O grzaniu i niegrzaniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 maja 2009, 23:09

jacek pisze:Kierowcy w ITSie wkopali topor wojenny z klimatyzacja, ze wzgledu na upierdliwość pasażerów i naprawde w niewielu Lionsach mozna się na nią napatoczyć :D
Fascynujące. Jeździłem cały dłuuugi weekend linią kilkanaście razy 508 i w każdym ITS-ie klima była włączona. To, ze pasażerowie przy okazji debilnie otwierali okna to inna bajka (mści się brak blokad okien w tych wozach).
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 04 maja 2009, 23:23

Gregory, doskonale wiem kto zarządza grzaniem i chłodzeniem. Chodzi o to, że kiedy klimat osiąga temperaturę regulaminową, część wozów jest chłodzona, część nie a jeszcze inna ma zablokowane okna i wyłączoną klimę... Czyli przewoźnicy znają regulamin i wydają dyspozycję brygadom (albo i nie) i albo część kierowców się do niej stosuje albo nie... Tu jest bałagan. Jako codzienny pasażer linii 110 stwierdzam, że klima w Mobilisie jest włączana (przynajmniej na 110) za każdym razem w taki sposób, że nikt nie myśli o otwieraniu okien. W ITSie w tym roku słabo, ale liczę że Michalczewscy pokażą klasę jak w zeszłym roku kiedy nadejdą prawdziwe upały i 508 będzie jedynym schronieniem :P Nie zgadzam się że opcja chłodzenia w 81XX jest najlepsza, bowiem okna znajdują się tam na wysokości głów i ludzie je zamykają usilnie "po osiemnastej" w lipcu i sierpniu bo im wieje centralnie w łeb, tymczasem reszta dusi się.

Awatar użytkownika
rosier

Post autor: rosier » 04 maja 2009, 23:59

prosper5250 pisze:Nie zgadzam się że opcja chłodzenia w 81XX jest najlepsza, bowiem okna znajdują się tam na wysokości głów i ludzie je zamykają usilnie "po osiemnastej" w lipcu i sierpniu bo im wieje centralnie w łeb, tymczasem reszta dusi się.
Z głupotą ludzką nie wygrasz =; ale sam zamysł takiego wietrzenia jest ok.
117 119 130 138 167 168 174 210 318 504 N36 N37

Zmienianie komunikacji miejskiej należy zacząć od zmieniania ZTMu.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 05 maja 2009, 1:00

rosier pisze:Z głupotą ludzką nie wygrasz =;
Fakt :P
rosier pisze:ale sam zamysł takiego wietrzenia jest ok.
W trzecim świecie :P

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 05 maja 2009, 7:51

prosper5250 pisze:Gregory, doskonale wiem kto zarządza grzaniem i chłodzeniem. Chodzi o to, że kiedy klimat osiąga temperaturę regulaminową, część wozów jest chłodzona, część nie a jeszcze inna ma zablokowane okna i wyłączoną klimę... Czyli przewoźnicy znają regulamin i wydają dyspozycję brygadom (albo i nie) i albo część kierowców się do niej stosuje albo nie... Tu jest bałagan. Jako codzienny pasażer linii 110 stwierdzam, że klima w Mobilisie jest włączana (przynajmniej na 110) za każdym razem w taki sposób, że nikt nie myśli o otwieraniu okien. W ITSie w tym roku słabo, ale liczę że Michalczewscy pokażą klasę jak w zeszłym roku kiedy nadejdą prawdziwe upały i 508 będzie jedynym schronieniem :P Nie zgadzam się że opcja chłodzenia w 81XX jest najlepsza, bowiem okna znajdują się tam na wysokości głów i ludzie je zamykają usilnie "po osiemnastej" w lipcu i sierpniu bo im wieje centralnie w łeb, tymczasem reszta dusi się.
Tak masz rację bałagan jest i to jest nie zaprzeczalne.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 05 maja 2009, 8:43

jacek pisze:Kierowcy w ITSie wkopali topor wojenny z klimatyzacja, ze wzgledu na upierdliwość pasażerów i naprawde w niewielu Lionsach mozna się na nią napatoczyć :D
Jak trafisz na dzialającą i wydajną, to może być znak-sygnal, że Ja siedze za sterami tego wozu :idea:
Szkoda, bo w zeszłym roku ITS mógł uchodzić za wzór dla innych przewoźników.
prosper5250 pisze:. Jako codzienny pasażer linii 110 stwierdzam, że klima w Mobilisie jest włączana (przynajmniej na 110) za każdym razem w taki sposób, że nikt nie myśli o otwieraniu okien.
No to może to "Twoje 110" ma na stałe kierowcę, któremu nie zależy na braku przepału, ale ja jako pasażer linii 122, 157 i 205 mogę stwierdzić, że mobilis klimy nie stosuje.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

dzidek

Post autor: dzidek » 05 maja 2009, 9:01

Wracając jeszcze do rozmowy o zakręcaniu kranów, jeśli chodzi o autobusy niskopodłogowe na Kleszczowej to kierowcy gdy zakręcają w nich krany to temperatura bardzo nieznacznie idzie do góry. Później całą zmianę jest spokój bo nikt nie przychodzi z (uzasadnioną) pretensją, że w autobusie grzeje ...
Na Kleszczowej też był kiedyś przypadek, że jakiś kierowca przekręcił nie ten kran co trzeba... zakręcił zawór od układu chłodzenia i wiadomo, że po czymś takim wóz szybko padł ;)

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 05 maja 2009, 11:05

JacekM pisze:No to może to "Twoje 110" ma na stałe kierowcę, któremu nie zależy na braku przepału, ale ja jako pasażer linii 122, 157 i 205 mogę stwierdzić, że mobilis klimy nie stosuje.
zapraszam dziś na 157 poczujesz co to klima :D

dzidek pisze:Wracając jeszcze do rozmowy o zakręcaniu kranów, jeśli chodzi o autobusy niskopodłogowe na Kleszczowej to kierowcy gdy zakręcają w nich krany to temperatura bardzo nieznacznie idzie do góry
i potem połowa neoplanów staje z powodu wywalenia boryga :D

Perez

Post autor: Perez » 05 maja 2009, 11:21

w wozach ITS często są pozapychane filtry i klima jest niewydajna, ja w swoim nie mogę się doprosić wymiany już od 3 tygodni więc wyłączam wogóle nawiewy aby komputer szyberdachów niepozamykał.

Jak mi wymienią filtry to napewno będę jej używał bo i mi za ciepło troszeczkę

dzidek

Post autor: dzidek » 05 maja 2009, 12:26

Misiek997 pisze:i potem połowa neoplanów staje z powodu wywalenia boryga :D
Rozumiem, że to jedynie Twoje obserwacje, które nie są poparte liczbami ? ;)

Misiek997
Zbanowany

Post autor: Misiek997 » 05 maja 2009, 12:56

dzidek pisze:Rozumiem, że to jedynie Twoje obserwacje, które nie są poparte liczbami ?
no cóż to widać co za tatrą jest sciągane :D Poprostu tutaj mamy zaniedbania serwisowe układu chłodzenia. Ciekawe czy w nich kiedykolwiek były czyszczone chlodnice?

mrs

Post autor: mrs » 05 maja 2009, 13:12

Hmm wygląda na to że powinienem się cieszyć że TW jeszcze nie stwierdziło że 120N zużywają za dużo energii z włączoną klimatyzacją, oraz że w szczycie tramwaj z klimą jest średnio co 8 minut ;>

No i mam nadzieję że KM nie dojdzie do podobnego wniosku z Bombardierami, ale na szczęście z tym chyba będzie lepiej bo kierownicy pociągów są w garniturkach i lubią chłód :D...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 maja 2009, 15:08

MisiekK pisze:To, ze pasażerowie przy okazji debilnie otwierali okna to inna bajka (mści się brak blokad okien w tych wozach).
jest sposób, żeby te okna zablokować i już raz się z takim czymś w tym roku spotkałem :)

Na dobrze działającą klimę w Warszawie w tym sezonie trafiłem może z 4 razy. Dwa razy był to ITSowy Lion's, raz jakiś 84xy (byłem w szoku) i 1516 wczoraj na N36 (tyle, że tu akurat klima zupełnie nie była potrzebna, a wręcz przeszkadzała).

Dla porównania, podczas 3-dniowego pobytu w Berlinie z komunikacji miejskiej korzystałem kilkadziesiąt razy i tylko raz trafiłem na autobus, w którym klima nie działała tak, jak powinna...
noidea

dzidek

Post autor: dzidek » 05 maja 2009, 15:14

Misiek997 pisze:
dzidek pisze:Rozumiem, że to jedynie Twoje obserwacje, które nie są poparte liczbami ?
no cóż to widać co za tatrą jest sciągane :D
No tak jak na Kleszczowej oprócz Ikarusów mamy tylko Neoplany i Solarki to siłą rzeczy będziesz często widział w południowo zachodniej częsci miasta ściągane Neoplany :P
Misiek997 pisze:Poprostu tutaj mamy zaniedbania serwisowe układu chłodzenia. Ciekawe czy w nich kiedykolwiek były czyszczone chlodnice?
Tu zgoda.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 maja 2009, 15:43

Adam G. pisze:jest sposób, żeby te okna zablokować i już raz się z takim czymś w tym roku spotkałem :)
Demontowanie mechanizmu otwierania okna i jego późniejsze montowanie do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych nie należy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

ODPOWIEDZ