Rowerzyści vs automobiliści

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 08 cze 2009, 13:58

Znam przykład, kiedy koleś został ukarany mandatem 50 zł za usiłowanie spożycia alkoholu - wyszedł ze sklepu i niósł zamknięte piwo w ręce. Dwóch z prewencji się doczepiło - mandat przyjął, bo sam był strażnikiem miejskim "po cywilu" i nie chciał mieć problemów z przełożonymi - w razie odmowy przyjęcia mandatu raport by na pewno trafił do naczelnika...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 08 cze 2009, 14:13

Paweł_K pisze:Znam przykład, kiedy koleś został ukarany mandatem 50 zł za usiłowanie spożycia alkoholu - wyszedł ze sklepu i niósł zamknięte piwo w ręce. Dwóch z prewencji się doczepiło - mandat przyjął, bo sam był strażnikiem miejskim "po cywilu" i nie chciał mieć problemów z przełożonymi - w razie odmowy przyjęcia mandatu raport by na pewno trafił do naczelnika...
No to już jest przesada. ](*,) Do takich spraw to dobrze znać trochę kodeksu karnego/wykroczeń...
rury

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 09 cze 2009, 19:18

fik pisze:To już naprawdę nie mój problem, co robisz ze swoim rozumem. Walnąłeś głupotę i teraz się wykręcasz na wszystkie strony - typowe. Wbij sobie do głowy - rowerzysta nie ma obowiązku jazdy na światłach w dzień, przeproś i wyjdź.
:arrow: W odróżnieniu od Ciebie, swojego rozumu nie używam tylko podczas snu.
:arrow: Głupotę, to Ty walnąłeś, czego dowiodłem. A, ze nie potrafisz się do tego przyznać, będziesz, patrz niżej
:arrow: Walnij w stół, a fik dorobi do tego całą teorię spiskową dziejów.
:arrow: Przepraszać nie mam za co (no chyba, że za Ciebie).
:arrow: Wyjść, to możesz kazać swoim czterem literom do toalety.
Miałem coś jeszcze napisać, ale jak widać jest to bezsensu. Do kamienia się nie trafi.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 cze 2009, 19:21

Solaris pisze:A, ze nie potrafisz się do tego przyznać, będziesz, patrz niżej
A po polsku może coś?

Raz jeszcze, po raz ostatni, to:
Solaris pisze:I tak jak jest wymóg jazdy przez cały dzień na światłach mijania (do jazdy dziennej) wobec samochodów, dotyczy on też rowerzystów (mimo, ze może to nie jest napisane wyraźnie).
jest klarowną nieprawdą, bowiem ani rower nie może być wyposażony w światła mijania, ani nie ma obowiązku używania jakichkolwiek świateł przez rowerzystę w dzień.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

patryk148

Post autor: patryk148 » 28 sie 2009, 23:59

Chyba masą krytyczną, która skutecznie zablokowała Trakt i caaaaaałe Bielany. Dziś 1590 rowerzystów :D

Pl. Zamkowy (18.25) - Nowy Świat - Al. Jerozolimskie - Marszałkowska - Andersa - Stawki - Al. Jana Pawła II - Broniewskiego - Al. Reymonta - Conrada - Sokratesa - Kasprowicza - Al. Zjednoczenia - Marymoncka - Podleśna - Klaudyny - Mickiewicza - Krasińskiego - Popiełuszki - Stawki - Bonifraterska - Miodowa - Pl. Zamkowy (21.30)

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 29 sie 2009, 9:37

patryk148 pisze:Chyba masą krytyczną, która skutecznie zablokowała Trakt i caaaaaałe Bielany. Dziś 1590 rowerzystów :D
To tylko ukazuje kretyństwo tej akcji.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

patryk148

Post autor: patryk148 » 29 sie 2009, 13:55

albo kretyństwo projektantów, którzy w latach 80-tych nie budowali ścieżek rowerowych.

zresztą patrząc obietywnie, to dobrą komunikację dostają dzielnicę, do których dotarcie rowerem jest dużo dłuższe niż autobusem. na taki Tarchomin, Nowodwory, Rembertów czy Międzylesie rowerem jedzie sie na pewno ponad 40 min. Natomiast na Mokotów Dolny, Stegny, Wierzbno, Rakowiec a nawet Piaski dotrzeć rowerem można w max. 30 min. Oczywiście jadąc jezdnią, a nie chodnikiem.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sie 2009, 14:33

Który z poszkodowanych przez masę krytyczną forumowiczów ma wpływ na budowę ścieżek rowerowych?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Gdabski

Post autor: Gdabski » 29 sie 2009, 14:50

patryk148 pisze:albo kretyństwo projektantów, którzy w latach 80-tych nie budowali ścieżek rowerowych.
Chciałbym zobaczyć tych 1590 rowerzystów na ścieżce rowerowej :D

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 29 sie 2009, 22:21

patryk148 pisze:Chyba masą krytyczną, która skutecznie zablokowała Trakt i caaaaaałe Bielany.
Na pewno nie. Zwróć uwagę na godzinę. Masa zaczęła się o 18.
Kra pisze:I co żaden bus nie pojechał objazdem? Kolejne brygady grzecznie ustawiały się w kolejce?

Pierwsze utknęły zablokowane przez pojazdy uprzywilejowane (głównie karetki) reszta ugrzęzła na objeździe.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 sie 2009, 22:36

patryk148 pisze:albo kretyństwo projektantów, którzy w latach 80-tych nie budowali ścieżek rowerowych.
ktoś wyżej bardzo pięknie to ujął - czy ja z powodu małej ilości i kiepskiej jakości dróg mam prawo jeździć samochodem po chodniku, do tego w stadzie? co ta Masa daje - czy nagle po każdej takiej akcji zaczyna się budować więcej ścieżek rowerowych?
noidea

kajo

Post autor: kajo » 30 sie 2009, 10:24

Adam G. pisze:co ta Masa daje - czy nagle po każdej takiej akcji zaczyna się budować więcej ścieżek rowerowych?
Chociażby zaczęto robić ścieżki z asfaltu, wreszcie zaczęto dostrzegać rowery w mieście, rowerzyści przestali być anonimowi. Lobby samochodowe i tak jest głośniejsze niestety:(
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 sie 2009, 10:32

Jassssne, i to wszystko niby skutek Masy Kretynicznej?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 30 sie 2009, 10:44

kajo pisze:wreszcie zaczęto dostrzegać rowery w mieście,
tak, ja dostrzegam - na chodniku koło siebie koło domu, mimo że 5 metrów obok jest ścieżka - no ale przez większą cześć dnia to chodnik jest w cieniu :twisted:
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

kajo

Post autor: kajo » 30 sie 2009, 10:45

Jassssne, i to wszystko niby skutek Masy Kretynicznej?
Częsciowo tak, dopóki jej nie byo, to politycy nawet nie dostrzegali problemu, a tak mamy jeżdżące lobby, które walczy o swoje prawa. Równie dobrze można zakazać robienia maratonów w warszawie oraz parad, one też blokują ruch.

PS. Tak działa marketing.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Zablokowany