PKP a PKS
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Już nie hiperbolizuj z tym brakiem wygodnego taboru - wygodnie można dojechać pociągiem w wiele miejsc.
Oczywiście znajdzie się miejsca, gdzie nie ma pociągów (i to całkiem niemało). Są też trasy, gdzie PKS w ogóle nie startuje i odpada w przedbiegach.
Oczywiście znajdzie się miejsca, gdzie nie ma pociągów (i to całkiem niemało). Są też trasy, gdzie PKS w ogóle nie startuje i odpada w przedbiegach.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
W przedziale drugiej klasy, przy ośmiu osobach nawet nie ma jak poczytać gazety, czy nóg wyprostować (choć tego nie da się zrobić, jak ktoś siedzi po przeciwnej stronie). Ale dobra, to nie ten tematMeWa pisze:Już nie hiperbolizuj z tym brakiem wygodnego taboru - wygodnie można dojechać pociągiem w wiele miejsc.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- fik
- Naczelne Chamidło
A w autobusie nie da się tego zrobić nawet, jeśli jesteś jedynym pasażerem.Wolfchen pisze:W przedziale drugiej klasy, przy ośmiu osobach nawet nie ma jak poczytać gazety, czy nóg wyprostować (choć tego nie da się zrobić, jak ktoś siedzi po przeciwnej stronie).
No chyba, że ktoś jest Twojej postury. BP, NNMSP.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- MeWa
- Cukiereczek
Bo w ciasnym PKS-ie to niby można zrobić
Zresztą ja piszę o przypadkach, kiedy można to zrobić w pociągu (podpowiem: można nie oznacza zawsze tak jest), więc nie wiem po co przywołujesz przypadki, które nie są regułą...
Zresztą ja piszę o przypadkach, kiedy można to zrobić w pociągu (podpowiem: można nie oznacza zawsze tak jest), więc nie wiem po co przywołujesz przypadki, które nie są regułą...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Zwykle da się wsadzić nogi pod siedzenie przed sobą...fik pisze:A w autobusie nie da się tego zrobić nawet, jeśli jesteś jedynym pasażerem.
No akurat ja powinienem mieć problemy z ulokowaniem nógfik pisze:No chyba, że ktoś jest Twojej postury. BP, NNMSP.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Gadasz głupoty... Ja jestem zrażony do PKS za czas podróży, komfort no i troszkę cenę.Wolfchen pisze:No nie wiem, czy na niekorzyść, bo pomimo braku ulg ustawowych, to PKS jest zwykle tańszy od koleiMeWa pisze:to akurat na niekorzyść PKS-u.
Na trasach których jeżdżę zawsze w tych 3 kategoriach wygrywa PIC.
marcin89 pisze:Gadasz głupoty... Ja jestem zrażony do PKS za czas podróży, komfort no i troszkę cenę. Na trasach których jeżdżę zawsze w tych 3 kategoriach wygrywa PIC.
RADOM - WARSZAWA ZACHODNIA (tylko relacje pospieszne)
PKS: czas jazdy od 1:35 do 2:15, ceny biletów normalnych od 17,00 do 22,00 zł;
PKP: czas jazdy od 1:46 do 2:10, ceny biletów normalnych od 21,00 do 21,00 zł.
Jak nie ma, jak są. Miałeś na myśli, że w PKSie nie ma wszystkich ulg ustawowych tych, co na kolei. A tak naprawdę nie ma ulg dla studentów zagwarantowanych ustawowo, ale na trasach dalekobieżnych są jako ulgi handlowe. Najgorszy problem z PKS-em, to oprócz zdrętwiałych nóg, jest problem, co będzie, jak komuś się zachce pójść za potrzebą w trakcie jazdy. A tu nie ma jak.Wolfchen pisze:Przy czym ceny lepiej porównywać wg taryfy normalnej, bo w PKSie nie ma ulg ustawowych.
Nie we wszystkichfraktal pisze:A tak naprawdę nie ma ulg dla studentów zagwarantowanych ustawowo, ale na trasach dalekobieżnych są jako ulgi handlowe.
Ponadto z PKSami jest taki problem, że ulga studencka jest zagwarantwana ustawowo dla transportu publicznego, a większość PKSów jest prywatna jednak
Czasem są kibelki, ale raczej na cienkofraktal pisze:Najgorszy problem z PKS-em, to oprócz zdrętwiałych nóg, jest problem, co będzie, jak komuś się zachce pójść za potrzebą w trakcie jazdy.