Ścieżki i pasy rowerowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 cze 2013, 21:21

kajo pisze: A i tak patrze to w ciągu z mostem ŚD to jest nieźle na około.
Z mostem Świętokrzyskim (gdzie ścieżki już są) też.
Glonojad pisze:Cóż, pytanie, co ważniejsze - mieć węższe pasy samochodowe na całej długości i poprawić bezpieczeństwo liniowo, czy azyl na przejściu dla pieszych - i punktowo.
No ale ograniczenie prędkości (liniowo) wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo na przejściu. Pytanie co jest korzystniejsze - niższa prędkość (i plus dla rowerzystów) czy azyl.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

adner

Post autor: adner » 08 cze 2013, 21:38

kajo pisze: Pewien poziom niebezpieczeństwa, niestety, należy przyjąć za normalny i ja uważam, że siniaki, otarcia i zranienia skutkujące szwami są na tyle niegroźne, że można je przyjąć za akceptowalny poziom ryzyka. Chyba, że chcesz wywalić z miasta wszystko co ma koła.
Ja nie wiem, trochę już po mieście się poruszam (pieszo) i nie uważam, żebym ryzykował siniakami, otarciami i zranieniami skutkującymi szwami... chociaż niestety nie wszyscy znają znaki i sporo rowerzystów uzurpuje sobie pół chodnika przy Banacha jako ścieżkę rowerową, podczas gdy jest to droga dla pieszych i rowerów.

Notabene, samochodem łatwiej kogoś uszkodzić i dlatego też kierowcy (średnio) bardziej uważają.

kajo

Post autor: kajo » 08 cze 2013, 21:41

Z mostem Świętokrzyskim (gdzie ścieżki już są) też.
Pisze ŚD a myślę o Świętokrzyskim.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 cze 2013, 22:02

adner pisze: Ja nie wiem, trochę już po mieście się poruszam (pieszo) i nie uważam, żebym ryzykował siniakami, otarciami i zranieniami skutkującymi szwami... chociaż niestety nie wszyscy znają znaki i sporo rowerzystów uzurpuje sobie pół chodnika przy Banacha jako ścieżkę rowerową, podczas gdy jest to droga dla pieszych i rowerów.
Żeby było śmieszniej, sporo pieszych też myśli, że ta biała linia* wydziela ścieżkę rowerową i dziwi się, że rowerzyści tamtędy nie jadą (albo i klnie na nich). Nie mówiąc już o idących na zachód środkiem.

* - tak faktycznie tam było, jak ścieżki miały prawo mieć 1,5 m szerokości; potem przepisy się zmieniły, a białe linie zamalowano szarą farbą, która jednak zeszła, a ta biała została...

kajo

Post autor: kajo » 08 cze 2013, 22:16

KwZ pisze:
adner pisze: Ja nie wiem, trochę już po mieście się poruszam (pieszo) i nie uważam, żebym ryzykował siniakami, otarciami i zranieniami skutkującymi szwami... chociaż niestety nie wszyscy znają znaki i sporo rowerzystów uzurpuje sobie pół chodnika przy Banacha jako ścieżkę rowerową, podczas gdy jest to droga dla pieszych i rowerów.
Żeby było śmieszniej, sporo pieszych też myśli, że ta biała linia* wydziela ścieżkę rowerową i dziwi się, że rowerzyści tamtędy nie jadą (albo i klnie na nich). Nie mówiąc już o idących na zachód środkiem.

* - tak faktycznie tam było, jak ścieżki miały prawo mieć 1,5 m szerokości; potem przepisy się zmieniły, a białe linie zamalowano szarą farbą, która jednak zeszła, a ta biała została...
Tam to by się przydało postawić znak z samymi tymi ludkami i tabliczką nie dotyczy rowerów, albo porobić normalne przejazdy przez te wszystkie uliczki.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 cze 2013, 22:26

Tam to by się przydało poszerzyć chodni, przecież jest miejsce!, i wydzielić 2 m ścieżki + 2 m chodnika. Plus przejazdy.

kajo

Post autor: kajo » 22 cze 2013, 21:25

[img]http://bi.gazeta.pl/im/0/9079/m9079750.png[/img] pisze:Dość szybko ma za to powstać kilka pasów rowerowych na jezdniach. Niedawno oddano taki na Tamce. W tym roku mają powstać kolejne - na Spacerowej i Gandhi, a potem na Bonifraterskiej, Miodowej, Książęcej i Żelaznej.

Możemy pozazdrościć też Kopenhadze urzędników, którzy ciągle myślą o udogodnieniach dla rowerzystów. To np. podpórki przed skrzyżowaniami, żeby nie trzeba było zsiadać z roweru na czerwonym świetle. Przy ścieżkach montowane są pochylone kosze, żeby można było wrzucić śmieć bez zatrzymywania się. A przy niektórych trasach można też spotkać punkty z pompkami. - Infrastruktura dla rowerów jest znacznie tańsza niż dla samochodów - podkreśla Niels Torslov. - Budowa dróg rowerowych jest więc bardzo opłacalna.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... stow_.html

Huhu, robi się ciekawie.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 24 cze 2013, 6:37

Jeśli tę Książęcą podepną do ścieżki po drugiej stronie pl. Trzech Krzyży, to będzie rzeczywiście ciekawe.

kajo

Post autor: kajo » 27 cze 2013, 23:39

http://www.zm.org.pl/?a=nugat_kiedacza-136

Zielone Mazowsze walczy aby nie budować ścieżki na ulicy Nugat, bo:
-jest to ulica lokalna,
-ścieżka lawiruje z lewej na prawą stronę i przez to liczba punktów kolizji jest spora, co fe facto pogarsza bezpieczeństwo ruchu,
-pogorszy warunki jazdy rowerzystów.

I jeszcze dla tych co chcą odwołania HGW.
Zielone Mazowsze pisze:Skąd ten upór?

O tym, że w ulicach Kiedacza i Nugat powinny powstać pasy rowerowe lub uspokojenie ruchu mówimy od kilku lat. Piszemy wnioski [zobacz >>>], mówimy o tym na spotkaniach z władzami dzielnicy [zobacz >>>], zapraszamy urzędników na wizje lokalne [zobacz >>>]. Mamy dobre argumenty poparte doświadczeniem zachodnioeuropejskich miast o wysokiej kulturze rowerowej i niskiej liczbie wypadków drogowych. Nasze stanowisko popiera miejski pełnomocnik rowerowy, który do wszystkich burmistrzów dzielnic wysłał pismo wskazujące, że przy drogach tej klasy co Nugat i Kiedacza preferowana jest integracja, a nie segregacja ruchu rowerowego. Burmistrz Piotr Guział często stara się pokazać, że rządząca miastem Hanna Gronkiewicz-Waltz nie potrafi rozsądnie wydawać publicznych pieniędzy. Jednocześnie swoimi decyzjami związanymi z ul. Kiedacza i Nugat pokazuje, że sam ma z tym bardzo duży problem, upierając się przy trwonieniu pieniędzy na droższe i gorsze rozwiązania. Burmistrz Ursynowa lubi również powtarzać, że prezydent miasta nie słucha swoich mieszkańców. Jak widać na powyższym przykładzie, Piotr Guział również tego nie robi.
PS: To także dla tych, którzy mówią, że masa krytyczna jest nie potrzebna. Skoro mimo dużego zainteresowania rowerzystów nie da się przeprowadzić zmiany polegającej na oszczędzeniu środków budżetowych...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 cze 2013, 10:56

kajo pisze:PS: To także dla tych, którzy mówią, że masa krytyczna jest nie potrzebna.
Organizowanie jej w piątki w godzinach popołudniowego szczytu gdzie blokuje ona miasto prowadzi do coraz większej irytacji wśród mieszkańców - ludzi, którzy autobusami i tramwajami potrzebują dostać się po pracy do domu. I na tym właśnie władze jadą - może organizatorzy MK wreszcie to zrozumieją....
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 28 cze 2013, 12:21

Po marszu konopi policja trzepała uczestników w poszukiwaniu używek. Po rozwiązaniu MK mogłaby kontrolować obowiązkowe wyposażenie rowerów.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.

kajo

Post autor: kajo » 28 cze 2013, 15:35

Stary Pingwin pisze:Po marszu konopi policja trzepała uczestników w poszukiwaniu używek. Po rozwiązaniu MK mogłaby kontrolować obowiązkowe wyposażenie rowerów.
Szczerze mogłoby tak być, nie ma nic przeciwko. Większość uczestników pewnie też.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 06 lip 2013, 23:29

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ystow.html
Przy okazji trzeba wspomnieć że ścieżka jest genialnie zaprojektowana. Jadąc od Starzyniaka, za Pl.Hallera przecina się tory raz, przed Ratuszową przecina się tory drugi raz i tuż za Ratuszową przecina się tory trzeci raz. O ile na wysokości ZOO ścieżka jest drogą i jest naprawdę w porządku, tak między Ratuszową a Al.Solidarności to chyba trzeba było poczekać na koniec budowy metra i zrobienie tam pasów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 06 lip 2013, 23:43

Jakiś czas temu przejechałem po tej ścieżce motocyklem i nikt mi mandatu nie dał. :sad:

st1545

Post autor: st1545 » 07 lip 2013, 23:45

Tam jeszcze nie ma ścieżki, co wynika z linkowanego na poprzedniej stronie artykułu. Nikt też nie dostał mandatu za jechanie po niej na rowerze, ani za normalną jazdę rowerem po jezdni Jagiellońskiej.
Straż kasuje za przejazd po pasach dla pieszych - o ile dobrze zrozumiałem, to "w pobliżu ścieżki".
Aż pojadę sprawdzić.
pozdrawiam, tomek

ODPOWIEDZ