Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

O nominałach dużych i małych

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 sty 2012, 22:28

Załóż sobie 50 zł :D
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Rosa

Post autor: Rosa » 10 sty 2012, 22:29

KwZ pisze:Kiedyś czytałem artykuł nt. tego, czy na wakacje zabrać gotówkę czy kartę. Teza była taka, że granica przebiega przez Polskę właśnie - na Zachód kartę, na Wschód gotówkę. W samej Polsce kartę do miast, a na wieś gotówkę.
No nie bardzo, we Włoszech wolą gotówkę. W hotelu bardzo krzywo patrzyli jak ktos sie upierał na platnosc karta i to rząd tam próbuje teraz wymusic na obywatelach aby płacili kartami na co oni nie bardzo sie chcą zgodzić.
Zreszta u nas też spotykam się z tym ze gotówka jest po prostu taniej. Niewazne czy przez to że ktos nie musi faktury wystawiac czy przez to że nie musi placić operatorowi ale i jemu i mnie oplaca się płacenie gotowką.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 sty 2012, 22:34

Rosa pisze:No nie bardzo, we Włoszech wolą gotówkę.
Bywa różnie. W (nie)sławnej ostatnio Cortinie chcieli od nas 100€ gotówką, w mniejszej Corvarze płaciliśmy kartą.
Rosa pisze:to rząd tam próbuje teraz wymusic na obywatelach aby płacili kartami na co oni nie bardzo sie chcą zgodzić.
A to właśnie z tą aferą w Cortinie, że duża część obrotów była nieksięgowana (i nie płacili podatków od nich).
Rosa pisze:Zreszta u nas też spotykam się z tym ze gotówka jest po prostu taniej. Niewazne czy przez to że ktos nie musi faktury wystawiac czy przez to że nie musi placić operatorowi ale i jemu i mnie oplaca się płacenie gotowką.
Podobno sklepom opłaca się, bo mają szybciej pieniądze na koncie (nie wiem), nie muszą jej liczyć i wozić (wyjdź na ulicę z teczką wartościowszą od nowego samochodu). Z drugiej strony kosztuje łącze i gotówką jest na ogół jednak szybciej.
O co chodzi z fakturą?

paolo11051

Post autor: paolo11051 » 10 sty 2012, 22:37

JaBaal pisze:Albo nigdzie nie idzie, tylko podaje plastyk barmanowi :D
ja mam na to sposób - jak idę do klubu, biorę ze sobą gotówkę, a plastiki zostają w domu. Sprawdza się :D

[ Dodano: |10 Sty 2012|, 2012 22:42 ]
Adam G. pisze:
paolo11051 pisze:Swoją drogą niedawno wszedł zakaz płacenia gotówką kwot powyżej 1000EUR
Ale nigdy nie spotkałem się z sytuacją, by ktoś bał się czy tym bardziej odmówił przyjęcia 200EUR- czy 500EUR-owego banknotu
Dziwne że się nie spotkałeś - praktycznie każdy sklep, fast-food itp. mają z reguły naklejki informujące o tym, że banknotem 200 i 500€ płacić nie można. Tak przynajmniej wygląda to w Niemczech i Holandii, zdaje mi się że we Włoszech było podobnie.
Naprawdę, mówię Ci szczerze - w żadnym sklepie przez 12 lat nie spotkałem takiej informacji ("200, 500 EUR - tych banknotów nie przyjmujemy")
Włosi lubią gotówkę, choć robi się teraz wszystko, by ich od tego odzwyczaić.
Kiedyś nawet widziałem, jak facet za zakupy za 10-15 euro zapłacił banknotem 500EUR. Może dla szpanu :P
Ale nikt się dziwnie nie patrzył, kasjerka wydała resztę, i poszedł sobie. Po prostu normalna sytuacja. Banknot istnieje, to się nim posługujesz. Jeśli go zdobędziesz, najłatwiej w bankach przy wypłacaniu gotówki w oddziale

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 sty 2012, 23:38

We Florencji 2009 i Rzymie 2011 rezerwowałem hotele z użyciem karty, nie przyszłoby mi do głowy zapłacić potem inaczej niż kartą i niewydajemisie, żeby inni goście robili inaczej. Może to jednak od półki cenowej zależy? Marriott to nie był, ale hostel też nie... :)

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 sty 2012, 23:40

Od półki cenowej (myśmy po studencku) i miejsca, Cortina wszak znacznie mniejsza jest.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 10 sty 2012, 23:48

KwZ pisze:Załóż sobie 50 zł
Jak sobie zakładałem konto ok. 200 lat temu, to założyłem sobie limit dzienny 300 PLN, który teraz z jednej strony ostro mnie wkurwia, gdy np. idzie zapłacić za bilety kolejowe 800 PLN i zamiast wyjąć po bożemu 800 z bankomatu i zapłacić (bo jeszcze w PKP nie doszli do terminali chyba :P ), a potem rozliczać ze znajomymi, to się dzierga po te 80 czy ileś tam złotych od każdego i zawsze, ale to zawsze coś się nie zgadza :P
Z drugiej strony ma to swoje plusy, że nie zbankrutuję w jeden dzień :P

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 sty 2012, 23:51

Nie no, gdzie jak gdzie, ale w Warszawie to się za bilet płaci kartą...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 10 sty 2012, 23:53

Mnie się wydaje, że jak kupowałem w bocznej kasie w podziemiach centralnego, to zawsze płaciłem gotówką, a kartą to dałoby się na górze :-k

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 10 sty 2012, 23:54

Ostatnio kupowałem z dwoma kolegami bilety dla 5 osób osób w dwie strony do i z Krakowa i niestety kolega musiał biegać po te siedemsetkilkadziesiąt w gotówce do bankomatu, bo terminal nie działał ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 sty 2012, 0:09

JaBaal pisze:
MichalJ pisze:Pojedziecie na wczasy do Białogóry czy innej Jastarni, to zobaczycie, że gotówka rządzi. I to w grubszych wydatkach - przede wszystkim zakwaterowanie, większość jadłodajni, wszystkie drobne rozrywki, lody na patyku i takie tam też...
Jednak, uważam, że na wczasach ludzie po prostu wybierają z bankomatów. Głupio płacić za lody kartą. Ale u siebie za zakupy ~ 50 zł (a to drobne zakupy) już nie widzę sensu latać do bankomatu i wypłacać. A jednak ludzie wypłacają (chyba?) - po co...?
...po to żeby kupić bilet w kiosku lub bułkę w cukierni chociażby.
Co do wyjazdów - to też różnie, za nocleg w hostelu czy apartamencie na zachodzie też generalnie kartą nie zapłacę, a jeśli duża grupa osób, to łatwiej rozliczać gotówkę.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 11 sty 2012, 8:28

KwZ pisze:Najbardziej dziwiła mnie Biedronka, że kart nie przyjmują - bankomat przed wejściem był często używany.
Dlatego nie przyjmuje, bo musiałaby podnieść ceny, żeby przerzucić na klienta prowizję od transakcji kartą.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 11 sty 2012, 9:38

Koszt obsługi gotówki wbrew pozorom nie jest zerowy. Akceptacja kart to także większe obroty. Rachunek nie jest oczywisty, co widać po tym, że inni karty akceptują.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 11 sty 2012, 9:54

W Biedronce koszty osobowe są utrzymywane na niskim poziomie :-$

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 sty 2012, 15:59

BJ pisze:Lubię płacić gotówką, bo po prostu lepiej kontroluję wydatki.
Ja dokładnie tak samo.
KwZ pisze:Natomiast ja wolę płacić kartą - mam później wykaz poniesionych wydatków.
U mnie to jest na paragonach i w organizerze. Płacąc kartą wydaję więcej, niż jak płacę gotówką - bo zwykle nie chce mi się lecieć do bankomatu ;) Jak też nie znam w sposób ciągły stanu swojego konta. Pomijam także to, że czasem księgowanie płatności kartą następuje po długim czasie - rekord u mnie to biletomat we Wrocławiu - dwa miesiące zwłoki.
BJ pisze:bo jeszcze w PKP nie doszli do terminali chyba
W Radomiu nigdy nie mogłem zapłacić za bilet kolejowy kartą. W kasach KM nie mieli takiego wynalazku jak terminal, a kasa Intercity (tam chyba był - jedyna kasa kolejowa na dworcu 200-tysięcznego miasta) była najzwyczajniej w świecie nieczynna, bo nie jest całodobowa. Może po remoncie dworca się zmieni.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ