A od kiedy jest to jego obowiązkiem? Co najwyżej bym to nazwał moralną powinnością...R-11 Kleszczowa pisze:miszkańcy nowych osiedli przy Włodarzewsiej, którzy podobno nie zostali przez developera poinformowani o przebiegu Trasy N-S
Modernizacja Al. Jerozolimskich (R. ZesĹaĹcĂłw - ĹopuszaĹska)
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bastian pisze:A od kiedy jest to jego obowiązkiem? Co najwyżej bym to nazwał moralną powinnością...R-11 Kleszczowa pisze:miszkańcy nowych osiedli przy Włodarzewsiej, którzy podobno nie zostali przez developera poinformowani o przebiegu Trasy N-S
Jasne, że nie jest. Ale niestety developerom zależy tylko na pieniądzach i nie informują ludzi o takich rzeczach.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak ktoś chce wydać 200 tysięcy lub więcej, a nie sprawdzi nawet, jakie mogą być inwestycje w jego otoczeniu, to jest sam sobie winien... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Dokładnie. A developera zadaniem jest zarabianie na budowaniu mieszkań...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- tarantula01
- Kontakt:
Jeśli dobrze się zastanowić nad niedługim układem docelowym ulic w tym rejonie, to na skrzyżowaniu Aleje/Łopuszańska na pewno jest potrzebna:R-11 Kleszczowa pisze:Nie. Z Alej w Łopuszańską planowany jest tunel (byle nie za niski ), natomiast powstanie estakada z Łopuszańskiej w Jerozolimskie w kierunku od wiaduktu nad WKD do Pruszkowa.Plesim pisze:wiadukt lewoskręt w Łopuszańską.
1. Estakada z kierunku centrum do Pruszkowa.
2. Kolejna rzecz, która jest (będzie?) potrzebna to tunel w relacji Łopuszańska-Aleje w stronę Pruszkowa.
Pozostaje kwestia usprawnienia ruchu:
3. W ciągu Alej (kierunek do centrum)
i/lub
4. Aleje-Łopuszańska (z centrum w kierunku Marynarskiej).
Zrobienie bezkolizyjnych skrętów na wszystkich relacjach stworzy węzeł 4-poziomowy (-1, 0, +1, +2) z wyspą centralną w poziomie 0.
Ja osobiście skłaniam się do tego, aby oprócz 1 i 2 zrobić jeszcze tylko pkt 4.
Estakadą w ciągu alej do Centrum nie trzeba jeździć (dopychanie pojazdów do śródmieścia) tylko można spokojnie robić to w poziomie 0. Alejami od Pruszkowa po zbudowaniu A2, POW, S8 oraz TSW będą potencjalnie wjeżdżać samochody do śródmieścia. Pozostałe, które do śródmieścia nie muszą powinny pojechać:
z A2: S8 lub POW.
z TSW: od węzła Opacz POW-em w lewo do Konotopy i na S8 lub w prawo. Ci co będą chętni, aby jechać prosto mogą na węźle TSW z Alejami pojechać w Nowolazurową i dalej TMP. Ci, co mimo wszystko pojadą prosto, na skrzyżowaniu z Łopuszańską powinni mieć bodziec do skrętu w prawo w Łopuszańską (OEC). Pozostali powinni bez problemu przejechać dołem w kierunku śródmieścia.
Pozostaje ruch lokalny. Z Pruszkowa i dalszych miejscowości niemały procent pojazdów będzie docierać do Warszawy A2 (przez węzeł Pruszków) zamiast Alejami, jak obecnie. Piastów, Michałowice, czy Ursus będą mieć wcześniej do wyboru zjazd z Alej w Nowolazurową lub ew. skręt do Opaczy i tam na POW.
Na szczęście, jeśli spojrzeć optymistycznie, to przy budowie tego węzła ruch w alejach nie powinien być zakłócony.Plesim pisze: napisał/a:
Najśmieszniejsze w tym jest to, że jak skończą to skrzyżowanie to wracają w aleje na odcinek Śmigłowca - wiadukt aby zbudować węzeł z trasą NS.
Wszystko zależy od zapisów w pozwoleniu na budowę. Na przykład dla budynków na skraju Chomiczówki (Maszewska, Esej...) są zawarte wytyczne dla inwestora o konieczności poinformowania przyszłych właścicieli o rezerwie na planowane arterie. Inna sprawa, że to informowanie było pewnie na zasadzie: Tak tu jest rezerwa i trasę się jakąś planuje już od 30-tu lat i pewnie jeszcze za drugie tyle może będzie początek jej budowy.Bastian pisze:R-11 Kleszczowa pisze:mieszkańcy nowych osiedli przy Włodarzewsiej, którzy podobno nie zostali przez developera poinformowani o przebiegu Trasy N-S
A od kiedy jest to jego obowiązkiem? Co najwyżej bym to nazwał moralną powinnością...
Choć jak zostało zauważone
przy wydatku życia, powinno się samemu dopytać o taki drobiazg, jak sąsiedztwo i m.p.z.p.inż. Glonojad pisze: Jak ktoś chce wydać 200 tysięcy lub więcej, a nie sprawdzi nawet, jakie mogą być inwestycje w jego otoczeniu, to jest sam sobie winien
ale jaki sens ma taka asymetria?tarantula01 pisze:Estakadą w ciągu alej do Centrum nie trzeba jeździć (dopychanie pojazdów do śródmieścia) tylko można spokojnie robić to w poziomie 0. Alejami od Pruszkowa po zbudowaniu A2, POW, S8 oraz TSW będą potencjalnie wjeżdżać samochody do śródmieścia. Pozostałe, które do śródmieścia nie muszą powinny pojechać:
jezeli zakladamy, ze przez brak estakady zmniejszy sie ruch z Pruszkowa do Śródmieścia, to w przeciwną stronę też spadnie(część przejmą alternatywe trasy, ale tyczy sie to bydwu kierunków), więc po co budowac estakadę Śródmieście- Pruszków?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
To musisz patrzeć bardzo, ale to bardzo optymistycznie. Zobacz choćby plany na stronie SISKOM-a. Tam będzie przekładanie jezdni Jerozolimskich.tarantula01 pisze:Plesim napisał/a:
napisał/a:
Najśmieszniejsze w tym jest to, że jak skończą to skrzyżowanie to wracają w aleje na odcinek Śmigłowca - wiadukt aby zbudować węzeł z trasą NS.
Na szczęście, jeśli spojrzeć optymistycznie, to przy budowie tego węzła ruch w alejach nie powinien być zakłócony.
Swoją drogą to dziś wspomniano, że wraca koncepcja budowy całej trasy NS i jednocześnie rozpoczynają się pierwsze przygotowania.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ja pamiętam projekty prezentowane na łamach GW kilka lat temu. Skrzyżowanie Łopuszańska/ Aleje Jerozolimskie miało być 3 poziomowe. Tak jak wcześniej wspominałem: od Zachodniego w stronę Okęcia miałbyć poprowadzony tunel. W ciagu Alej Jerozolimskich w relacji Pruszków - Warszawa i Warszawa - Pruszków miała powstać estakada. Natmiast wiadukt w relacji Okęcie - Pruszków miał być w kształcie litery S i biec w miejscu gdzie dziś stoi duży blibord (ten na którym się wyswietla godzina) i dalej za końcem estkady Centrum -Pruszków miał przechodzić na drugą stronę drogi i tam miał się kończyć.
Jest to chyba dośc rozsądne rozwiązanie aczkolwiek trudne do relaizacji.
Jest to chyba dośc rozsądne rozwiązanie aczkolwiek trudne do relaizacji.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- tarantula01
- Kontakt:
Na przykład szybka ewakuacja z miastaTm pisze:ale jaki sens ma taka asymetria?
Ja myślę w taki sposób, żeby do Śródmieścia utrudniając lekko dojazd potencjalnie wymóc na kierowcach, aby nie jechali tylko Alejami, ale i innymi wjazdami. Jadąc do Śródmieścia w końcu Aleje zaczynają być kolizyjne - trzeba wobec tego spróbować uniknąć efektu pomnika Lotnika (na trasie Łazienkowskiej).Tm pisze:jezeli zakladamy, ze przez brak estakady zmniejszy sie ruch z Pruszkowa do Śródmieścia, to w przeciwną stronę też spadnie(część przejmą alternatywe trasy, ale tyczy sie to bydwu kierunków), więc po co budowac estakadę Śródmieście- Pruszków?
Wyjazd bezkolizyjny powinien zachęcać do skanalizowania w Alejach takiego ruchu, jaki tylko Aleje są w stanie po odkolizyjnieniu przenieść.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
nie rozumiem, jak ograniczymy wjazd to jednoczesnie ograniczamy tez wyjazd, przeciez samochody sie zmaterialzuja nagle, a ilośc pojazdów jazdacych w obie strony w ciągu doby jest przeciez mniej więcej równatarantula01 pisze:Wyjazd bezkolizyjny powinien zachęcać do skanalizowania w Alejach takiego ruchu, jaki tylko Aleje są w stanie po odkolizyjnieniu przenieść.
po co więc robic bezkolizyjny wyjazd jeżeli chcemy zmnijeszyc ruch na tym odcinku?
a waskie gardło i tak gdzies sie znajdzie
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
- tarantula01
- Kontakt:
Hm, jakby nie patrzeć SISKOM to m.in. Ja. Nie oznacza to, że się nie mylę (mylimy).Plesim pisze:Zobacz choćby plany na stronie SISKOM-a. Tam będzie przekładanie jezdni Jerozolimskich.
Co do tej mapki:
http://www.siskom.waw.pl/mapy/obw-sr/tr ... imskie.jpg
to ze wszystkich innych dla NS skłaniałbym się do potraktowania jej jako jednak czegoś czego już? nie będzie. Mapa pochodzi z czasów, gdy cała NS miała być trasą ekspresową i zapewne stąd zjazdy z węzła wpadały na planowane estakady - uniknięcie zakorkowania zjazdu z NS w tę stronę Alej.
Teraz NS to GP i to w takich planach, że:Plesim pisze:Swoją drogą to dziś wspomniano, że wraca koncepcja budowy całej trasy NS i jednocześnie rozpoczynają się pierwsze przygotowania.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... a=40599183 .
A jestem optymistą.
[ Dodano: 2006-05-05, 22:58 ]
Nie jestem zbytnim zwolennikiem uczynienia z Alej głównego wjazdu z A2 do Śródmieścia. W odwrotną stronę to co innego. A wąskie gardło skoro i tak się go nie uniknie lepiej być może zestopniować. Trochę utrudnić dosyć daleko, aby potem bliżej centrum nie mieć aż takiego korka. A po zbudowaniu części estakad, sygnalizację można zaprogramować, aby o wiele bardziej faworyzować kierunki kolizyjne, które zostaną.Tm pisze:po co więc robic bezkolizyjny wyjazd jeżeli chcemy zmnijeszyc ruch na tym odcinku?
a waskie gardło i tak gdzies sie znajdzie
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jeśli ma powstać trasa N-S, to nie widzę najmniejszej potrzeby budowania tego tunelu.R-11 Kleszczowa pisze:od Zachodniego w stronę Okęcia miałbyć poprowadzony tunel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bastian pisze:Jeśli ma powstać trasa N-S, to nie widzę najmniejszej potrzeby budowania tego tunelu.R-11 Kleszczowa pisze:od Zachodniego w stronę Okęcia miałbyć poprowadzony tunel
To jest racja. Tylko zanim powstanie Trasa N-S moze jeszcze sporo wody upłynąc w Wiśle. Zapewne będą protesty itp. A w tym czasie bez bezkolizyjnego skrętu od Ochoty w Łopuszańską nadal będzie katastrofa. A pojazdów przybywa- takze tych w tranzycie. ktore nadal będa blokowały węzeł.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Akurat tranzyt pojedzie nie N-S, a Salomea - Wolica. Tak więc nadal się upieram, że nie trzeba... 
Dokładnie.Bastian pisze:Akurat tranzyt pojedzie nie N-S, a Salomea - Wolica. Tak więc nadal się upieram, że nie trzeba...
Podejrzewam, że trasa Salomea -Wolica powstanie jako pierwsza gdyż do tego nie dokłada się miasto