Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
A w drugą stronę?djmc100 pisze:w sumie do uniwerku ludzie tez maja dojazd TŁ i dalej na pl. na rozdrożu przesiadka w coś jadące nowym światem
Chyba zdajesz sobie sprawę jak wygląda przesiadka przy pl na Rozsrożu w linie jadące na Pragę. Jest tak samo zła jak ta przy m Narodowym.
I to jest właśnie problemem. Ja mogę się przesiadać (ale tego nie lubię jeśli samo dojscie do drugiego przystanku zajmuje kilka minut) ale ludzie starsi nie będą latali 3 razy po schodkach. Tak samo tragiczna przesiadka jest przy Gusie gdy ktoś chce się przesiadać z autobusu jadącego z Pragi w tramwaj.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No dobra- mam rozumiec, że linia się świetnie sprawuje

"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
A jak! Dzisiaj nią rano jechałem do Metra Centrum i mało tego, że "Polka galopka", to jeszcze ludzie wsiadali. Czy to na pętli, po drodze, czy na Rondzie Waszyngtona. Napewno frekwencja jest lepsza niż ś.p. 410 (na odcinku Gocław - Zachodni Bahnhof ma się rozumiećR-11 Kleszczowa pisze:No dobra- mam rozumiec, że linia się świetnie sprawuje![]()
![]()
Gocławska linia mikrobusowa:
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz
Bo fantazja jest od tego
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja dziś jechałem z Woli do Centrum i obserwowałem frekwencję. Z zaskoczeniem stwierdziłem, że łącznie spośród przyjeżdżających z Woli na przystankach przy Rondzie ONZ oraz przy DWC wysiadła łącznie mniej, niż połowa! A całkiem pokaźna ilość pojechała sprzed ONZ gdzieś za Centrum - a więc połączenie się sprawdza nie tylko w relacjach Wola - Centrum i Gocław - Centrum, ale także w tranzycie przez centrum! Także przy DWC wsiadło sporo ludzi, tak więc oznacza to, że szybko "wyczaili" nowe połączenie (wcześniej nic stamtąd nie startowało na Gocław). Oczywiście nie wykluczam, że część z nich pojechała w rejon Ronda Waszyngtona (bo z tego przystanku odjeżdża także 158), ale to też dobrze.
A przy okazji zauważyłem, że to pierwsze (dzienne) połączenie "patelni" z ONZ
A przy okazji zauważyłem, że to pierwsze (dzienne) połączenie "patelni" z ONZ
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- R-9 Chełmska
wcześniej jeździły tam 151, 610 i 614Bastian pisze:Także przy DWC wsiadło sporo ludzi, tak więc oznacza to, że szybko "wyczaili" nowe połączenie (wcześniej nic stamtąd nie startowało na Gocław)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ok, zapomniałem o 151, nie bez powodu nie lubiłem tej linii
Tylko że do 507 zapakowało się tam więcej luda, niż zazwyczaj można było zobaczyć w 151.
A na 6XX to raczej nikt o tej porze nie czekał...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- R-9 Chełmska
Dla mnie to zawsze była żadna linia, ale musiałem po prostu to napisaćBastian pisze:Ok, zapomniałem o 151, nie bez powodu nie lubiłem tej liniiTylko że do 507 zapakowało się tam więcej luda, niż zazwyczaj można było zobaczyć w 151.
Aczkolwiek pamiętam, że pewnego jednego pięknego dnia wsiadłem do 115, ucieszyłem się, że przegub (5206), to będzie pusto, bo akurat jechałem zk oleżanką imieliśmy gadane, a tu balon jechał
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
- Petroniusz
-
Jerzy Dąbczak
Tak, na kładce pojawią się wiaty.Rosa pisze:Dzisiaj po 18 jacyś panowie coś mierzyli i wykuwali jakieś dziury na kładce. Czy NARESZCIE postawią tam wiatę lub choćby jakąs ławkę?
IMHO najważniejsze jest, że już deszcz na głowę nie będzie padał.
Wiatr da się wytrzymać.
[img]http://www.zw.com.pl/_iMg/site/logo_1_black.gif[/img] pisze:
[ŻW] Nowe wiaty przystankowe
autor: Maciej Czerski, ar, 2006-11-23
Zarząd Transportu Miejskiego za blisko 250 tys. zł zakupił dziesięć wiat przystankowych. Staną przede wszystkim na najbardziej oblężonych przystankach tramwajowych w centrum Warszawy. Wiaty wyprodukowała firma Tejbrand.
Niestety, nie będą miały bocznych ścianek, przez co nie ochronią pasażerów przed wiatrem. Dlaczego więc je wybrano?
– Przystanki znajdują się na bardzo wąskich wysepkach, a ścianki boczne utrudniałyby pasażerom poruszanie się po przystankach – argumentuje Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego.
Oto miejsca, w których do końca roku staną nowe wiaty:
- ul. Saska, wiadukt nad al. Stanów Zjednoczonych, kier. ul. Egipska;
- ul. Saska, wiadukt nad al. Stanów Zjednoczonych, kier. ul. Brazylijska;
- ul. Okopowa przed skrzyżowaniem z ul. Powązkowską, kier. al. Solidarności;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Koszykową, kier. Mokotów;
- pl. Konstytucji przed skrzyżowaniem z ul. Piękną, kier. centrum;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Wspólną, kier. Mokotów;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Hożą, kier. centrum;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską, kier. Mokotów;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską, kier. pl. Bankowy;
- ul. Andersa przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską, kier. pl. Bankowy.