Wyrok w sprawie kontrolerzy kontra gapowicz

Moderator: JacekM

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 06 sty 2013, 12:23

Coraz mniej rozumiem nasze sądy. Pasażer popełniający wykroczenie (szalbierstwo) jest nietykalny. Niedługo strach będzie zatrzymać zabójcę, bo sąd stwierdzi, że naruszono jego wolność.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

Martens

Post autor: Martens » 06 sty 2013, 13:03

eM pisze:kontroler to nie jest policjant, żeby komuś zakładać dźwignię. O glebowaniu nie wspominając... Nie w demokratycznym państwie prawnym.
Nic dodać, nic ująć.
eM pisze:Wątpię, żeby prawodawcy pozwolili sobie na doprecyzowanie przepisu o uprawnieniu kontrolera do "ujęcia", bo ich media z wyborcami zjedzą na śniadanie - wiadomo, że ludzie w swojej masie kontrolerów po prostu nienawidzą, w powszechnym przekonaniu to aparat ucisku i tyle. Każde zwiększenie ich uprawnień zostanie odebrane negatywnie, zapis pozwalający "ująć" gapowicza to zgniły kompromis.
Wydaje mi się, że sedno tkwi gdzie indziej - tzw. środki przymusu bezpośredniego (a są wśród nich m.in. siła fizyczna i chwyty obezwładniające) mogą prawnie stosować określone grupy zawodowe. Wspólnym ich mianownikiem jest dość rozbudowane szkolenie prawne i praktyczne w zakresie stosowania śpb (m.ni. policjanci, strażnicy miejscy, straz graniczna, BOR). Kontrolerzy biletów to jednak nie jest grupa zawodowa, której należałoby zezwolić na używanie śpb.

bepe

Post autor: bepe » 06 sty 2013, 14:20

Może zamiast dyskutować nad artykułem z gazeta.pl, podyskutujmy nad samym wyrokiem? Mogę napisać do sądu wniosek o udostępnienie uzasadnienia i potem wrzucić je tu na forum, ale trzeba poczekać ze trzy tygodnie aż pisemne uzasadnienie zostanie sporządzone.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 sty 2013, 14:49

bepe pisze:Może zamiast dyskutować nad artykułem z gazeta.pl, podyskutujmy nad samym wyrokiem? Mogę napisać do sądu wniosek o udostępnienie uzasadnienia i potem wrzucić je tu na forum, ale trzeba poczekać ze trzy tygodnie aż pisemne uzasadnienie zostanie sporządzone.
Ja bardzo chętnie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
eM

Post autor: eM » 06 sty 2013, 15:18

Martens pisze:
eM pisze:Wątpię, żeby prawodawcy pozwolili sobie na doprecyzowanie przepisu o uprawnieniu kontrolera do "ujęcia", bo ich media z wyborcami zjedzą na śniadanie - wiadomo, że ludzie w swojej masie kontrolerów po prostu nienawidzą, w powszechnym przekonaniu to aparat ucisku i tyle. Każde zwiększenie ich uprawnień zostanie odebrane negatywnie, zapis pozwalający "ująć" gapowicza to zgniły kompromis.
Wydaje mi się, że sedno tkwi gdzie indziej - tzw. środki przymusu bezpośredniego (a są wśród nich m.in. siła fizyczna i chwyty obezwładniające) mogą prawnie stosować określone grupy zawodowe. Wspólnym ich mianownikiem jest dość rozbudowane szkolenie prawne i praktyczne w zakresie stosowania śpb (m.ni. policjanci, strażnicy miejscy, straz graniczna, BOR). Kontrolerzy biletów to jednak nie jest grupa zawodowa, której należałoby zezwolić na używanie śpb.
Dokładnie o tym myślałam pisząc, że kontroler to nie policjant. To zupełnie inne metody doboru pracowników/funkcjonariuszy, inne - bardziej restrykcyjne dla policjantów - metody selekcji, weryfikacji psychologicznej i osobowej, inne wreszcie - dużo silniejsze - ustawowe fundamenty posiadanych uprawnień. I tak dalej...
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95

bepe

Post autor: bepe » 06 sty 2013, 16:24

Ok, tylko musimy ustalić sąd właściwy. Znalazłem taką informację:
Nigeryjczyk opowiedział nam swoją wersję wydarzeń z 3 sierpnia. Jechał z Piasków Nowych autobusem 164, wcześniej zostawił córkę u teściowej.
Nazwisko prokuratora wskazuje także, że może to być SR dla Krakowa-Krowodrzy, ale właściwość prokuratury jest ukształtowana inaczej niż właściwość sądów.

A zatem pytanie, czy linia 164 w Krakowie w sierpniu 2011 r, kursowała w (na?) Krowodrzy lub w jej okolicach (okręgi nie zawsze zgadzają się z nazwami - np. SR dla Warszawy-Żoliborza ma w okręgu także Bielany)?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 sty 2013, 16:33

bepe pisze: A zatem pytanie, czy linia 164 w Krakowie w sierpniu 2011 r, kursowała w (na?) Krowodrzy lub w jej okolicach (okręgi nie zawsze zgadzają się z nazwami - np. SR dla Warszawy-Żoliborza ma w okręgu także Bielany)?
Piaski Nowe to drugi koniec miasta, administracyjnie to dzielnica XI, Podgórze Duchackie.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 06 sty 2013, 16:40

No ale przecież on jechał z Piasków Nowych. 164 dojeżdża na Górkę Narodową, więc wszystko się z tą Krowodrzą może zgadzać.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

bepe

Post autor: bepe » 06 sty 2013, 17:47

Jest też taka informacja:
- Była to linia 164 na Clepardii. Kolega ujawnił pasażera bez biletu. Widziałam, że oskarżony chciał przeskoczyć nad pasażerami. Koledzy go przytrzymali i doszło do szarpaniny - mówi jeden z kontrolerów, biorący udział w zdarzeniu. - Wtedy oskarżony Ibrahim S. rozerwał koszulę i ugryzł kontrolera. Później jeszcze uderzył moją koleżankę - dodaje.
W Krakowie są następujące sądy rejonowe:

Sąd Rejonowy dla Krakowa-Krowodrzy w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Krowodrza oraz gmin: Czernichów, Jerzmanowice-Przeginia, Krzeszowice, Liszki, Wielka Wieś, Zabierzów i Zielonki,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Nowej Huty w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Nowa Huta oraz gmin: Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Koniusza, Koszyce, Nowe Brzesko, Pałecznica, Proszowice i Radziemice,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Podgórza w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Podgórze,
Sąd Rejonowy dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie - dla części miasta w granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy Śródmieście oraz gmin: Charsznica, Gołcza, Iwanowice, Kozłów, Książ Wielki, Michałowice, Miechów, Racławice, Skała, Słaboszów, Słomniki i Sułoszowa.

(pan minister jest z Krakowa i kieruje się duchem, a nie literą, więc mógł sobie pisać o "granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy...")

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 sty 2013, 17:51

bepe pisze:"granicach ustalonych tradycyjnie dla dzielnicy...")
To zdaje się pokłosie starego podziału administracyjnego, kiedy to Kraków był podzielony na cztery gminy. Clepardia to zdecydowanie Krowodrza w takim układzie.

bepe

Post autor: bepe » 06 sty 2013, 17:52

fik pisze: To zdaje się pokłosie starego podziału administracyjnego
Ale rozporządzenie o ustaleniu siedzib i właściwości sądów jest z 25 października 2012...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 sty 2013, 23:27

STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

bepe

Post autor: bepe » 11 sty 2013, 10:55

Postępy w sprawie: SR Kraków-Krowodrza, IX Wydział Karny, sygn. akt IX K 872/11/K (dziwna jakaś...), termin (instrukcyjny) na sporządzenie uzasadnienia przez sędziego mija 18 stycznia, więc wtedy będzie można pisać wniosek (na razie nie ma się co spieszyć).

bepe

Post autor: bepe » 08 lut 2013, 13:59

Mam wyrok. Jak ktoś chce, to proszę o PW z adresem email. Wyślę dziś późnym wieczorem albo jakoś w weekend.

bepe

Post autor: bepe » 09 lut 2013, 6:32

Proszę wstać, sąd idzie ;)

Udało mi się zanonimizować pismo przewodnie (wygląda to tak sobie, ale nie ma żadnego powodu, aby moje dane hulały sobie po internecie), więc mogę wrzucić tutaj. Przeczytałem "na szybko" - uzasadnienie mnie, szczerze mówiąc, nie powaliło. Trochę na zasadzie "tak jest, bo tak mi się wydaje". Najistotniejsze elementy uzasadnienia znajdują się dopiero mniej więcej od strony 9 (według numeracji stron z pliku, a nie z treści uzasadnienia).

Miłej lektury

http://www.sendspace.pl/file/b22e056cee8638a199b0143

ODPOWIEDZ