No tak tak, o wielokrotności mi chodziPaweł_K pisze:I tylko wielokrotności tej kwotyyavorius pisze:Euronet - min. 50 zł
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
O nominaĹach duĹźych i maĹych
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
Za 1,5 zł?MeWa pisze: to nie możesz wydrukować samego rachunku ze stanem konta?
[ Dodano: |10 Sty 2012|, 2012 17:40 ]
Nie, nie. Drugie zdanie było przykładem użycia sytuacji opisanej w zdaniu pierwszymBastian pisze: Post Bepe wyglądał trochę tak, jakby autor prawdziwość pierwszego zdania uzasadniał drugim![]()
Pytałem ostatnio listonosza, który przyniósł Mamie emeryturę, czemu daje w stuzłotówkach, a nie w dwustuzłotówkach. Wyjaśnił mi, że emeryci nie chcą dwustuzłotówek, kilka nosi, ale mało kto się na nie godzi. Podobno dlatego, że starsi ludzie boją się je mieć i płacić nimi w sklepie, ponieważ (zakupy emerytów są zwykle na znacznie mniejsze sumy) jeśli ktoś podpatrzy, że płacone jest banknotem 200 zł za zakupy o wartości kilkunastu/kilkudziesięcu zł, to taki emeryt może paść ofiarą napadu (zostaje mu przeważnie ponad 100 zł reszty).
Większość ludzi pracujących nie otrzymuje w ramach wypłaty żadnej gotówki (kto z Was na tym forum zarabia w gotówce?) - sam praktycznie nie posługuję się gotówką, poza pewną chałturą, z której gotówka szybko mi się kończy (płacę banknotami od razu bo po co je trzymać?). A i tak się dziwię, że nadzwyczaj wielu ludzi gotówkę ma (co widać w sklepie) - skąd?
Tak, że rzadkość banknotu 200-złotowego wydaje mi się całkiem zrozumiała.
Większość ludzi pracujących nie otrzymuje w ramach wypłaty żadnej gotówki (kto z Was na tym forum zarabia w gotówce?) - sam praktycznie nie posługuję się gotówką, poza pewną chałturą, z której gotówka szybko mi się kończy (płacę banknotami od razu bo po co je trzymać?). A i tak się dziwię, że nadzwyczaj wielu ludzi gotówkę ma (co widać w sklepie) - skąd?
Tak, że rzadkość banknotu 200-złotowego wydaje mi się całkiem zrozumiała.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Nie tylko nie zarabiam, ale także większość wydatków ponad 10 zł płacę elektronicznie.JaBaal pisze:(kto z Was na tym forum zarabia w gotówce?)
Pracuje na szaro/czarno (30% PKB = 10 tyś. PLN rocznie / obywatel), kupuje/sprzedaje na bazarze lub drobnego handlowca (np. fryzjer), wypłaca w bankomacie.JaBaal pisze:wielu ludzi gotówkę ma (co widać w sklepie) - skąd?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Solaris U10
Jednak, uważam, że na wczasach ludzie po prostu wybierają z bankomatów. Głupio płacić za lody kartą. Ale u siebie za zakupy ~ 50 zł (a to drobne zakupy) już nie widzę sensu latać do bankomatu i wypłacać. A jednak ludzie wypłacają (chyba?) - po co...?MichalJ pisze:Pojedziecie na wczasy do Białogóry czy innej Jastarni, to zobaczycie, że gotówka rządzi. I to w grubszych wydatkach - przede wszystkim zakwaterowanie, większość jadłodajni, wszystkie drobne rozrywki, lody na patyku i takie tam też...
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Kiedyś czytałem artykuł nt. tego, czy na wakacje zabrać gotówkę czy kartę. Teza była taka, że granica przebiega przez Polskę właśnie - na Zachód kartę, na Wschód gotówkę. W samej Polsce kartę do miast, a na wieś gotówkę.
Zależy, gdzie te zakupy. W supermarkecie, na bazarze? Najbardziej dziwiła mnie Biedronka, że kart nie przyjmują - bankomat przed wejściem był często używany.JaBaal pisze:za zakupy ~ 50 zł (a to drobne zakupy)
Natomiast za zakwaterowanie - po prostu wchodziłem w neta z kompa właściciela, robiłem przelew i było zapłacone. Tak od wielu lat, kiedy płaciłem gotówką, naprawdę nie pamiętam.
EDIT:
EDIT:
W tzw. zwykłym sklepie spożywczym za rogiem. Większość już ma terminale.KwZ pisze:Zależy, gdzie te zakupy. W supermarkecie, na bazarze? Najbardziej dziwiła mnie Biedronka, że kart nie przyjmują - bankomat przed wejściem był często używany.JaBaal pisze:za zakupy ~ 50 zł (a to drobne zakupy)
Ja często płacę kartą, jeśli nie ma w pobliżu bądź nie chce mi się podejść do bankomatu mojego banku. Lubię płacić gotówką, bo po prostu lepiej kontroluję wydatki. Pomijam już, że banknot to banknot, a nie jakiś plastikJaBaal pisze:A jednak ludzie wypłacają (chyba?) - po co...?
Może jestem staroświecki.
Natomiast ja raczej nie robię jednorazowych zakupów powyżej 200 PLN. Jak przyszło mi płacić za coś więcej, to wtedy kartą.