Autobusy dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak zwykle się powtórzę (chyba sobie generator postów opracuję) - jakby te wszystkie przetargi zebrać w jeden, to by było taniej tak w zakupie, jak i w utrzymaniu. Przecież dostawy z poprzedniego przetargu się jeszcze nie zakończyły, a mówimy tu o autobusach, których nie produkuje się półtora roku... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Był na 36 (sic!) sztuk jeszcze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Patryk2222
Nie, przyjdą Solarisy U18 i Solbusy.bepe pisze:A poprzedni przetarg ro był który - ten, w którym wygrały kebaby, solbusy i SU 10? Czy był jeszcze jakiś po drodze?Glonojad pisze:Przecież dostawy z poprzedniego przetargu się jeszcze nie zakończyły
A415>>3911>>3916>>3905>>4796>>4938
>>5457>>1804
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
D2156HM6UT POWER >> http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=xyaT6AMVrU0
Ehhh wspomnienia ostatnią jazdą 5202 https://www.youtube.com/watch?v=xdPpMuFIcAg
Nie, był jeszcze mały przetarg na przegubowce (SU18) i na midiki (Solbus). Dostawy mają się rozpocząć chyba jakoś w lipcu.bepe pisze:A poprzedni przetarg ro był który - ten, w którym wygrały kebaby, solbusy i SU 10? Czy był jeszcze jakiś po drodze?Glonojad pisze:Przecież dostawy z poprzedniego przetargu się jeszcze nie zakończyły
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wydawało mi się, że solbusy już doszły? Czy to jeszcze jakieś kolejne? Pogubiłem się w tym dobrobycie 
Tu akurat nie ma nic nieracjonalnego, gdyż podpisując umowę wieloletnią z dostawcą gazu otrzymuje się (w przypadku CNG) stację w dzierżawę lub leasing. oraz gwarancję na względnie stałą cenę paliwa. Jedyne, co może budzić wątpliwości to brak wykwalifikowanej obsługi i kurczące się zaplecze techniczne.Plesim pisze:Ale w obecnej sytuacji firmy i w dodatku ładować się w gaz?
A teraz rzucamy klątwą na odległość: Gazprom Germiania i Solbus? Zwróćcie uwagę na brak zapisów wykluczających przegubowego Solcity
Tak, jak zrobiła to choćby Praga zamawiając od razu 600 autobusów w różnych długościach i odmianach (o ile dobrze pamiętam kontrakt zakłada dostawy SORów zasilanych paliwami alternatywnymi i jakiś hybryd, ale głowy za to nie położę).Glonojad pisze:Jak zwykle się powtórzę (chyba sobie generator postów opracuję) - jakby te wszystkie przetargi zebrać w jeden, to by było taniej tak w zakupie, jak i w utrzymaniu. Przecież dostawy z poprzedniego przetargu się jeszcze nie zakończyły, a mówimy tu o autobusach, których nie produkuje się półtora roku..
15/12/2005-12/7/2019
Po cichu liczę na Solbusa. Choć w specyfikacji są bardzo wygórowane (jak na Solbusa) warunki co do sprzedaży z ostatnich lat oraz rezerw na finansowych na realizację tego zamówienia.TLG pisze: A teraz rzucamy klątwą na odległość: Gazprom Germiania i Solbus? Zwróćcie uwagę na brak zapisów wykluczających przegubowego Solcity
Tam pada kwota sprzedaży (jak dobrze pamiętam) 55 milionów za ten typ taboru w ciągu ostatnich 3 lat jako warunek konieczny. Solbus raczej tego nie spełni.
A co do zwykłych przegubów, to będzie jak ostatnio - wojna na ścięcie kosztów pomiędzy Solarisem a Mercedesem z ich Conecto.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą