Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

SKM S9 - rozkład, trasa i obsługa linii

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 kwie 2012, 20:08

Legionowo ZTCW ma peron 300-metrowy, Gdański chyba nawet oba, więc 2xELF by się tam zmieścił. Powiedzmy jako jakieś ES1 bez przystanków pośrednich.

Technicznie ELFy mają trakcję ukrotnionę, więc sądzę, że eskaemkowe też.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 25 kwie 2012, 20:15

Tylko jeśli takie ES9 nie będzie stawać choćby na Zoo, to dwuskłady nie będą na nim potrzebne, i kółeczko się zamyka.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 kwie 2012, 20:24

A czy ktokolwiek sprawdzał, ile ma elf między skrajnymi drzwiami i czy niedałobysię wskaźników czoła pociągu te 8 m przed peron (ELF ma 108 m) przestawić?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
michalek^

Post autor: michalek^ » 25 kwie 2012, 20:25

Przecież KM'owe ELFY jeżdżą po dwa składy... Do tego na podobnej trasie co S9

przewoz

Post autor: przewoz » 25 kwie 2012, 20:33

Ale są o 2 wagony krótsze każdy :]
A to, że KMkowe jeżdżą, to nie znaczy, że SKMkowe będą jeździć. Troszkę problemów z tą jazdą wielokrotną było przecież ;)
Ale to akurat do rozwiązania.
Glonojad pisze:A czy ktokolwiek sprawdzał, ile ma elf między skrajnymi drzwiami
Myślę, że koledzy w SKM zapoznali się z dokumentacją ;)
Tylko co na to PLK - tego nie wiem.

Awatar użytkownika
marcin3001

Post autor: marcin3001 » 25 kwie 2012, 20:34

Żadnych ES9, jak już na zielonej Białołęce pocięto autobusy (i słusznie) to chociaż pociągiem dajcie pojeździć :) Można zrobić tak, że drzwi się otwierają na przystankach pośrednich tylko w pierwszej jednostce, a druga jedzie 'bezpośrednio' :P

MichalJ

Post autor: MichalJ » 25 kwie 2012, 20:37

Glonojad pisze:A czy ktokolwiek sprawdzał, ile ma elf między skrajnymi drzwiami i czy niedałobysię wskaźników czoła pociągu te 8 m przed peron (ELF ma 108 m) przestawić?
To jeszcze ukresy posprawdzaj, jeśli to stacja, i czy semaforów nie trzeba przestawić...

metron

Post autor: metron » 25 kwie 2012, 21:09

Dzisiaj na S9 także jechałem pociągiem Newag-u i tak sobie pomyślałem czy aby dobrym pomysłem nie byłaby zamiana pociągów na stałe
Nie zdążyłem się rano dokładnie przyjrzeć ale pociąg z Newagu jest krótszy od tego z Pesy więc na S9 będzie możliwość dołączania i odłączania drugiej jednostki a dłuższy ELF| bardziej przyda się na trasie np do Pruszkowa gdzie zawsze są pasażerowie

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 kwie 2012, 21:11

Ja mam to sprawdzać? A to ja zarządzam przewozami kolejowymi w sieci ZTM? Ja zamówilem 8 metrów za długie elfy, żeby wycisnąć co się da z pojemności stacji, która kluczowa dla potoku pasażerskiego na swojej trasie na pewno nie będzie? Ja tylko zapytałem, czy ktoś to sprawdził, nikomu nie każę tego robić.

przewoz

Post autor: przewoz » 25 kwie 2012, 21:59

metron pisze: Nie zdążyłem się rano dokładnie przyjrzeć ale pociąg z Newagu jest krótszy od tego z Pesy więc na S9 będzie możliwość dołączania i odłączania drugiej jednostki a dłuższy ELF| bardziej przyda się na trasie np do Pruszkowa gdzie zawsze są pasażerowie
Podwójne Newagi 19We kursują na S1....

metron

Post autor: metron » 25 kwie 2012, 22:59

Przecież to Polska, z jednej strony zarządca infrastruktury który akceptuje i dopuszcza do stosowania perony w Płudach w których ledwo mieszczą się dwie jednostki starego kibla. Z drugiej zaś przewoźnik który nie sprawdza i kupuje jedne z najdłuższych pociągów w Polsce które to pociągi okazują się zupełnie nieekonomiczne poza szczytem, nie można ich połączyć bo nie zmieszczą się w peronie a poza szczytem wiozą powietrze
Koleje Mazowieckie przemyślały sprawę bardziej dokładnie i ich pociągami można zarządzać dużo lepiej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 kwie 2012, 23:14

Pociągi jednoprzestrzenne są jednak bezpieczniejsze (a poczucie bezpieczeństwa osobistego wśród pasażerów kolei nie jest zdaje się zbyt wysokie), poza tym umożliwiają częściowe wyrównanie napełnienia w pociągu.

Nxo

Post autor: Nxo » 26 kwie 2012, 9:41

przewoz pisze:Podwójne Newagi 19We kursują na S1....
ja bym Się nie obraził na zamianę tego na elfa :)

Zresztą nie wiem czy nie lepszym rozwiazaniem było by dać

na S1 2x(2x19WE) i 5 x Impuls
na S2 Elfy
na S3 Elfy / o ile taka będzie numeracja linii lotniskowej do legionowa /
na obecnej S9 4 X (2x14 WE) i 1x Impuls

zawsze łatwiej robić podziały składów
O ile w godzinach szczytu składy są pełne to poza nimi obłożenie jest niewielkie i łączone składy z 19WE i 14WE można porostu podzielić

Awatar użytkownika
michalek^

Post autor: michalek^ » 26 kwie 2012, 16:28

Nxo pisze: 5 x Impuls
co to za pociąg?

przewoz

Post autor: przewoz » 26 kwie 2012, 16:35

35We. Zostańmy przy tej nazwie :)

ODPOWIEDZ