(!) Tramwajem na Tarchomin

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
sprinter
(ziuuu.ex.1205)

Post autor: sprinter » 25 sty 2013, 21:37

Dziś po raz pierwszy przejechałem się tramwajem na Moście Północnym. Krótko mówiąc - porażka do kwadratu. Około 15 jechałem na Stare Świdry. Przez cały czas jechały 3 osoby poza mną. Liczyłem czas stania tego czegoś na skrzyżowaniu z Myśliborską (?). Wynik - 49 sekund, a rozkładowo przejazd między Świderską, a Starymi Świdrami wynosi minutę. :/. Do Młocin również postanowiłem wrócić "2". Wynik: 4 osoby do Zajezdni Żoliborz, gdzie wsiadły jeszcze 2 osoby (siebie nie liczę).
Jestem zniesmaczony informacją, a raczej dezinformacją o przystanku, na którym staje "2". Przesiadłem się dziś do muchowozu z 33. Postanowiłem przejść na przystanek 11, gdzie stał DUO z włączonymi wyświetlaczami. (wyświetlała się trasa linii). Cieżko opisać moje zaskoczenie, gdy inny tramwaj stanął na przystanku 28, a następnie bez zatrzymania w innym miejscu, pojechał w stronę krzaków. Na szczęście nasz kochany ZTM zadbał, bym nie zmarzł. Na następną "2" czekałem trzy minuty.
Na koniec miły akcent dzisiejszej wycieczki. Po opuszczeniu tramwaju na Młocinach, do niego wsiadło bardzo dużo pasażerów, jak na tą linię. Zajęli oni wszystkie miejsca siedzące i kilka stojących.

Moja ocena "2" - 2 :)
15, 116, 122, 157, 181, 185, 186, 205, 518, N46 :mewa:
Phototrans | Omni-Bus | WGKM

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 25 sty 2013, 22:05

sprinter pisze:Liczyłem czas stania tego czegoś na skrzyżowaniu z Myśliborską (?). Wynik - 49 sekund,
Miałeś szczęście.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Mario

Post autor: Mario » 25 sty 2013, 23:25

MALIN pisze:Sporo osób na Świderskiej (gdy most Skłodowskiej jest zakorkowany) przesiada się ze 101 na tramwaj do Młocin - warto by było pomyśleć o przejściu (legalnym) pomiędzy przystankami Świderska 03 i 04
Co Ty kur...de, oszalałeś? Korki na Północnym???? ??????????? :shock: ](*,) :kaput: Byłeś tam kiedyś? Z mostu tego korzystałeś? Podaj daty tych "korków". Bo sam, pokonując ten most min. 10 razy w tygodniu, korków tam nie doświadczyłem.
Inna rzecz - zaskakujące, że nigdy nie widziałem żywej duszy wysiadającej ze 101 przy Świderskiej (w kier. Huty).
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 25 sty 2013, 23:27

Mario pisze:
MALIN pisze:Sporo osób na Świderskiej (gdy most Skłodowskiej jest zakorkowany) przesiada się ze 101 na tramwaj do Młocin - warto by było pomyśleć o przejściu (legalnym) pomiędzy przystankami Świderska 03 i 04
Co Ty kur...de, oszalałeś? Korki na Północnym???? ??????????? :shock: ](*,) :kaput: Byłeś tam kiedyś? Z mostu tego korzystałeś? Podaj daty tych "korków".
Ja byłem pierwszego dnia funkcjonowania tramwaju i potwierdzam, był korek do skrętu w Wisłostradę, prawy pas stał niemal od Świderskiej.
noidea

Mario

Post autor: Mario » 25 sty 2013, 23:31

Adam G. pisze:
Mario pisze:Co Ty kur...de, oszalałeś? Korki na Północnym???? ??????????? :shock: ](*,) :kaput: Byłeś tam kiedyś? Z mostu tego korzystałeś? Podaj daty tych "korków".
Ja byłem pierwszego dnia funkcjonowania tramwaju i potwierdzam, był korek do skrętu w Wisłostradę, prawy pas stał niemal od Świderskiej.
Wiem, o którą sytuację Ci chodzi. Do skrętu w Wisłostradę nie oznacza jeszcze całego zapchanego mostu. Trzeba było tylko wbić się na lewy pas - i wio. Driverowi, z którym wtedy jechałem, zajęło całe 2 minuty sforsowanie tego zatoru. Była to jednorazowa sytuacja tego rodzaju. Więc to nadal nie korek na moście. A o jakich korkach gada Malin - ciekawość mnie zżarła... :shock: #-o

[ Dodano: |25 Sty 2013|, 2013 23:42 ]
MichalJ pisze:
Mario pisze: - Bilans: Czas przejazdu spod Huty na osiedle wydłużony o ok. 20 minut w porównaniu do E-6/101.
Napisz od razu, że o 60.
Doprawdy bardzo mi przykro, że mnie się podróż wydłużyła TYLKO o 20 minut. Naprawdę żałuję, że nie jechałem dłużej. #-o
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2013, 8:10

Adam G. pisze:
Glonojad pisze:Chyba, że ktoś wreszcie zrobi porządek z uporczywym łamaniem przepisów przez kierowców autobusów.
Naprawdę chciałbyś, by po takiej arterii jak most Północny autobus jechał 50km/h i ani trochę więcej?
Tak. Autobus miejski, pełen osób stojących, to nie turystyk, gdzie pasażerowie siedzą, ani tramwaj, który jest prowadzony torami. Tak samo zresztą autobus dalekobieżny po autostradzie nie jedzie z taką samą prędkością, jak pociąg po sensownej magistrali, o KDP nawet nie wspominając.

To co się dzieje w PL to jest jakaś piramidalna bzdura, że pozwala się autobusom miejskim jeździć nie tylko równie szybko, ale wręcz szybciej, niż tramwajom i jeszcze dorabia się do tego ideologię.
MeWa pisze:
Glonojad pisze:Walki z tramwajami ciąg dalszy (nie ma to jak obiektywny artykuł z tytułem bez tezy).
Jakby nie patrzeć, tramwaje same się w tym przypadku podłozyły.
Gazeta roszcząca pretensje do opiniotwórczości mogłaby jednak chociać próbować opisywać rzeczywistość obiektywnie. Widać, że Czerska się w jakąś gierkę polityczną zaangażowała - ale obecna krytyka, publikowana z entuzjazmem neofity jest równie niewiarygodna, co wcześniejsze klakierstwo. No ale to już temat do wątku o upadku prasy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 26 sty 2013, 11:13

sprinter pisze:Dziś po raz pierwszy przejechałem się tramwajem na Moście Północnym. Krótko mówiąc - porażka do kwadratu. Około 15 jechałem na Stare Świdry. Przez cały czas jechały 3 osoby poza mną. Do Młocin również postanowiłem wrócić "2". Wynik: 4 osoby do Zajezdni Żoliborz, gdzie wsiadły jeszcze 2 osoby (siebie nie liczę).
:arrow: To i tak dobry wynik. Jechałem linią 2 o 15:18 ze Starych Świdrów. Do zajezdni Żoliborz miałem cały tramwaj wyłącznie dla siebie. Przy zajezdni dosiadło się tylko dwóch tamtejszych motorniczych. Razem: 3 osoby! Ja rozumiem, że o tej porze to już przeciwpotok, ale jakoś po zapełnieniu 101 nie dało się tego tak bardzo odczuć.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 sty 2013, 14:48

Artykuł zdecydowanie przerysowany, ale pokazuje idealnie to, co myślą mieszkańcy Tarchodworów (a przynajmniej ich większość).
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 sty 2013, 15:42

Wolfchen pisze:Artykuł zdecydowanie przerysowany, ale pokazuje idealnie to, co myślą mieszkańcy Tarchodworów (a przynajmniej ich większość).
Znasz większość mieszkańców Tarchomina?! A na FB masz tylko 226 znajomych... :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 sty 2013, 15:52

Nie wszyscy mają FB jak widać :P

A serio, to opieram się głównie na tym, co słychać na przystankach i co mówią moi znajomi mieszkający na Tarchominie. Zresztą, patrząc tylko rozkładowo + uwzględniając wizję lokalną, to nie wygląda to dobrze.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2013, 16:52

A kiedy "byłoby dobrze"? Bo mam wrażenie, że tramwaj na Tarchomin ma tylko dwa możliwe stany "zbędny, bo pusty" oraz "nic nie wart, bo przepełniony, było wybudować metro".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 26 sty 2013, 17:01

No ale co? Ktoś 101 i E-x skasował? Większość, i to znaczna, może jeździć tak jak jeździła.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 26 sty 2013, 17:07

Glonojad pisze:A kiedy "byłoby dobrze"?
Wg mnie wtedy, kiedy byłby wzdłuż całej Światowida. Ale wariantem minimum jest tranwaj do Mehoffera, wtedy już całkiem dobra dostępność jest. Obecnego chlewu nie powinno być - bo skoro dajemy tramwajową taksówkę dla kilku bloków... 8-(

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 26 sty 2013, 17:13

Ja dzisiaj jechałem 2. Do pewnego momentu myślałem że bede sam jechał, ale podjechało 214, 211 i do tramwaju przesiadło się z 15 osób, trafiła się jeszcze jakaś rodzina i w sumie było ok. 20 osób. Co do samego przejazdu - tramwaj jedzie szybko, denerwujące są tylko te zwnolnienia.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2013, 20:37

Wolfchen pisze:
Glonojad pisze:A kiedy "byłoby dobrze"?
Wg mnie wtedy, kiedy byłby wzdłuż całej Światowida. Ale wariantem minimum jest tranwaj do Mehoffera, wtedy już całkiem dobra dostępność jest. Obecnego chlewu nie powinno być - bo skoro dajemy tramwajową taksówkę dla kilku bloków... 8-(
Ja pytam o napełnienia. Bo argumentacja, że niezależnie od nich tramwaj jest be jest po prostu głupia.

A błędem było w ogóle dłubanie przy 516.

Aha, na Porajów jest problem z wejściem do 101 a na Myśliborskiej - do E-4. To tak a propos tezy że "na Tarchominie nic nie potrzeba".

Zaś taksówka do kilku bloków... heh, dokładnie tym jest E-4 i E-8 po podziale!

ODPOWIEDZ