Wyrok w sprawie kontrolerzy kontra gapowicz
Moderator: JacekM
Coraz mniej rozumiem nasze sądy. Pasażer popełniający wykroczenie (szalbierstwo) jest nietykalny. Niedługo strach będzie zatrzymać zabójcę, bo sąd stwierdzi, że naruszono jego wolność.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast
Nic dodać, nic ująć.eM pisze:kontroler to nie jest policjant, żeby komuś zakładać dźwignię. O glebowaniu nie wspominając... Nie w demokratycznym państwie prawnym.
Wydaje mi się, że sedno tkwi gdzie indziej - tzw. środki przymusu bezpośredniego (a są wśród nich m.in. siła fizyczna i chwyty obezwładniające) mogą prawnie stosować określone grupy zawodowe. Wspólnym ich mianownikiem jest dość rozbudowane szkolenie prawne i praktyczne w zakresie stosowania śpb (m.ni. policjanci, strażnicy miejscy, straz graniczna, BOR). Kontrolerzy biletów to jednak nie jest grupa zawodowa, której należałoby zezwolić na używanie śpb.eM pisze:Wątpię, żeby prawodawcy pozwolili sobie na doprecyzowanie przepisu o uprawnieniu kontrolera do "ujęcia", bo ich media z wyborcami zjedzą na śniadanie - wiadomo, że ludzie w swojej masie kontrolerów po prostu nienawidzą, w powszechnym przekonaniu to aparat ucisku i tyle. Każde zwiększenie ich uprawnień zostanie odebrane negatywnie, zapis pozwalający "ująć" gapowicza to zgniły kompromis.
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja bardzo chętnie.bepe pisze:Może zamiast dyskutować nad artykułem z gazeta.pl, podyskutujmy nad samym wyrokiem? Mogę napisać do sądu wniosek o udostępnienie uzasadnienia i potem wrzucić je tu na forum, ale trzeba poczekać ze trzy tygodnie aż pisemne uzasadnienie zostanie sporządzone.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dokładnie o tym myślałam pisząc, że kontroler to nie policjant. To zupełnie inne metody doboru pracowników/funkcjonariuszy, inne - bardziej restrykcyjne dla policjantów - metody selekcji, weryfikacji psychologicznej i osobowej, inne wreszcie - dużo silniejsze - ustawowe fundamenty posiadanych uprawnień. I tak dalej...Martens pisze:Wydaje mi się, że sedno tkwi gdzie indziej - tzw. środki przymusu bezpośredniego (a są wśród nich m.in. siła fizyczna i chwyty obezwładniające) mogą prawnie stosować określone grupy zawodowe. Wspólnym ich mianownikiem jest dość rozbudowane szkolenie prawne i praktyczne w zakresie stosowania śpb (m.ni. policjanci, strażnicy miejscy, straz graniczna, BOR). Kontrolerzy biletów to jednak nie jest grupa zawodowa, której należałoby zezwolić na używanie śpb.eM pisze:Wątpię, żeby prawodawcy pozwolili sobie na doprecyzowanie przepisu o uprawnieniu kontrolera do "ujęcia", bo ich media z wyborcami zjedzą na śniadanie - wiadomo, że ludzie w swojej masie kontrolerów po prostu nienawidzą, w powszechnym przekonaniu to aparat ucisku i tyle. Każde zwiększenie ich uprawnień zostanie odebrane negatywnie, zapis pozwalający "ująć" gapowicza to zgniły kompromis.
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95
Ok, tylko musimy ustalić sąd właściwy. Znalazłem taką informację:
A zatem pytanie, czy linia 164 w Krakowie w sierpniu 2011 r, kursowała w (na?) Krowodrzy lub w jej okolicach (okręgi nie zawsze zgadzają się z nazwami - np. SR dla Warszawy-Żoliborza ma w okręgu także Bielany)?
Nazwisko prokuratora wskazuje także, że może to być SR dla Krakowa-Krowodrzy, ale właściwość prokuratury jest ukształtowana inaczej niż właściwość sądów.Nigeryjczyk opowiedział nam swoją wersję wydarzeń z 3 sierpnia. Jechał z Piasków Nowych autobusem 164, wcześniej zostawił córkę u teściowej.
A zatem pytanie, czy linia 164 w Krakowie w sierpniu 2011 r, kursowała w (na?) Krowodrzy lub w jej okolicach (okręgi nie zawsze zgadzają się z nazwami - np. SR dla Warszawy-Żoliborza ma w okręgu także Bielany)?
- fik
- Naczelne Chamidło
Piaski Nowe to drugi koniec miasta, administracyjnie to dzielnica XI, Podgórze Duchackie.bepe pisze: A zatem pytanie, czy linia 164 w Krakowie w sierpniu 2011 r, kursowała w (na?) Krowodrzy lub w jej okolicach (okręgi nie zawsze zgadzają się z nazwami - np. SR dla Warszawy-Żoliborza ma w okręgu także Bielany)?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
No ale przecież on jechał z Piasków Nowych. 164 dojeżdża na Górkę Narodową, więc wszystko się z tą Krowodrzą może zgadzać.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jest też taka informacja:
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Krowodrzy w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Krowodrza oraz gmin: Czernichów, Jerzmanowice-Przeginia, Krzeszowice, Liszki, Wielka Wieś, Zabierzów i Zielonki,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Nowej Huty w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Nowa Huta oraz gmin: Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Koniusza, Koszyce, Nowe Brzesko, Pałecznica, Proszowice i Radziemice,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Podgórza w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Podgórze,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Śródmieście oraz gmin: Charsznica, Gołcza, Iwanowice, Kozłów, Książ Wielki, Michałowice, Miechów, Racławice, Skała, Słaboszów, Słomniki i Sułoszowa.
(pan minister jest z Krakowa i kieruje się duchem, a nie literą, więc mógł sobie pisać o "granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy...")
W Krakowie są następujące sądy rejonowe:- Była to linia 164 na Clepardii. Kolega ujawnił pasażera bez biletu. Widziałam, że oskarżony chciał przeskoczyć nad pasażerami. Koledzy go przytrzymali i doszło do szarpaniny - mówi jeden z kontrolerów, biorący udział w zdarzeniu. - Wtedy oskarżony Ibrahim S. rozerwał koszulę i ugryzł kontrolera. Później jeszcze uderzył moją koleżankę - dodaje.
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Krowodrzy w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Krowodrza oraz gmin: Czernichów, Jerzmanowice-Przeginia, Krzeszowice, Liszki, Wielka Wieś, Zabierzów i Zielonki,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Nowej Huty w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Nowa Huta oraz gmin: Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Koniusza, Koszyce, Nowe Brzesko, Pałecznica, Proszowice i Radziemice,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Podgórza w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Podgórze,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Śródmieście oraz gmin: Charsznica, Gołcza, Iwanowice, Kozłów, Książ Wielki, Michałowice, Miechów, Racławice, Skała, Słaboszów, Słomniki i Sułoszowa.
(pan minister jest z Krakowa i kieruje się duchem, a nie literą, więc mógł sobie pisać o "granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy...")
- MeWa
- Cukiereczek
Mieliśmy coś podobnego w Warszawie (bez sprawy sądowej):
http://www.rynek-kolejowy.pl/35069/Brut ... sprawe.htm
http://www.rynek-kolejowy.pl/35110/ZTM_ ... utalny.htm
http://www.rynek-kolejowy.pl/35069/Brut ... sprawe.htm
http://www.rynek-kolejowy.pl/35110/ZTM_ ... utalny.htm
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Proszę wstać, sąd idzie
Udało mi się zanonimizować pismo przewodnie (wygląda to tak sobie, ale nie ma żadnego powodu, aby moje dane hulały sobie po internecie), więc mogę wrzucić tutaj. Przeczytałem "na szybko" - uzasadnienie mnie, szczerze mówiąc, nie powaliło. Trochę na zasadzie "tak jest, bo tak mi się wydaje". Najistotniejsze elementy uzasadnienia znajdują się dopiero mniej więcej od strony 9 (według numeracji stron z pliku, a nie z treści uzasadnienia).
Miłej lektury
http://www.sendspace.pl/file/b22e056cee8638a199b0143
Udało mi się zanonimizować pismo przewodnie (wygląda to tak sobie, ale nie ma żadnego powodu, aby moje dane hulały sobie po internecie), więc mogę wrzucić tutaj. Przeczytałem "na szybko" - uzasadnienie mnie, szczerze mówiąc, nie powaliło. Trochę na zasadzie "tak jest, bo tak mi się wydaje". Najistotniejsze elementy uzasadnienia znajdują się dopiero mniej więcej od strony 9 (według numeracji stron z pliku, a nie z treści uzasadnienia).
Miłej lektury
http://www.sendspace.pl/file/b22e056cee8638a199b0143