Budowa meczetu na Ochocie

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 mar 2010, 19:06

BJ pisze:Gdyby muzułmanie (Boże, dawno ich tak ładnie nie określałem) potrafili współżyć bezkonflitkowo i - wedle bardzo starego prawa "naród, który imigruje na teren innego narodu, dostosowywuje się do zasad panujących w tym kraju" - to by nie było problemu.
:arrow: Owszem, do zasad prawnych powinien się jak najbardziej dostosować, ale na pewno nie do religijnych! A w tym przypadku mamy do czynienia z obiektem o takim właśnie charakterze. To może cerkwi też w Polsce powinno nie być?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 27 mar 2010, 19:08

Mi tam nie przeszkadza, że budują sobie ten meczet, ich prawo tak samo jak chrześcijanin chce postawić kościół, prawosławny cerkiew, czy żyd synagogę.
Kiedyś się wypowiadał muzułmanin w TV, gdzie stwierdził, że prawdziwy muzułmanin nie jest terrorystą. A terroryści to islamscy fanatycy, którzy psują opinię muzułmanów. I tu się zgodzę. Bo tylko ten "muzułmański terrorysta" podkłada bomby i robi zamachy terrorystyczne? Chrześcijanin, prawosławny, czy żyd też.

A ci ludzie co protestują jednego nie biorą pod uwagę. W Arabii Saudyjskiej to muzułmanie by protestowali z postawieniem kościoła,a religia chrześcijańska jednak nie jest najliczniejsza, tylko islam.

Muzułmanin to też człowiek a nie tylko terrorysta niosący w kieszeni bombę...

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 mar 2010, 19:55

Moje zdanie jest takie, że katolików w krajach muzułmańskich wycina się za samo bycie katolikiem, a w Polsce, Anglii i innych krajach buduje się im świątynie i zachęca do szacunku dla nich. Niech najpierw uporządkują burdel u siebie i zaczną szanować innych, a potem my zaczniemy szanować ich, bo w odwrotnej kolejności to jest po prostu naiwność.
Tolerować muzułmanów - ok. Jak już wcześniej wspominałem tolerować znaczy tyle co "znosić" (kogoś). I ja znoszę, że są i nic więcej - ze świątyniami wypad do swojego kraju póki nie ogarną tego bajzlu u siebie.
Jeśli będziemy łaskawi i zaczniemy budować, oni z pewnością nam odpłacą zamachem.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 mar 2010, 20:00

KwZ pisze:
fik pisze:Chciałbym, abyś ujął to swoimi słowami, popierając konkretnymi przykładami.
To akurat nie byłoby trudne - np. zamieszki we Francji.
No i zonk, bo zamieszkiw 2005 objęły wszystkie grupy społeczne i religijne występujące wśród francuskich imigrantów, w tym Gabończyków, Kongijczyków i wiele innych, niemających nic wspólnego z islamem; to połączenie było wygodne w obliczu ówczesnej dyskusji o noszeniu hidżabów w szkole.

Notabene, z +/- 3-4 milionów obywateli francuskich pochodzenia północnoafrykańskiego, około 500 tysięcy jest... żydami. Aż dziw, że nikt w polskich mediach tego nie podchwycił!

[ Dodano: |27 Mar 2010|, 2010 20:01 ]
Ikarus 5780 pisze:Moje zdanie jest takie, że katolików w krajach muzułmańskich wycina się za samo bycie katolikiem
Kolejny, co się onetu naczytał ](*,)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 mar 2010, 20:08

Onetu w ogóle nie ruszam, i wszystkiego, co należy do ITI, czytam natomiast inne, wiarygodne gazety.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 mar 2010, 20:09

Znaczy się jakie, że z ciekawości zapytam?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 27 mar 2010, 20:18

fik pisze:No i zonk, bo zamieszki w 2005 objęły wszystkie grupy społeczne
Zgoda, ale zaczęło się od muzułmanów, zgodzisz się?
Ikarus 5780 pisze:buduje się im świątynie
To państwo polskie im się dorzuca? Słyszałem tylko o Świątyni Opatrzności Bożej.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 mar 2010, 20:24

Ikarus 5780 pisze:Moje zdanie jest takie, że katolików w krajach muzułmańskich wycina się za samo bycie katolikiem, a w Polsce, Anglii i innych krajach buduje się im świątynie i zachęca do szacunku dla nich. Niech najpierw uporządkują burdel u siebie i zaczną szanować innych, a potem my zaczniemy szanować ich, bo w odwrotnej kolejności to jest po prostu naiwność.
Tolerować muzułmanów - ok. Jak już wcześniej wspominałem tolerować znaczy tyle co "znosić" (kogoś). I ja znoszę, że są i nic więcej - ze świątyniami wypad do swojego kraju póki nie ogarną tego bajzlu u siebie.
Jeśli będziemy łaskawi i zaczniemy budować, oni z pewnością nam odpłacą zamachem.
Przykre to co piszesz :(
BJ pisze:Problem będzie, jak liczba imigrantów się zwiększy i zaczną się panoszyć bez umiaru, ot co.
Tak - budowa meczetu na Ochocie spowoduje nagły napływ Arabów do Polski =;
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 mar 2010, 20:26

Zgoda, ale zaczęło się od muzułmanów, zgodzisz się?
Ale co to znaczy 'zaczęło się'? :>

Awatar użytkownika
Janek1236
(viper1983)

Post autor: Janek1236 » 27 mar 2010, 20:29

fik pisze:
Ikarus 5780 pisze:Moje zdanie jest takie, że katolików w krajach muzułmańskich wycina się za samo bycie katolikiem
Kolejny, co się onetu naczytał ](*,)
Akurat ostatnio rzeczywiście było kilka takich przypadków w Iraku i Afganistanie..

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 mar 2010, 20:51

Ikarus 5780 pisze:katolików w krajach muzułmańskich wycina się za samo bycie katolikiem, a w Polsce, Anglii i innych krajach buduje się im świątynie
Zgoda, w Polsce buduje się katolikom mnóstwo świątyń, ale w Anglii to już nie jest takie powszechne.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 mar 2010, 20:51

Kilka jednostkowych, nagłośnionych przypadków w krajach dotkniętych wojną ze strony państw chrześcijańskich. W Europie też zdarzają się przypadki morderstw na tle religijnym bądź rasowym, tylko nie pisze się o nich tak często i w takim tonie.

zzz

Post autor: zzz » 27 mar 2010, 21:59

Ikarus 5780 pisze:i wszystkiego, co należy do ITI
A w sygnaturce nazwa klubu nalezacego do ITI

BP, NMSP

TLG

Post autor: TLG » 27 mar 2010, 22:23

Ja mam mieszane uczucia. Budowa świątyni to nic złego. Wszak już przed wojną na Polu Mokotowskim gmina muzułmańska miała postawić meczet. Znacznie większy niż ten, który powstaje na Ochocie, z czterema minaretami, anie jednym, do tego symbolicznym. Osobiście jestem zażenowany postawą organizatorów protestu. Trochę to wygląda jak "protestujemy dla zasady, żeby się pokazać".
Niepokojące w tej chwili jest coś innego niż sam meczet (a właściwie tak na prawdę dom modlitwy) mianowicie źródło finansowania inwestycji i nowo powstała, odrębna gmina z zapleczem z Arabii Saudyjskiej. Gmina ta - o ile dobrze pamiętam - skupia przyjezdnych muzułmanów, raczej niechętnych do asymilacji. Czy może to być potencjalne źródło radykałów? Nie sądzę. Nie od dzisiaj wiadomo, że najlepszym fanatykiem jest ten, kogo się zwerbowało i wyprało mózg. To są niebezpieczni ludzie.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 mar 2010, 22:24

Przez prawie 20 lat mieszkałem przecznicę obok jedynego w Polsce północnej meczetu, zbudowanego na początku lat 80. w Gdańsku i naprawdę nie ma co demonizować. Przecież ten w Warszawie nie ma być jedyny w kraju, kilka już w Polsce istnieje i jakoś nie są kuźnią bombowych samobójców.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ODPOWIEDZ