MichalJ pisze:Autobus nie zwalnia do 10 km/h na rozjazdach.
W Warszawie też nie zwalnia, chyba, że w konkretnych przypadkach (zwykle przed- lub w trakcieremontowych). Zresztą - autobus skręcający na skrzyżowaniu też nie bardzo może to zrobić bezpiecznie z prędkością 50 km/h
Tramwaj chyba tez nie każdy musi...
To inna inszość.
Tu bym szukał rezerw.
To jest oczywiście rezerwa, ale stosunkowo nieduża jednak. Odcinki takie zwykle są związane z węzłami (to dość oczywiste) i z reguły także przystankami, gdzie tramwaj i tak musi stanąć.
Jak to wygląda w innych miastach/krajach? Jakie są dopuszczalne prędkości?
Różnie. Kiedyś miałem nawet zrobić takie zestawienie, ale w końcu sprawa się rozmyła... z przypadków, które pamiętam, to w Zurychu jest 12 na bok i 24 na wprost (ale mają krzyżownice głębokie przy kącie przecięcia 13 st i więcej), w Niemczech jest generalnie 15 na bok, 20-25 na wprost i 25+ na zwrotnicach zjazdowych.
Zgaduję, że pewnie zależy to m.in. od tego, czy skrzyżowanie jest w jezdni, czy wydzielone całkowicie...
Poniekąd - w istocie na szlakach zdarzają się zwrotnice kolejowe (i wówczas na przykład 70 na bok w tunelu w Hanowerze)
Mnie zastanawia co innego - czy przyjęta strategia z przystankami podwójnymi i stosunkowo krótkimi tramwajami jest słuszna. Nie jest ona co prawda niespotykana na Zachodzie (mam na myśli Zachód niemieckojęzyczny), ale ma jednak sporo wad. Bezpieczeństwo, komfort... nawet w sterowaniu, przy obecnych przepisach, lepiej przepuścić dłuższy tramwaj (byle wieloczłonowy) niż dwa tramwaje krótsze.
Jeśli chodzi o Stambuł - na konferencji Light Rail w 2008 roku powiedziano, że tramwaje nie będą dalej w Stambule rozwijane (niezłe audytorium, he he - w tym roku konferencja była w Madrycie, który właśnie zawiesił do odwołania program podwojenia długości sieci tramwajowej

). Prelegent (miejscowy polityk) uniknął jednak dyskusji merytorycznej na temat przyczyn.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.