatrz na moje 176: proste, jak w mordę strzelił :)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 mar 2008, 10:48

Dennis pisze:Powtarzam: mało kto będzie jeździł (uznając wszystkie Twoje argumenty z powyższego posta) z Bródna na Grochów przez Targową, mając do dyspozycji Nowowiatraczną.
Na Nowowiatracznej nie spodziewam się tłumów linii autobusowych (co innego samochody) po spowoduje to konieczność rozdrobnienia obecnej oferty przewozowej na Bródnie: słaba linia na Wilenika+słaba linia na Wiatraczną. A ja chcę to połączyć w jedną mocną. Naddatek czasowy w cale taki duży nie będzie i powinien być rekompensowany niższym czasem oczekiwania na prazyjazd.
Dennis pisze:Popatrz na moje 176: proste, jak w mordę strzelił
Niczym linia kolejowa na Legionowo. Z SKM-ką z lotniska do Legionowa/Modlina.

Dennis

Post autor: Dennis » 14 mar 2008, 11:45

pawcio pisze:Niczym linia kolejowa na Legionowo. Z SKM-ką z lotniska do Legionowa/Modlina.
A co to ma do rzeczy? Uważasz, że wszystkie przystanki obecnej 176 zostaną obsłużonę przez tę hipotetyczną SKMkę? Czy ja proponuję czerwoniaka wzdłuż tej linii, czy raczej linię, która właśnie dowozówką do stacji położonych na tejże linii by była? :> Poza tym owa hipotetyczna SKMka nie da nijak połączenia bezpośredniego z Wileniakiem, ani z Grochowem. Nie rozumiem, dlaczego mieszkańców terenów, które możnaby połączyć zbiorkomem z powyższymi najprostszą i jedyną możliwą trasą chcesz skazać na przesiadki, oferując jednocześnie linię bezpośrednią, lecz jadącą po okrężnej, trasie mieszkańcom terenów, które niebawem mieć będą trasę ekspresową obwodową i kursujące tamtędy (choć pewnie nie co 5 minut, zgoda) busy?
Nie rozumiem też zupełnie twierdzenia: dywersyfikacja podaży -> osłabienie linii na Wileniak względem linii na Grochów przez Wileniak :shock: OIDZ Wasze 169 miałoby mieć częstotliwość 12/15/12//20, a więc dokładnie taką, jaką ma teraz :!: Dlaczego Twoim zdaniem, po wybudowaniu Nowowiatracznej, 169 kursujące na WSCHODNI miałoby zostać osłabione, podczas gdy kursujące na GROCHÓW nie? Możesz to jakoś racjonalnie wyjaśnić?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 14 mar 2008, 15:11

Dennis pisze:Powtarzam: mało kto będzie jeździł (uznając wszystkie Twoje argumenty z powyższego posta) z Bródna na Grochów przez Targową, mając do dyspozycji Nowowiatraczną. ...
Jak ja wybudują- na razie póki co nikt tam nawet jednej łopaty nie wbił w ziemię (-X
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

ODPOWIEDZ