Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie

Moderator: Wiliam

Dennis

Post autor: Dennis » 04 wrz 2006, 11:58

reserved

Post autor: reserved » 04 wrz 2006, 12:06

w sumie do uniwerku ludzie tez maja dojazd TŁ i dalej na pl. na rozdrożu przesiadka w coś jadące nowym światem

Rosa

Post autor: Rosa » 04 wrz 2006, 12:56

djmc100 pisze:w sumie do uniwerku ludzie tez maja dojazd TŁ i dalej na pl. na rozdrożu przesiadka w coś jadące nowym światem
A w drugą stronę?
Chyba zdajesz sobie sprawę jak wygląda przesiadka przy pl na Rozsrożu w linie jadące na Pragę. Jest tak samo zła jak ta przy m Narodowym.
I to jest właśnie problemem. Ja mogę się przesiadać (ale tego nie lubię jeśli samo dojscie do drugiego przystanku zajmuje kilka minut) ale ludzie starsi nie będą latali 3 razy po schodkach. Tak samo tragiczna przesiadka jest przy Gusie gdy ktoś chce się przesiadać z autobusu jadącego z Pragi w tramwaj.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 wrz 2006, 17:12

No dobra- mam rozumiec, że linia się świetnie sprawuje :D :> :?:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 09 wrz 2006, 17:16

R-11 Kleszczowa pisze:No dobra- mam rozumiec, że linia się świetnie sprawuje :D :> :?:
A jak! Dzisiaj nią rano jechałem do Metra Centrum i mało tego, że "Polka galopka", to jeszcze ludzie wsiadali. Czy to na pętli, po drodze, czy na Rondzie Waszyngtona. Napewno frekwencja jest lepsza niż ś.p. 410 (na odcinku Gocław - Zachodni Bahnhof ma się rozumieć ;)).
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 wrz 2006, 22:57

Ja dziś jechałem z Woli do Centrum i obserwowałem frekwencję. Z zaskoczeniem stwierdziłem, że łącznie spośród przyjeżdżających z Woli na przystankach przy Rondzie ONZ oraz przy DWC wysiadła łącznie mniej, niż połowa! A całkiem pokaźna ilość pojechała sprzed ONZ gdzieś za Centrum - a więc połączenie się sprawdza nie tylko w relacjach Wola - Centrum i Gocław - Centrum, ale także w tranzycie przez centrum! Także przy DWC wsiadło sporo ludzi, tak więc oznacza to, że szybko "wyczaili" nowe połączenie (wcześniej nic stamtąd nie startowało na Gocław). Oczywiście nie wykluczam, że część z nich pojechała w rejon Ronda Waszyngtona (bo z tego przystanku odjeżdża także 158), ale to też dobrze.

A przy okazji zauważyłem, że to pierwsze (dzienne) połączenie "patelni" z ONZ :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 09 wrz 2006, 22:59

Bastian pisze:Także przy DWC wsiadło sporo ludzi, tak więc oznacza to, że szybko "wyczaili" nowe połączenie (wcześniej nic stamtąd nie startowało na Gocław)
wcześniej jeździły tam 151, 610 i 614 :P
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 wrz 2006, 23:14

Ok, zapomniałem o 151, nie bez powodu nie lubiłem tej linii :D Tylko że do 507 zapakowało się tam więcej luda, niż zazwyczaj można było zobaczyć w 151.

A na 6XX to raczej nikt o tej porze nie czekał... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 wrz 2006, 23:23

Bastian pisze:Ok, zapomniałem o 151, nie bez powodu nie lubiłem tej linii :D Tylko że do 507 zapakowało się tam więcej luda, niż zazwyczaj można było zobaczyć w 151.

A wiadomo,czy na 6xx,nikt o tej porze nie czekał?

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 09 wrz 2006, 23:49

Bastian pisze:Ok, zapomniałem o 151, nie bez powodu nie lubiłem tej linii :D Tylko że do 507 zapakowało się tam więcej luda, niż zazwyczaj można było zobaczyć w 151.

Dla mnie to zawsze była żadna linia, ale musiałem po prostu to napisać :D

Aczkolwiek pamiętam, że pewnego jednego pięknego dnia wsiadłem do 115, ucieszyłem się, że przegub (5206), to będzie pusto, bo akurat jechałem zk oleżanką imieliśmy gadane, a tu balon jechał ](*,) Ale 507 i tak bije to na głowę...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 10 wrz 2006, 2:10

Bastian pisze:Także przy DWC wsiadło sporo ludzi, tak więc oznacza to, że szybko "wyczaili" nowe połączenie (wcześniej nic stamtąd nie startowało na Gocław).
Nie tylko 151, dawniej jako 501 i 411. A do 507 wsiadło więcej ludzi, bo jedzie szybciej i prostszą trasą.

Rosa

Post autor: Rosa » 24 lis 2006, 18:42

Dzisiaj po 18 jacyś panowie coś mierzyli i wykuwali jakieś dziury na kładce. Czy NARESZCIE postawią tam wiatę lub choćby jakąs ławkę?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 lis 2006, 18:45

Na wiatę bym nie liczył. Zdecydowanie za wąsko. Ale już i ławeczka byłaby pewnym postępem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Jerzy Dąbczak

Post autor: Jerzy Dąbczak » 24 lis 2006, 19:09

Rosa pisze:Dzisiaj po 18 jacyś panowie coś mierzyli i wykuwali jakieś dziury na kładce. Czy NARESZCIE postawią tam wiatę lub choćby jakąs ławkę?
Tak, na kładce pojawią się wiaty.
IMHO najważniejsze jest, że już deszcz na głowę nie będzie padał.
Wiatr da się wytrzymać.
[img]http://www.zw.com.pl/_iMg/site/logo_1_black.gif[/img] pisze:
[ŻW] Nowe wiaty przystankowe
autor: Maciej Czerski, ar, 2006-11-23

Zarząd Transportu Miejskiego za blisko 250 tys. zł zakupił dziesięć wiat przystankowych. Staną przede wszystkim na najbardziej oblężonych przystankach tramwajowych w centrum Warszawy. Wiaty wyprodukowała firma Tejbrand.
Niestety, nie będą miały bocznych ścianek, przez co nie ochronią pasażerów przed wiatrem. Dlaczego więc je wybrano?
– Przystanki znajdują się na bardzo wąskich wysepkach, a ścianki boczne utrudniałyby pasażerom poruszanie się po przystankach – argumentuje Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego.
Oto miejsca, w których do końca roku staną nowe wiaty:
- ul. Saska, wiadukt nad al. Stanów Zjednoczonych, kier. ul. Egipska;
- ul. Saska, wiadukt nad al. Stanów Zjednoczonych, kier. ul. Brazylijska;
- ul. Okopowa przed skrzyżowaniem z ul. Powązkowską, kier. al. Solidarności;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Koszykową, kier. Mokotów;
- pl. Konstytucji przed skrzyżowaniem z ul. Piękną, kier. centrum;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Wspólną, kier. Mokotów;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Hożą, kier. centrum;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską, kier. Mokotów;
- ul. Marszałkowska przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską, kier. pl. Bankowy;
- ul. Andersa przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską, kier. pl. Bankowy.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 24 lis 2006, 19:25

ŻW pisze:ul. Andersa przed skrzyżowaniem z ul. Świętokrzyską
Ciekawe? Zapewne to gdzieś koło skrzyżowania Brackiej i Trębackiej?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ