Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Lipa

Post autor: Lipa » 15 paź 2009, 19:32

Czasem staje w korkach...W DP przez większą część dnia stoi w korkach i rozkład można sobie w buty wsadzić.
Coś za coś: albo będzie częsta i regularna linia zwykła dla Saskiej Kępy i Gocławia + szczytowy ekspres dla wzmocnienia albo obecny burdel!

[ Dodano: |15 Paź 2009|, 2009 19:33 ]
Wolfchen pisze:Co zastąpi 117 na Wilanów?
Przecież napisałem że 217 i podałem jej trasę...

Rosa

Post autor: Rosa » 15 paź 2009, 19:38

Lipa pisze: Coś za coś: albo będzie częsta i regularna linia zwykła dla Saskiej Kępy i Gocławia + szczytowy ekspres dla wzmocnienia albo obecny burdel!
Wybieram obecną sytuację czyli dobre 507 z bardzo dobrym zapełnieniem + wzmacniające je gorsze E-5 jako dowozówka do ścisłego Centrum (i TYLKO to)

Lipa

Post autor: Lipa » 15 paź 2009, 19:55

Jeździsz w ogóle tędy w godzinach szczytu czy tak piszesz żeby pisać? Jeżeli obecne rozwiązanie, gdzie jest kilka linii z Gocławia do Centrum i każda z dupnym rozkładem uważasz za dobre to nie mamy o czym rozmawiać.
Denerwuje mnie podejście co po niektórych użytkowników tego Forum, którzy uzasadniają swoje racje argumentami, które koniec końców sprowadzają się do jednego stwierdzenia: "bo chcę". Jak łatwo jest mieszkając na Gocławiu pisać, że skrócenie 186 wraz z podkręceniem częstotliwości jest dobre a jednoperonowe przesiadki to "przecież nic takiego". Ale jak już takie skrócenie i podkręcenie częstotliwości dotyczyłoby linii, którą ma się pod blokiem wtedy już nie jest to tak samo dobre rozwiązanie.
A argumenty o potrzebie bezpośredniego połączenia Gocławia z Bemowem są tyle samo warte co argumenty osób mieszkających na Piaskach o potrzebie bezpośredniego połączenia z Marysinem w postaci linii 520. Jeżeli tak bardzo zależy komuś na dojechaniu z Gocławia na Bemowo, to po proponowanych przez mnie zmianach mógłby się przesiąść jednoperonowo z silnego 117 na silne 171 na przystanku DH SMYK. Jeżeli zaś chciałby dojechać na Kasprzaka lub Płocką to również będzie się mógł przesiąść jednoperonowo (co prawda tylko w kierunku zachodnim) na przystanku Centrum w silne 501 (w przeciwnym kierunku trzeba będzie przejść "hektar" podziemiami spod Cepelii pod dawne Forum). No niedogodność straszna, wręcz tragedia. ](*,)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 paź 2009, 20:36

Rosa pisze:Obecne 507 jest najlepszą linią na Gocławiu o czym świadczy jej frekwencja i jakiekolwiek grzebanie przy niej byłoby po prostu ZŁE. Będzie można coś kombinować gdy rozgrzebana zostanie Prosta ale nie wcześniej.
A to że nie jest krótka a jeździ dalej niż do Centrum jest jej zaletą a nie wadą. Nie można wszystkich linii przerywać nagle przy Centralnym.
Oczywiście, że fakt wyjeżdżania 507 poza przystanek Emilii Plater jest zaletą tej linii. Wadą jest fakt, że Gocław potrzebuje znacząco innej częstotliwości niż Bemowo. Mnie by się marzyło jedno częste 507 do Śródmieścia i tylko do Śródmieścia. Nie wiem tylko, jak ułożyć trasę, by obsłużyć węzeł Rondo ONZ. Połączenie z nim to chyba jedyny poważny argument za utrzymywaniem dłuższej trasy 507 z punktu widzenia Gocławia.
Gdyby tak było możliwe z przystanku Rondo ONZ 06 (ten w stronę Woli) wykonanie zawrotki na samym rondzie...
Wolfchen pisze:
Lipa pisze:Są tramwaje a do tego wzmocnione 171 przez Rodła.
Myślisz, że to starczy? :-k
Wystarczy. Północny wlot na węźle Bemowo-Ratusz charakteryzuje się wyjątkowo pokaźną nadpodażą miejsc. Przy założeniu utrzymania podaży miejsc na Górczewskiej to i bez wzmacniania 171 na samym Bemowie by się obyło.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 paź 2009, 21:06

pawcio pisze:Północny wlot na węźle Bemowo-Ratusz charakteryzuje się wyjątkowo pokaźną nadpodażą miejsc.
Wcześniej tak już było czy po podkręceniu 523?
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 paź 2009, 21:28

To zobacz, jak wygląda poranny rozkład 523. :D
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 paź 2009, 21:41

Ja wiem, jak wygląda i coś czuję w trzewiach, że z Bemowa za dużo wozów odjeżdża, ale to tylko przeczucie, bo nie jestem tam codziennie :P
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Lipa

Post autor: Lipa » 15 paź 2009, 21:52

pawcio pisze:Oczywiście, że fakt wyjeżdżania 507 poza przystanek Emilii Plater jest zaletą tej linii. Wadą jest fakt, że Gocław potrzebuje znacząco innej częstotliwości niż Bemowo. Mnie by się marzyło jedno częste 507 do Śródmieścia i tylko do Śródmieścia. Nie wiem tylko, jak ułożyć trasę, by obsłużyć węzeł Rondo ONZ. Połączenie z nim to chyba jedyny poważny argument za utrzymywaniem dłuższej trasy 507 z punktu widzenia Gocławia
Jednak jestem zdania, że zwykłe 117 wcale nie byłoby dużo wolniejsze od 507. To raptem 5 przystanków stałych więcej na całej trasie z Gocławia do Centralnego,. Obecnie 111 jedzie od Abrahama jakieś 5-6 minut dłużej do Muzeum Narodowego niż 507 ale robi jeszcze oberek przez Brazylijską i Zwycięzców. Proponowane przez mnie 117 jechałoby tak samo jak obecne 507 zatem ta różnica tak naprawdę nie byłaby odczuwalna. Myślę, że jeżeli udałoby się uzyskać na niej częstotliwość: (8 w mikroszczycie porannym) 10/10/10 to byłaby to kusząca propozycja. W szczytach uzupełniałoby ją szybkie i jadące najmniej korkogenną trasąE-5 o częstotliwości 10' (z mikroszczytem porannym 8').
Natomiast 111 z obecną częstotliwością obsłużyłoby Międzynarodową oraz Francuską a 151 Brukselską i Paryską oraz również Francuską w dowozie do Centrum. 123 na trasie do Zwycięzców pozwoliłoby na zachowanie dowozu Jugosłowiańskiej i Meissnera do kładki zaś 147 przez Saską zapewniłoby tak postulowaną przesiadkę na TŁ dla Zerzenia oraz zastąpiłoby 123 na odcinku Zwycięzców-Dw.Wschodni(Kijowska). Czy to byłoby złe rozwiązanie :?:
Jeżeli Bemowo można wozić do Śródmieścia zwyklakiem + ekspresem i to się sprawdza, to dlaczego Gocław nie mógłby zaimplementować takiego rozwiązania :?:

Rosa

Post autor: Rosa » 15 paź 2009, 21:58

Lipa pisze: Jednak jestem zdania, że zwykłe 117 wcale nie byłoby dużo wolniejsze od 507. To raptem 5 przystanków stałych więcej na całej trasie z Gocławia do Centralnego,.
Zwykłe 151 wcale nie byłoby dużo wolniejsze od 501. To raptem parę przystanków więcej na całej trasie z Gocławia do Centralnego.
I dobrze wiemy jak sie to skonczyło.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 paź 2009, 22:01

Lipa pisze:Jednak jestem zdania, że zwykłe 117 wcale nie byłoby dużo wolniejsze od 507. To raptem 5 przystanków stałych więcej na całej trasie z Gocławia do Centralnego,.
Też jestem skłonny przyznać, że linie czerwone na Gocławiu (z 509 włącznie) to rzecz fajna, aczkolwiek niekonieczna.
Natomiast Twojego projektu nie analizowałem zbyt szczegółowo, gdyż jestem w zasadzie przeciwny istnieniu E-5 w obecnej formie.

mariow

Post autor: mariow » 15 paź 2009, 22:02

co do kwestii zwyklaka podzielam opinię ale jednocześnie nie widzę sensu linii ekspresowej (kursującej tylko do DWC) dla położonego relatywnie blisko centrum Gocławia.
PURA VIDA!

Lipa

Post autor: Lipa » 15 paź 2009, 22:07

Rosa pisze:Zwykłe 151 wcale nie byłoby dużo wolniejsze od 501. To raptem parę przystanków więcej na całej trasie z Gocławia do Centralnego.
I dobrze wiemy jak sie to skonczyło.
Bo uruchomiono E-5 a później 507 i to one przejęły cały ciężar dowozu do centrum. Wcześniej przez Poniatoszczaka jeździły tylko 117 i 111. To pierwsze cały czas kursowało rzadko, nie mówiąc już o 111, które oprócz obecnego oberka na Saskiej Kępie kręciło jeszcze po całym Gocławiu.
Teraz sytuacja uległa diametralnej zmianie, która związana jest z uruchomieniem buspasa na TŁ. Wynaga ona ponownego przestudiowania sposobów dowozu Gocławia do Centrum. Do tej pory autobusy stały w korkach na TŁ, teraz natomiast stoją na Saskiej, Waszyngtona i Moście Poniatowskiego i to raczej się nie zmieni nawet po zakończeniu remontu Francuskiej. Nie można tego nie zauważać i mówić, że wszystko jest OK - jeśli wcale tak nie jest!

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 15 paź 2009, 22:13

Ja optowałbym za układem zwyklak po trasie 507+E-5, ale niech sam Gocław decyduje.
mariow pisze:ale jednocześnie nie widzę sensu linii ekspresowej (kursującej tylko do DWC) dla położonego relatywnie blisko centrum Gocławia.
Ależ ten sens jest, bo ekspres uwalnia pasażerów ściśle docentrowych od tych relacji (co idzie w parze z ilością przystanków, ich obłożeniem oraz kierunkowym popytem w poszczególnym zespole), które obsługują także pośpiechy, ale i linie zwykłe. Odległość nie ma wg mnie przy ekspresach aż takiego znaczenia co wielkość osiedla, z którego wyjeżdżają.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 paź 2009, 22:14

Lipa pisze:Bo uruchomiono E-5 a później 507 i to one przejęły cały ciężar dowozu do centrum.
Owszem. E-5 jest spadkobiercą starego układu.
Lipa pisze:Teraz sytuacja uległa diametralnej zmianie, która związana jest z uruchomieniem buspasa na TŁ. Wynaga ona ponownego przestudiowania sposobów dowozu Gocławia do Centrum. Do tej pory autobusy stały w korkach na TŁ, teraz natomaist stoją na Saskiej, Waszyngtona i Moście Poniatowskiego. Nie można tego nie zauważać i mówić, że wszystko jest OK - jeśli wcale tak nie jest!
A ja Ci będę tłumaczył, że problemem Gocławia nie jest buspas, tylko zamknięcie Paryskiej. To spowodowało zakorkowanie Saskiej i w efekcie Gocławia. Przypominam, że przez 10 dni z buspasem i z otwartą Paryską nie było problemu z wyjazdem z Gocławia.

Lipa

Post autor: Lipa » 15 paź 2009, 22:14

mariow pisze:co do kwestii zwyklaka podzielam opinię ale jednocześnie nie widzę sensu linii ekspresowej (kursującej tylko do DWC) dla położonego relatywnie blisko centrum Gocławia.
Dla mnie to może się nazywać i 417, byleby w szczycie szybko pojechało z Gocławia do Centrum i przez Ateńską, Wał, Most Łazienkowski, Wisłostradę do Alej ominęło choć część korków, nie zatrzymując się nigdzie pomiędzy Afrykańską a Muzeum Narodowym.

ODPOWIEDZ