Przegubowiec

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
29 Ikarusów

Post autor: 29 Ikarusów » 03 cze 2012, 22:47

Trzymając kciuki za "Przegubowca" proponuję dla otuchy zerknąć w art. 4 Ustawy o prawie autorskim:
"Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe." :!: :!: :!: :!: :!:

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 083&type=3

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 cze 2012, 23:28

prosper5250 pisze:Jako że dokładałem się od pół roku na serwer, oddałem portalowi setki godzin na poprawianie błędów, porządkowanie
Zgodnie z tą deklaracją jesteś stroną w sprawie i też możesz zostać obciążony częścią ew. kary. To, że jeden z kolegów wziął na siebie odpowiedzialność, to w przypadku ew. postępowania nie będzie miało znaczenia. Stąd ostrożnie z wypowiedziami.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 03 cze 2012, 23:49

MisiekK pisze:
prosper5250 pisze:Jako że dokładałem się od pół roku na serwer, oddałem portalowi setki godzin na poprawianie błędów, porządkowanie
Zgodnie z tą deklaracją jesteś stroną w sprawie i też możesz zostać obciążony częścią ew. kary. To, że jeden z kolegów wziął na siebie odpowiedzialność, to w przypadku ew. postępowania nie będzie miało znaczenia. Stąd ostrożnie z wypowiedziami.
Robienie tajemnicy nie ma najmniejszego sensu.

Wręcz przeciwnie - im otwarciej będzie się o tych problemach mówić, tym większa szansa że znajdzie się ktoś, kto może pomóc. Prawniczo, finansowo, jakkolwiek.

Skończmy z tym cyrkiem, proszę.
noidea

3872

Post autor: 3872 » 03 cze 2012, 23:56

Zamknięte i basta.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 cze 2012, 0:04

Adam G. pisze:im otwarciej będzie się o tych problemach mówić, tym większa szansa że znajdzie się ktoś, kto może pomóc. Prawniczo, finansowo, jakkolwiek.
A może już znaleziono pomoc i trwają negocjacje, nie pomyślałeś o tym? Myślę, że koledzy z Przegubowca opiszą o co chodziło za kilka dni, więc nie ma się co frustrować.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

3872

Post autor: 3872 » 04 cze 2012, 0:10

Niestety zamknięte.

bepe

Post autor: bepe » 04 cze 2012, 0:11

MisiekK pisze: Zgodnie z tą deklaracją jesteś stroną w sprawie i też możesz zostać obciążony częścią ew. kary. To, że jeden z kolegów wziął na siebie odpowiedzialność, to w przypadku ew. postępowania nie będzie miało znaczenia
Jakaś podstawa dla takich twierdzeń? Bo rzucanie tego rodzaju słów bez dokładnego poznania sytuacji właścicielskiej i "administratorskiej" serwisu (na podstawie dokumentów, a nie usłyszenia z drugiej albo trzeciej ręki) uważam za dość odważne.

3872

Post autor: 3872 » 04 cze 2012, 0:15

Solidna podstawa.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 cze 2012, 0:21

bepe pisze:Jakaś podstawa dla takich twierdzeń? Bo rzucanie tego rodzaju słów bez dokładnego poznania sytuacji właścicielskiej i "administratorskiej" serwisu (na podstawie dokumentów, a nie usłyszenia z drugiej albo trzeciej ręki) uważam za dość odważne.
W takiej sytuacji pierwsze co zostaje wyciągnięte to lista osób pracujących przy portalu. Nikt nie wnika w podział zadań. I zaczyna się RWD, co skutkuje obdzieleniem po równo.

bepe

Post autor: bepe » 04 cze 2012, 0:21

Ja pytam, czy MisiekK ma jakiekolwiek podstawy do tak daleko idących twierdzeń dotyczących uczestników/stron ewentualnego postępowania. Od wiedzy o sytuacji ekonomicznej do wiedzy o sytuacji prawnej droga może być bardzo daleka.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 cze 2012, 0:53

MichalJ pisze:
Bastian pisze: Zakładam, że zdjęcia są bezpieczne. Trzeba po prostu poczekać na wyjaśnienie sprawy.
Na razie to trochę tak wygląda, jakby całe youtube się zwinęło, bo Disney się poskarżył, że ktoś wrzucił jeden film z Kaczorem Donaldem.
Tak to działa w Turcji, gdzie wszyscy ISP dostali nakaz zablokowania yt, bo pojawiły się filmiki obrażające Kemala. :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 04 cze 2012, 8:36

MisiekK pisze:
Ale ja jestem w stanie dołożyć się do wyznaczonego haraczu, jeśli rzeczywiście sądownie został by zatwierdzony! Problem, że jestem jedyny i aż takiej kwoty nie mam. Gdybym miał, to bym dał.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |4 Cze 2012|, 2012 08:48 ]
Korekta cytowania.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 04 cze 2012, 17:34

JasieK w swoim podpisie pisze:Nowe wcielenie Przegubowca - POLECAM! :smile:
http://prosper5250.c0.pl/index.php?cat=0
Czy galerię/stronę użytkownika WawKomu można nazwać nowym wcieleniem P.? :>

bartoni722

Post autor: bartoni722 » 04 cze 2012, 17:49

Tak - parę osób z Przegubowca już tam przeszło, jest też kilka osób nowych, nie związanych z P. Teraz to jest jedyna galeria o stołecznej komunikacji. (Kiedyś był bodajże FOTBUS ale już chyba nie istnieje.
I już nie stały pasażer świetnej linii 527. :(

Adam G.

Post autor: Adam G. » 04 cze 2012, 17:51

bartoni722 pisze:Tak - parę osób z Przegubowca już tam przeszło, jest też kilka osób nowych, nie związanych z P. Teraz to jest jedyna galeria o stołecznej komunikacji. (Kiedyś był bodajże FOTBUS ale już chyba nie istnieje.
Nie zmienia to faktu, że porównywanie tego "serwisu" do Przegubowca to przeogromne nadużycie. Z całym szacunkiem dla autora.
noidea

Zablokowany