Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

kozioł

Post autor: kozioł » 11 mar 2008, 22:03

Colony pisze:Kiedyś się to zwało Anińską bodajże, ale owszem teraz chyba całość jest Jana Nowaka.
e tam kiedyś, całkiem niedawno :P

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 12 mar 2008, 10:10

Anińska była nazwą potoczną, natomiast w tym czasie ulica nie posiadała żadnej nazwy, a w UD, czy UM (nie wiem, które się tym zajmuje), toczyły się boje, bo LPR się Nowak-Jeziorański nie podobał. Nazwę nadano jakoś w drugiej połowie 2007 roku. Na razie nie ma to wielkiego znaczenia, bo przy tej ulicy nie ma żadnego numeru.

Z tego co kiedyś słyszałem pętlę Gocław można powiększyć o jeszcze jeden peron, ale przy jej modernizacji z tego zrezygnowano.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 12 mar 2008, 10:13

Petroniusz pisze:Z tego co kiedyś słyszałem pętlę Gocław można powiększyć o jeszcze jeden peron, ale przy jej modernizacji z tego zrezygnowano.
w sumie obok jest parking społeczny więc pewnie problemu by nie było. trochę dziwi że nie powiększyli tak samo jak to że nie wybudowano wjazdu na pętlę od strony TS
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 12 mar 2008, 10:44

Widocznie uznano, że Gocław nie nadaje się na punkt przesiadkowy z Wawra co jest oczywiście absurdalne. 8-(
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 12 mar 2008, 12:43

Od Wawra to jeszcze trzeba po czymś dojechać.
A wielki węzeł przesiadkowy jest tam planowany przy okazji budowy metra. A wtedy rozkopią całą okolicę, więc nie będzie problemy z budową porządnego terminala.

Awatar użytkownika
hubik
Kontakt:

Post autor: hubik » 12 mar 2008, 12:55

Petroniusz pisze:Od Wawra to jeszcze trzeba po czymś dojechać.
a co, TS się nie da? ;-)

[ Dodano: 2008-03-12, 12:57 ]
Petroniusz pisze:A wielki węzeł przesiadkowy jest tam planowany przy okazji budowy metra
czyli w bliżej nieokreślonej przyszłości... prędzej dojedzie tam tramwaj (jak zbudują TT) niż metro... :-?
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Kazik - Cztery pokoje ;)

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 12 mar 2008, 16:18

hubik pisze:a co, TS się nie da? ;-)
Niby można, ale co? Kolejna linia na Wale? Skrócenie 147? A od Płowieckiej i tak wszyscy by chcieli, pojechać od razu dalej TŁ do Centrum. A przy powrotach nie miałby przystanku przy Płowieckiej, więc też średnio.
hubik pisze:prędzej dojedzie tam tramwaj (jak zbudują TT) niż metro... :-?
Ja akurat jestem większym zwolennikiem tramwaju niż metra na Gocławiu. Szczególnie, że metro będzie miało czas dojazdu do Centrum porównywalny (jeśli nie dłuższy) do E-5 lub 507.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 mar 2008, 18:30

A ja dzisiaj brałem udział w bardzo dobrym spotkaniu z przewodniczącym gocławskiego samorządu. Mam nadzieję, że w przyszłości będzie można będzie tak współpracować i dogadywać się, jak dzisiaj. Zasłonę milczenia spuszczę na to, kto wcześniej działał w celu uniemożliwienia współpracy, kto mącił wodę. I niech mnie nikt nawet nie próbuje o to pytać.
Mieszkańcy Gocławia mogą się spodziewac niebawem poprawy połączeń zarówno do centrum, jak i lokalnych.

kozioł

Post autor: kozioł » 13 mar 2008, 19:36

Petroniusz pisze:Anińska była nazwą potoczną, natomiast w tym czasie ulica nie posiadała żadnej nazwy, a w UD, czy UM (nie wiem, które się tym zajmuje), toczyły się boje, bo LPR się Nowak-Jeziorański nie podobał. Nazwę nadano jakoś w drugiej połowie 2007 roku. Na razie nie ma to wielkiego znaczenia, bo przy tej ulicy nie ma żadnego numeru.
Serwis samochodowy przy tej ulicy niedaleko skrzyżowania z Fieldorfa to w takim razie jaki ma adres? Chyba nie Mikołajczyka? 8-(

kangoo2

Post autor: kangoo2 » 13 mar 2008, 20:49

A czy możesz zdradzić jakieś szczegoly? =P~ No i od kiedy to się zadzieje? :grin:

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 13 mar 2008, 21:29

Cieszę, że ten nieprzyjemny okres mamy już za nami. Gratulacje Jarku. O-)
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 mar 2008, 21:50

Nie mogę nic zdradzić. Moja zasługa jest niewielka. Nie mam wpływu na to, jakie osoby są po drugiej stronie. Ale z krótkiego doświadczenia wiem, że rozsądny przedstawiciel dzielnicy czy samorzadu to 100% sukcesu projektu. Albo więcej, bo konsultacje potrafią wiele wnieść. Ludzie reprezentujący lokalną społecznośc mają wiedze, której nie ma człowiek z zewnątrz. Oczywiście konsultacje nie mogą polegać na tym, że wsadza się kij w szprychy. Wtedy lepiej nie robić nic niz wprowadzac złe zmiany (vide: 123 przez Łukowską - Rodziewiczówny - Ostrobramską -- dobrze, że to nigdy nie weszło! (-X ).

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 13 mar 2008, 21:56

Wiem, to znaczy wiem swoje. Cieszę się, teraz jako gocławianin, że trafiliście na rozsądnego.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 13 mar 2008, 22:30

Jarek pisze: Mieszkańcy Gocławia mogą się spodziewac niebawem poprawy połączeń zarówno do centrum, jak i lokalnych.
No dobra... Skąd brygady :> ?
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 13 mar 2008, 22:36

TGM pisze:No dobra... Skąd brygady ?
Z efektywniejszego rozdysponowania wozów będących obecnie w ruchu + paru mikrusów.

ODPOWIEDZ