Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 21 cze 2013, 16:37

Nie bardzo wiem gdzie, to tu się poskarżę. Znalazłem powód dla którego tęsknię za 151 (po za nostalgią za czasami podstawówki): Zatoka przystankowa na Zwycięzców stała się parkingiem dla kilku samochodów. Jednak jak był ten socjal to ładniej to wyglądało. :D
Obrazek

marian89mr

Post autor: marian89mr » 28 cze 2013, 23:15

Zastanawia mnie kwestia przystanku WAŁ GOCŁAWSKI - czy z uwagi na wybudowanie tam dość dużego osiedla, nie powinna zatrzymywać się na nim jakaś linia czerwona np. 507 ... ? Z tego co wiem mieszkańcu podejmują inicjatywę

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 28 cze 2013, 23:53

marian89mr pisze:nie powinna zatrzymywać się na nim jakaś linia czerwona np. 507 ... ?
507? Powinna, najlepiej z numerem z zakresu 1xx – ta linia przebiega w obszarze tak stale gęstej zabudowy, że pomijanie jakiegokolwiek przystanku w jej przypadku nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2013, 8:26

Sensu nie ma, ale ma magię...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

metalin

Post autor: metalin » 29 cze 2013, 8:35

Glonojad pisze:Sensu nie ma, ale ma magię...
Otóż to. A idąc dalej.

117 Dworzec Wschodni - Zieleniecka - Francuska i po trasie 117 do Gocławia. Z obecną częstotliwością.

123 Gocław - Wiatraczna - Dworzec Wschodni. Podbicie częstotliwości.

W nawiązaniu do wcześniejszej dyskusji odnośnie zmiany 401 i 168 i zmian z tym związanych, może to byłby dobry pomysł. Wstyd pchać takie 117 do Centralnego, szkoda przepustowości i miejsca na pustawą solówkę. A z drugiej strony jak tutaj pisano 123 na odcinku Gocław - Zieleniecka - Wschodni też pustawe.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 29 cze 2013, 12:55

Cóż, nie od dziś wiadomo, że komunikacja w tym mieście organizowana jest na zasadach voodoo
metalin pisze:Otóż to. A idąc dalej.
Hm, ja bym poszedł jeszcze dalej, i powywalał w ogóle wszelkie słabe linie z Gocławia (i Saskiej Kępy), robiąc mniej więcej tak:

117: likwidacja, zastąpienie linii na obsługiwanych odcinkach przez inne linie silne.

111: przez Francuską, w zamian za 117, jednocześnie zwiększając podaż na tej ulicy. (mapka)

123: skrócone do odcinka DW. WSCHODNI – Al. Zieleniecka – GOCŁAW, co 7,5/10/10 jako silne połączenie Gocławia z Dworcem Wschodnim, a przy okazji uzupełninie podaży na odcinkach, z których wycofaliśmy 111 (na Saskiej Kępie) i 117 (na Gocławiu). (mapka)

I przy okazji zróbmy może porządek na Trasie Siekierkowskiej:

401: URSUS-NIEDŹWIADEK – … – Trasa Siekierkowska – Wał Miedzeszyński – Fieldorfa – Ostrobramska – Rodziewiczówny – WITOLIN — ponieważ z tej linii i tak głównie korzysta Gocław, nie Marysin, przydałoby się tą linię skierować przez środek Gocławia. (mapka)

148: na Marysin, w zastępstwie za 401. (mapka)

168: RAKOWIECKA-SANKTUARIUM – … – Trasa Siekierkowska – Bora-Komorowskiego – Fieldorfa – Zamieniecka – Grochowska – WIATRACZNA (co 10/10/10) – jako silne połączenie Mokotowa przez TS z Gocławiem, oraz Gocławia z Wiatraczną jako zastępstwo za 123 i 148. (mapka)

A ponieważ zwolnił nam się numer 117, możnaby w taki sposób oznaczyć uzwyklone 507.

+ przydałoby się czymś uzupełnić lukę powstałą przez wycofanie 168 ze Spartańskiej, oraz 123 z Kamionka, ale to już wykracza poza zakres tematu, który przecież jest o Gocławiu.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2013, 16:39

Vilén pisze:
Cóż, nie od dziś wiadomo, że komunikacja w tym mieście organizowana jest na zasadach voodoo
Ja myślę, że jeszcze będziesz rzewnie wspominał merytoryczny poziom dotychczasowej (sprzed cięcia czerwcowego) polityki.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 29 cze 2013, 17:05

Glonojad pisze:Ja myślę, że jeszcze będziesz rzewnie wspominał merytoryczny poziom dotychczasowej (sprzed cięcia czerwcowego) polityki.
No nie wiem, czy dotychczasowa polityka była tak bardzo merytoryczna, biorąc pod uwagę burdel w wielu miejscach miasta spowodowany albo nietrafionymi reformami (Tarchomin), albo brakiem reform (Wawer) – naciski polityczne niestety zawsze istniały, istnieją, i będą istnieć… póki nie rozprawimy się z politykami.

Kosiniak

Post autor: Kosiniak » 29 cze 2013, 17:18

Mam pytanie do reformatora Gocławia i okolic - a co pojedzie z Lubelskiej na Wiatraczną? :-"

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 29 cze 2013, 17:27

Kosiniak pisze:Mam pytanie do reformatora Gocławia i okolic - a co pojedzie z Lubelskiej na Wiatraczną? :-"
Cóż, najchętniej bym widział tam 137 z ostatniego projektu reformy wawerskiej, ale tymczasowo możnaby np. skierować tam 125 (podbijając jednocześnie 226).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 cze 2013, 18:33

Vilén pisze:
Glonojad pisze:Ja myślę, że jeszcze będziesz rzewnie wspominał merytoryczny poziom dotychczasowej (sprzed cięcia czerwcowego) polityki.
No nie wiem, czy dotychczasowa polityka była tak bardzo merytoryczna, biorąc pod uwagę burdel w wielu miejscach miasta spowodowany albo nietrafionymi reformami (Tarchomin), albo brakiem reform (Wawer) – naciski polityczne niestety zawsze istniały, istnieją, i będą istnieć… póki nie rozprawimy się z politykami.
Była. Otwórz sobie rozkłady z 2006 roku i policz liczbę linii silnych (10 w międzyszczycie) i przyzwoitych (jak słabe tramwajowe) i porównaj z początkiem 2013. Postęp jest (był?) niezwykły.

No ale skoro Naród nie chce, to Naród dostanie po swojemu - tak mi to, zupełnie prywatnie, wygląda.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 29 cze 2013, 20:30

Vilén pisze:Cóż, najchętniej bym widział tam 137 z ostatniego projektu reformy wawerskiej, ale tymczasowo możnaby np. skierować tam 125 (podbijając jednocześnie 226).
Jeśli skierujesz to 226 do Hallera, to OK. Inaczej bez sensu. Podbijanie najsłabiej zapełnionej linii na WZ tylko po to, żeby ileś kilometrów dalej coś zapewnić?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 29 cze 2013, 23:01

Szeregowy_Równoległy pisze:Jeśli skierujesz to 226 do Hallera, to OK.
No, akurat to by się przydało zrobić niezależnie od jakichkolwiek innych zmian…

metalin

Post autor: metalin » 01 lip 2013, 16:55

Vilén pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Jeśli skierujesz to 226 do Hallera, to OK.
No, akurat to by się przydało zrobić niezależnie od jakichkolwiek innych zmian…
Patrząc po frekwencji 226 to wystarczyłoby zostawić 125 ze szczytowymi kursami skróconymi Pl. Hallera - Al. Zieleniecka w szczycie (zawracanie przy Wschodnim od Lubelskiej).

226 przez lewoskręt z Jagiellońskiej w Al. Solidarności jeśli jest pierwsze na światłach to skutecznie blokuje przejazd czegokolwiek z tyłu na całą fazę. Jednocześnie bardziej puste od niego jest chyba tylko 166 (nie ten temat, ale też nie wiem po co to i nie widzę pomysłu na tę linie odkąd wyleciała ze Wschodniego).

Przy okazji 226 każe się zastanowić nad dziwnym zjawiskiem. Tramwaj 26 często ocierał się o niezabieralność. Pierwszy rozkład 226 to linia silna, więc ZTM spodziewał się przejęcia tych potoków. Ale ta linie się nie przyjęła, co widać i po frekwencji i po obecnym rozkładzie. A jednocześnie 8 na skręcie z Grochowskiej w Zieleniecką też jakoś na nadmiar pasażerów nie narzeka. A i dojazdu na Wschodni nie poprawiono. Nie wiem - może Grochowska maszeruje na Waszyngtona?

ashir

Post autor: ashir » 01 lip 2013, 17:30

metalin pisze:Przy okazji 226 każe się zastanowić nad dziwnym zjawiskiem. Tramwaj 26 często ocierał się o niezabieralność. Pierwszy rozkład 226 to linia silna, więc ZTM spodziewał się przejęcia tych potoków. Ale ta linie się nie przyjęła, co widać i po frekwencji i po obecnym rozkładzie.
Jak 226 jeździło co 10 minut to były nawet kursy niezabieralne, ale wtedy 125 jeździło rzadziej i było głównie na solówki. A jak teraz 125 i 226 jeździ z taką samą częstotliwością to wiadomo, która linia jest bardziej atrakcyjna, już w samym dojeździe na Wiatraczną zwykle bardziej opłaca się 125, bo choćby przystanek jest przy samej pętli. ;-)

ODPOWIEDZ