Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
SKM S9 - rozkĹad, trasa i obsĹuga linii
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Legionowo ZTCW ma peron 300-metrowy, Gdański chyba nawet oba, więc 2xELF by się tam zmieścił. Powiedzmy jako jakieś ES1 bez przystanków pośrednich.
Technicznie ELFy mają trakcję ukrotnionę, więc sądzę, że eskaemkowe też.
Technicznie ELFy mają trakcję ukrotnionę, więc sądzę, że eskaemkowe też.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A czy ktokolwiek sprawdzał, ile ma elf między skrajnymi drzwiami i czy niedałobysię wskaźników czoła pociągu te 8 m przed peron (ELF ma 108 m) przestawić?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale są o 2 wagony krótsze każdy ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A to, że KMkowe jeżdżą, to nie znaczy, że SKMkowe będą jeździć. Troszkę problemów z tą jazdą wielokrotną było przecież
Ale to akurat do rozwiązania.

Tylko co na to PLK - tego nie wiem.
A to, że KMkowe jeżdżą, to nie znaczy, że SKMkowe będą jeździć. Troszkę problemów z tą jazdą wielokrotną było przecież
Ale to akurat do rozwiązania.
Myślę, że koledzy w SKM zapoznali się z dokumentacjąGlonojad pisze:A czy ktokolwiek sprawdzał, ile ma elf między skrajnymi drzwiami
Tylko co na to PLK - tego nie wiem.
- marcin3001
-
metron
Dzisiaj na S9 także jechałem pociągiem Newag-u i tak sobie pomyślałem czy aby dobrym pomysłem nie byłaby zamiana pociągów na stałe
Nie zdążyłem się rano dokładnie przyjrzeć ale pociąg z Newagu jest krótszy od tego z Pesy więc na S9 będzie możliwość dołączania i odłączania drugiej jednostki a dłuższy ELF| bardziej przyda się na trasie np do Pruszkowa gdzie zawsze są pasażerowie
Nie zdążyłem się rano dokładnie przyjrzeć ale pociąg z Newagu jest krótszy od tego z Pesy więc na S9 będzie możliwość dołączania i odłączania drugiej jednostki a dłuższy ELF| bardziej przyda się na trasie np do Pruszkowa gdzie zawsze są pasażerowie
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja mam to sprawdzać? A to ja zarządzam przewozami kolejowymi w sieci ZTM? Ja zamówilem 8 metrów za długie elfy, żeby wycisnąć co się da z pojemności stacji, która kluczowa dla potoku pasażerskiego na swojej trasie na pewno nie będzie? Ja tylko zapytałem, czy ktoś to sprawdził, nikomu nie każę tego robić.
Podwójne Newagi 19We kursują na S1....metron pisze: Nie zdążyłem się rano dokładnie przyjrzeć ale pociąg z Newagu jest krótszy od tego z Pesy więc na S9 będzie możliwość dołączania i odłączania drugiej jednostki a dłuższy ELF| bardziej przyda się na trasie np do Pruszkowa gdzie zawsze są pasażerowie
-
metron
Przecież to Polska, z jednej strony zarządca infrastruktury który akceptuje i dopuszcza do stosowania perony w Płudach w których ledwo mieszczą się dwie jednostki starego kibla. Z drugiej zaś przewoźnik który nie sprawdza i kupuje jedne z najdłuższych pociągów w Polsce które to pociągi okazują się zupełnie nieekonomiczne poza szczytem, nie można ich połączyć bo nie zmieszczą się w peronie a poza szczytem wiozą powietrze
Koleje Mazowieckie przemyślały sprawę bardziej dokładnie i ich pociągami można zarządzać dużo lepiej
Koleje Mazowieckie przemyślały sprawę bardziej dokładnie i ich pociągami można zarządzać dużo lepiej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pociągi jednoprzestrzenne są jednak bezpieczniejsze (a poczucie bezpieczeństwa osobistego wśród pasażerów kolei nie jest zdaje się zbyt wysokie), poza tym umożliwiają częściowe wyrównanie napełnienia w pociągu.
ja bym Się nie obraził na zamianę tego na elfaprzewoz pisze:Podwójne Newagi 19We kursują na S1....
Zresztą nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem było by dać
na S1 2x(2x19WE) i 5 x Impuls
na S2 Elfy
na S3 Elfy / o ile taka będzie numeracja linii lotniskowej do legionowa /
na obecnej S9 4 X (2x14 WE) i 1x Impuls
zawsze łatwiej robić podziały składów
O ile w godzinach szczytu składy są pełne to poza nimi obłożenie jest niewielkie i łączone składy z 19WE i 14WE można porostu podzielić