Koncepcje optymalizacji aglomeracyjnego ruchu w obrę™bie WWK

Moderator: JacekM

Andrzej

Post autor: Andrzej » 26 wrz 2009, 12:34

MeWa pisze:
Andrzej pisze:A nie lepiej w wolne miejsca powsadzać pociągi przyspieszone, które chcesz zostawić na Centralnym?
a gdzie potem wstawisz linię lotniskową i inne wzmocnione połączenia?
Zaoszczędzić miejsce można przez połączenie relacji średnicowych Zachód - Wschód (relacje stałe).
Tylko nie wiem co z czym. Po wschodniej stronie dwie linie mogą kończyć poza średnicą (Wileński, Gdański), wobec czego przypada aż 5 linii zachodnich (Łowicz, Żyrardów, Radom + Góra Kalwaria, Lotnisko Okęcie na tylko 2 wschodnie - Łuków, Dęblin). Ale na wschodzie są jeszcze komplikujące odgałęzienia w Legionowie, za Tłuszczem i linia przez Zielonkę Bankową; odnogi, które już w zasadzie są i mogą być obsługiwane tylko przez linie lokalne.
Poza tym coraz bardziej przeszkadzającym w uproszczeniu tego wszystkiego wydaje mi się podział na KM i SKM..

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 26 wrz 2009, 14:27

Andrzej pisze:Łowicz, Żyrardów, Radom + Góra Kalwaria, Lotnisko Okęcie na tylko 2 wschodnie - Łuków, Dęblin
Pamiętaj o niepołączalności pociągów Warszawa-Siedlce, które jadą w takcie z PIC, nie mogą się bezkarnie opóźniać. To samo dotyczy Łowicza.

Wiele pociągów Warszawa Zachodnia - Mińsk jest faktycznie do połączenia z Grodziskiem czy Sochaczewem.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 wrz 2009, 14:54

Andrzej pisze:Po wschodniej stronie dwie linie mogą kończyć poza średnicą (Wileński, Gdański), wobec czego przypada aż 5 linii zachodnich (Łowicz, Żyrardów, Radom + Góra Kalwaria, Lotnisko Okęcie na tylko 2 wschodnie - Łuków, Dęblin).
Po zachodniej (gdyby ktokolwiek pomyślał), to byłaby możliwość krańcowania pociągów lokalnych (poniżej 40 kilometrów trasy, a więc Grodzisk, Góra Kalwaria, Ożarów/Błonie) na Głównym... A DWG ma analogiczne położenie, jak Wileniak (węzeł tramwajowy o rzut beretem)...
Andrzej pisze:Ale na wschodzie są jeszcze komplikujące odgałęzienia w Legionowie, za Tłuszczem i linia przez Zielonkę Bankową; odnogi, które już w zasadzie są i mogą być obsługiwane tylko przez linie lokalne.
Tylko, że te odnogi są dosyć marginalne (no, może pomijając Tłuszcz - Wyszków), jednak przy dobrej organizacji połączeń, nie wpłyną one zupełnie na średnicę...
milosz pisze:przeciez nikt i tak na euro nie bedzie prosto z lotniska jechal na stadion.
Czy twierdzisz, że rozkład będzie układany wyłącznie pod EURO?
milosz pisze:a myslac przyszlosciowo mnostwo osob przyjezdza z roznych stron polski pociagiem na centralny i od razu udaje sie na lotnisko.
Z każdego peronu DWC jest przejście na DWŚ. Wystarczy je odnowić.
milosz pisze:takze dzieki temu rozwiazaniu skm lotniskowa nie bedzie obciazeniem dla srednicy podmiejskiej
Przepraszam bardzo, ale charakterystyką każdej linii SKM (wynikającą choćby z nazwy) jest jak największa liczba przystanków...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 27 wrz 2009, 16:33

Jeszcze raz. Siedlce mają takt z PIC'em (pospiesznymi oraz międzynarodowymi), nie będą się do niczego dostosowywać (-X

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 wrz 2009, 16:58

Już prędzej bym wywalił część osobowych na Centralny (za wyjątkiem osobówek aglo) i miejsce dla SKMki na DWŚ by było...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Andrzej

Post autor: Andrzej » 27 wrz 2009, 17:03

A ja już prędzej (w ostateczności) wywaliłbym na Centralny te Siedlce i Łowicz, które są ponoć nie do ruszenia. Dalekie trasy, to mogą być jako te przyspieszone przez Centralny.
Choć Centralny w ogóle nie powinien być miejscem dla pociągów ze wspólnym biletem.

fidzio

Post autor: fidzio » 27 wrz 2009, 17:28

A może SKM-kę wywalić na Centralny? Już raz jezdzila - ludzie sobie jakoś radzili

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 27 wrz 2009, 17:39

fidzio pisze:A może SKM-kę wywalić na Centralny? Już raz jezdzila - ludzie sobie jakoś radzili
Tylko, że zadaniem SKMki jest obsługa jak największego obszaru miasta, a jak chcesz to osiągnąć, omijając 3 przystanki osobowe?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 wrz 2009, 20:37

fidzio pisze:A może SKM-kę wywalić na Centralny? Już raz jezdzila - ludzie sobie jakoś radzili
SKM akurat jest ostatnia do wywalania ze Śródmieścia, bo obsługuje relacje najbliższe miastu, a więc najbardziej "codzienne".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 27 wrz 2009, 21:45

Tak dla SKM na Centralnym:
-lepsza przesiadka do pociągów dalekobieżnych

Nie dla SKM na Centralnym:
-
-lepsza przesiadka do pociągów dalekobieżnych
Coraz bardziej rozwija się sieć lotnisk w Polsce. Obecnie większość regionów w kraju ma własne międzynarodowe lotnisko. Można więc domniemywać, że stosunek mieszkańców Mazowsza do mieszkańców reszty kraju korzystających z Okęcia zmienia się na korzyść pierwszych. A na Mazowszu mamy KM ze Śródmieścia
-omijanie kilku stacji w centrum Stolicy(obecnie największa bolączka P&P)

Mój wniosek - SKM oczywiście przez Śródmieście.
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 28 wrz 2009, 5:14

Andrzej pisze:wywaliłbym na Centralny te Siedlce i Łowicz
1. Gdyby był cień szansy że około 16:40-17:00 znajdzie się na Centralnym miejsce w stronę Wschodniego, to pewnie do Siedlec już jeździłby Bombardier. Nie miałbym nic przeciwko.
2. Nie wiem czy osoby dojeżdżające Flirtem do Wesołej i Sulejówka byłby tego samego zdania.

A mówiąc ogólniej to nie da się zrobić dodatkowych taktów na Centralnym ponieważ w szczycie (nazwijmy to szkolno-pracowniczym) jest i tak pełny. około 16:30-17:00 i tak musisz wszystkie kierunki zmieścić na Śródmieściu.

fidzio

Post autor: fidzio » 28 wrz 2009, 6:41

Ogolnie miejsce SKM i podmiejskich pociagow jest na ŚRÓDMIEŚCIU. Przez Centralny powinny jeździć tylko pociągi Przyspieszone.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 02 lip 2012, 2:43

2:43
I tylko trochę żałuję, że nie wróciłem do domu nieco wcześniej, żeby napisać bota, który by się zajął całym podforum :P

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 25 lip 2012, 7:45

humptyangel pisze:A czemu PLK daje co 4 min w rozkładzie - nie wiem. BPRW badało kiedyś poprawę częstotliwości na średnicy i wyszło im max 2 min. Ale PLK uważa to za niemożliwe.
Ja mam pytanie proste: jak bardzo można zmniejszyć czas następstwa na średnicy podmiejskiej i co w tym celu trzeba poprawić?

Nie obrażę się na odpowiedzi niezbyt realne (najwyżej modowie). Moja koncepcja poprawy sytuacji - kolejowa średnica NS - nadaje się już tylko do fantastyki.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

przewoz

Post autor: przewoz » 25 lip 2012, 10:31

1) do 2 minut regularnych spokojnie można zejść, ale:
- ten sam typ taboru, z takim samym (wysokim) przyspieszeniem
- modyfikacja SRK
- przebudowa stacji Wschodni i Zachodni.

Na razie 3 minuty są do zrobienia.

ODPOWIEDZ