Przebudowa Nowowiejskiej

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 kwie 2011, 11:00

To nowość jakaś?

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 22 kwie 2011, 11:02

Glonojad pisze:Wieść niesie, że ZTM upiera się, że przystanek Pl. Zbawiciela 05 jest niezbędny do prawidłowej obsługi Śródmieścia. ](*,)
Skoro ten przystanek kiedyś powstał, znaczy że jest potrzebny :p
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 kwie 2011, 11:04

Widocznie musiało, skoro doszło.

Jakoś faktycznie za wymianę spróchniałych podkładów między pl. P. a al. Niep. coś się nie biorą. Absurd wyjdzie kolejny...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 kwie 2011, 11:08

A po co? Wymieni się przy okazji budowy kolejnego przystanku "WYDZIAŁ INŻYNIERII ŚRODOWISKA / SZPITAL PSYCHIATRYCZNY". W końcu przystanki co 120 metrów są niezbędne dla prawidłowej obsługi Śródmieścia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 kwie 2011, 11:40

No weź odpukaj.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 kwie 2011, 15:51

W takich chwilach naprawdę mi się odechciewa. :-"
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 kwie 2011, 17:02

Glonojad pisze:W takich chwilach naprawdę mi się odechciewa. :-"
ale to było do przewidzenia. Myślałeś, że ZTM zgodi się na likwidację przystanku? I to pod kościołem?

Zresztą jak było z Cm. Prawosławnym...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 kwie 2011, 18:21

Trzeba było zacząć od zamiany przystanków przy Waryńskiego na za skrzyżowaniem (z punktu widzenia przesiadki do metra zamiana jest neutralna), a wtedy może by poszło jakoś? Dwa przystanki przy jednej długiej wysepce głupio by im było utrzymywać... :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 kwie 2011, 18:31

MeWa pisze:
Glonojad pisze:W takich chwilach naprawdę mi się odechciewa. :-"
ale to było do przewidzenia. Myślałeś, że ZTM zgodi się na likwidację przystanku? I to pod kościołem?
Ano właśnie ponoć wszystko było na szczeblu dyrektorskim uzgodnione. :-? Tylko jest taki jeden dyrektor, co co trzy dni zmienia zdanie bo z kim innym windą do pracy tym razem pojechał. ](*,)
Trzeba było zacząć od zamiany przystanków przy Waryńskiego na za skrzyżowaniem (z punktu widzenia przesiadki do metra zamiana jest neutralna), a wtedy może by poszło jakoś? Dwa przystanki przy jednej długiej wysepce głupio by im było utrzymywać...
Miałem taki pomysł, ale tam jakiś wjazd bramowy się pałętał a do tego - trudno na siłę wozić pasażerów za skrzyżowanie, jeśli 2/3 z nich chce wysiąść do metra... to nie węzeł tramwajowy, by przesiadki kierunkowe były potrzebne a i w priorytet bezwzględny przez Waryńskiego nie wierzę (zresztą tam są Autobusy w poprzek, mogłoby wyjść na "-" w systemie ).

Dobra, czas wyjść z pracy, zdrowych i spokojnych etc.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 kwie 2011, 20:15

Glonojad pisze: Ano właśnie ponoć wszystko było na szczeblu dyrektorskim uzgodnione.
Ale w ogóle była taka opcja? Kiedy? To nie ty pisałeś ze dwa razy, że ZTM uważa ten układ przystanków za wzorowy?
Miałem taki pomysł, ale tam jakiś wjazd bramowy się pałętał a do tego - trudno na siłę wozić pasażerów za skrzyżowanie, jeśli 2/3 z nich chce wysiąść do metra...
A po południu odwrotnie...

Szop

Post autor: Szop » 22 kwie 2011, 21:42

Glonojad pisze:A tu to raczej był zbiorczy opór drogowców przeciw wyłączaniu ruchu aut. I tak połowę miejsc parkingowych, lekko licząc, wycięto.
MZ nierozsądnie - wycięto po tej stronie, gdzie chodnik i tak jest szeroki, a oprócz tego jest kawałek nieużywanego asfaltu między parkingiem a torami (pozostałość po dawnej, dwukierunkowej organizacji ruchu). A parkowanie równoległe dodatkowo wymusza manewrowanie po torowisku. Czemu nie można było przebudować jak do układu między Pl. Politechniki a Al. Niepodległości, tylko z jednym pasem mniej?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 22 kwie 2011, 21:46

Bo torów postanowiono nie przesuwać nawet o centymetr...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 22 kwie 2011, 23:38

Czy to prawda, że otwarcie skrętu Nowowiejska <-> pl. Konstytucji się opóźni?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 kwie 2011, 8:37

MichalJ pisze:Bo torów postanowiono nie przesuwać nawet o centymetr...
Najważniejsze to mieć idee fixe. :sick: A co tam fakty.

[ Dodano: |23 Kwi 2011|, 2011 08:38 ]
Szop pisze:
Glonojad pisze:A tu to raczej był zbiorczy opór drogowców przeciw wyłączaniu ruchu aut. I tak połowę miejsc parkingowych, lekko licząc, wycięto.
MZ nierozsądnie - wycięto po tej stronie, gdzie chodnik i tak jest szeroki, a oprócz tego jest kawałek nieużywanego asfaltu między parkingiem a torami (pozostałość po dawnej, dwukierunkowej organizacji ruchu). A parkowanie równoległe dodatkowo wymusza manewrowanie po torowisku. Czemu nie można było przebudować jak do układu między Pl. Politechniki a Al. Niepodległości, tylko z jednym pasem mniej?
Niesamowite, udało mi się odpowiedzieć na Twoje pytanie, zanim je zadałeś. :D

MichalJ

Post autor: MichalJ » 23 kwie 2011, 11:46

Tam przecież jest jeden kierunek ruchu samochodów. Wystarczyłoby przesunąć nieco tory i ten pas dla samochodów mógłby być z boku, a torowisko wydzielone (z przejazdami w bramach). Nie wymagałoby to 'wyłączania ruchu aut'. Ale to trzeba mieć idee etc.

ODPOWIEDZ