Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sie 2006, 22:45

Pozowlę sobie przypomnieć tekst listu jaki dostałem z UD Ursus:
Wydział infrastruktury dla Dzielny Ursus m.st. Warszawy informuje, że pętla została zaprojektowana optymalnie na 2, a maksymalnie na 3 linie autobusowe. Obecnie w rejonie planowanej budowy pętli kursują dwie linie nr 129 i 178. Natomiast decyzję odnośnie skierowania trzeciej linii autobusowej do nowej pętli podejmie Zarząd Transportu Miejskiego po konsultacjach z Urzedem Dzielncy Ursus.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 08 sie 2006, 22:52

Tylko, że jeśli będzie się chciało wypuścić coś większego od Urbinetta, to się robi problem, jak tą linią stamtąd wyjechać.

A tak wogóle, to żeśmy trochę odjechali od tego Gocławia. ;-)

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 09 sie 2006, 0:40

Dennis pisze:No a 416 oczywiście na Os. Ostrobramska
Dennis pisze:120 na Gocław i dalej, na Os. Ostrobramska .
Moim zdaniem niepotrzebnie uparłeś się na bus z Gocławia na Witolin. Zwróć uwagę, że teraz masz 143 do "Promenady" i Ostrobramskiej, który na tym odcinku nie generuje jakiś niesamowitych potoków, a na bezpośrednie połączenie Gocławia z Geantem również nie ma zapotrzebowania (nie mówiąc o tym, że na OS.OSTROBRAMSKA z hipermarketu jeszcze trzeba dojść z siatami).
Dennis pisze:Przy czym jednocześnie wycofałbym go [123 ?]z Meissnera (w zamian np. za 117), żeby skrócić choć trochę czas przejazdu z dalszego Gocławia do centrum .
Jeśli mówiłeś o 123, to pełni on rolę takiego właśnie takiego lokalnego ścierwka i jeżeli jakakolwiek linia ma tam krążyć, to najprędzej właśnie ta. A już teraz jest mi niedobrze na myśl o 111 krążącym po Gocławiu, więc 117 proponuję zostawić tam gdzie jest. =; ("żeby skrócić choć trochę czas przejazdu z dalszego Gocławia do centrum" ;-) )
Petroniusz pisze:A tak wogóle, to żeśmy trochę odjechali od tego Gocławia.
Jak zwykle nie na temat ;-) . Wszystkie dyskusje w każdym temacie zwykle kończą się rozważaniami, co by tu wreszcie zmienić na Gocławiu, a tematy gocławsko-trasosiekierkowskie są doskonałym punktem wyjścia do zmian na całym mieście. Chyba za dużo tu osób z tego osiedla... :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 sie 2006, 1:48

bambi pisze:Wszystkie dyskusje w każdym temacie zwykle kończą się rozważaniami, co by tu wreszcie zmienić na Gocławiu, a tematy gocławsko-trasosiekierkowskie są doskonałym punktem wyjścia do zmian na całym mieście.
Coś w tym jest... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 11 sie 2006, 10:51

bambi pisze:
Dennis pisze:No a 416 oczywiście na Os. Ostrobramska
Dennis pisze:120 na Gocław i dalej, na Os. Ostrobramska .
Moim zdaniem niepotrzebnie uparłeś się na bus z Gocławia na Witolin. Zwróć uwagę, że teraz masz 143 do "Promenady" i Ostrobramskiej, który na tym odcinku nie generuje jakiś niesamowitych potoków, a na bezpośrednie połączenie Gocławia z Geantem również nie ma zapotrzebowania (nie mówiąc o tym, że na OS.OSTROBRAMSKA z hipermarketu jeszcze trzeba dojść z siatami).
Przyjmuję do wiadomości Twoje argumenty. Muszę je przemyśleć ;)
Jeśli mówiłeś o 123, to pełni on rolę takiego właśnie takiego lokalnego ścierwka i jeżeli jakakolwiek linia ma tam krążyć, to najprędzej właśnie ta. A już teraz jest mi niedobrze na myśl o 111 krążącym po Gocławiu, więc 117 proponuję zostawić tam gdzie jest. =; ("żeby skrócić choć trochę czas przejazdu z dalszego Gocławia do centrum" ;-) )
Mówiłem oczywiście o wycofaniu z Meissnera 111, w zamian za 117 (choćby po to, żeby zachować połaczenie z Francuską po przerzuceniu 147 na Saską).
Pozdro

[ Dodano: 2006-08-11, 08:56 ]
A co powiecie na taki układ:

:arrow: 120 MAŃKI WOJDY - ... - Targowa - Zieleniecka - po trasie 147 - Meissnera - Fieldorfa - Bora - GOCŁAW
:arrow: 123 URSYNÓW PŁD. - po trasie 416 - Gocław - Grochów - LUBELSKA
:arrow: 135 SUWALSKA - ... - Szwedzka - ... - Zamieniecka - Łukowska - OS. OSTROBRAMSKA
:arrow: 147 WIŚNIOWA GÓRA - ... - Bora - Egipska - Saska - Waszyngtona - Zieleniecka - KIJOWSKA
:arrow: 178 przez Szwedzką
:arrow: 416 do piachu
:?:

[ Dodano: 2006-08-11, 10:49 ]
Dodam, że zrobiłem orientayjny bilnas brygadowy dla tej propozycji i okazało się, że w DP należałoby dołożyć tylko jedną szczytówkę. A przecież zarówno Bródno, jak i Ursynów oraz TS dostałyby linie kursujące sporo częściej. Także Mańki dostałyby drugą linię. O powstaniu wielu nowych, potrzebnych i ciekawych połączeń (przede wszystkim transpraskich) już nawet nie wspominam ;)

Rosa

Post autor: Rosa » 01 wrz 2006, 12:33

Za miesiąc Solarki na 507 mogą nie wystarczyć skoro pierwszego dnia kursowania przed 11 już na przystanku Bora-Komorowskiego 80 % miejsc siedzących było zajętych.

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 01 wrz 2006, 14:21

Wiesz, to może byc tak, że to my go zapchaliśmy z rana. :D
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 01 wrz 2006, 14:36

Rosa pisze:Za miesiąc Solarki na 507 mogą nie wystarczyć skoro pierwszego dnia kursowania przed 11 już na przystanku Bora-Komorowskiego 80 % miejsc siedzących było zajętych.
Mam dokładnie takie samo wrażenie. Dodatkowo wiele osób jeszcze nie załapało co to za dziwny stwór i go przepuszcza, ale w przyszłym tygodniu pewnie się już zabierze. ;-)

Awatar użytkownika
RiZoNe

Post autor: RiZoNe » 01 wrz 2006, 16:22

przed 16 ITS na 509 wpierdzielił sie na środkowe stanowisko - oczywiście zaraz zrobił się kocioł - 507 pojechały oba na raz ;) i jeszcze kwdrat na 151 :P widze , że to wszystko musi się dotrzeć ;)
W życiu bywa różnie.. kwadratowo i podłużnie...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 01 wrz 2006, 16:52

Colony pisze:Wiesz, to może byc tak, że to my go zapchaliśmy z rana. :D
Aczkolwiek i tak linia jak na pierwszy dzień cieszyła się sporym powodzeniem.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 01 wrz 2006, 17:30

R-11 Kleszczowa pisze:
Colony pisze:Wiesz, to może byc tak, że to my go zapchaliśmy z rana. :D
Aczkolwiek i tak linia jak na pierwszy dzień cieszyła się sporym powodzeniem.
Dokładnie. Wracałem z wycieczki właśnie 507 i zaobserwowałem (a raczej zaobserwowaliśmy, bo ze mną jechał Colony), że linia miała sporą frekwencję. Owszem nie było tłoku, ale też wolnych miejsc było może 3-4. Pamiętajmy, że to początek, a linia, moim zdaniem, będzie cieszyć się popularnością.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

dzidek

Post autor: dzidek » 01 wrz 2006, 18:29

wszystko fajnie tylko, ze w godzinach szczytu petla na Goclawiu strasznie sie zapycha

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 01 wrz 2006, 19:20

Trochę to wina kierowców, którzy stają mało inteligentnie.

A przecież można:

111 - od 2 do 3 na pętli. 2 na terminalu, 1 na podjeździe
117 - 1 góra 2, mieszczą się na terminalu, tym bardziej że tam jest jeszcze przystanek techniczny
151 - teraz już zawsze 1
303 - zawsze 1, zawsze na przystanku po drugiej stronie
507 - 1 lub 2, mieszczą się na terminalu
509 - 1 lub 2, mieszczą się na terminalu
E-5 - 1,2,3 - ale jest jeszcze miejsce na technicznym
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

dawidek

Post autor: dawidek » 01 wrz 2006, 20:09

Jechałem dziś 507. Przedpołudniowy kurs z Gocławia. Z osiedla wyjechał już solidnie zapełniony. Z Saksiej Kępy jeszcze bardziej.
Aż strach pomhysleć co będzie, gdy ludzie przestawią się na tę linię. A przy okazji pokręcone 111 stanie się pewnie linią bardziej do przejazdów loklnych. Bo np na Uniwerek dużo szybciej z przesiadką.
Co do koordynacji to 507 w szczycie zdecydowanie widziałbym z E+5 (manipulując przy rozkładzie ekspresa). W niektórych godzinach jadą prawie o tych samych porach kilka kursów z rzędu. No i koniecznie wspólny przystanek przy Centralnym.
Poza szczytem chyba najlepiej koordznaowac ze 117.[/b]

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 01 wrz 2006, 20:11

dawidek pisze:No i koniecznie wspólny przystanek przy Centralnym.
To akurat nie jest tak ważne jak wspólny przystanek w Centrum.

edit: śpiący jestem. :D

ODPOWIEDZ